自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔三歲頭,佢冇乜興趣學英文字母,識好少好少,每一隻字教花好長時間,兩三星期先入到腦。其實有乜方法提升佢學習動機
眼見身邊的三歲小朋友學識A-Z大小揩,學串字了,真係好誇張同好強勁

侯爵府

回覆樓主:

我小朋友剛3歲,都未認至a至z,相比家姐係慢,家姐3歲已認晒。
但我覺得慢慢來,個個小朋友吸收不同,可以日日學一個已好好。

3歲幼稚園同學已讀ost level 5, 係睇字自己讀不是伴讀,只可以説愈來愈crazy。

公爵府

買abc手抓板同字母玩具。
同埋youtube睇abc song,有啲仲有埋舞一路唱一路跳,之後每晚臨訓時唱俾佢聽。

水晶宮

回覆樓主:

你去Pinterest 同youtube search 下,好多games 同activities 比小朋友學alphabets. 邊玩邊學佢先有興趣的。

wcpcelia    發表於 20-7-4 10:00

大宅

我都想知,我個仔就3歲得識ABCDEO~

大宅

小艾美 發表於 20-7-3 18:50
我小朋友剛3歲,都未認至a至z,相比家姐係慢,家姐3歲已認晒。
但我覺得慢慢來,個個小朋友吸收不同,可以 ...

3歲幼稚園同學讀ost level 5, 真係好得人驚呀,好誇張

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唱A to Z song, 成日播包入腦,間中抽個字母來問小朋友

水晶宮

回覆樓主:

睇youtube 唔駛1個月識晒仲背埋

男爵府

smilesmilefan 發表於 20-7-3 18:36
仔仔三歲頭,佢冇乜興趣學英文字母,識好少好少,每一隻字教花好長時間,兩三星期先入到腦。其實有乜方法提 ...

唱英文兒歌

大宅

Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

真係人都癲,我小朋友就來四歲,26個大寫字母都未認曬!

大宅

Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

真係人都癲,我小朋友就來四歲,26個大寫字母都未認曬!

男爵府

一定係唱歌

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

spikenard 發表於 20-7-3 20:48
睇youtube 唔駛1個月識晒仲背埋

X2
我囡歲幾未到2歲已經認得曬A-Z 大階
平時夜晚會同佢睇書,我用畫版寫字
佢讀出黎
佢好中意專登將個O讀做波引我「懲罰」佢

男爵府

smilesmilefan 發表於 20-7-3 18:36
仔仔三歲頭,佢冇乜興趣學英文字母,識好少好少,每一隻字教花好長時間,兩三星期先入到腦。其實有乜方法提 ...

首先你要個知道佢係邊類型學習,聽叻啲,定眼望住叻啲。好像我細女k2,之前成日聽家姐背乘數表,聽到佢都識左啲

大宅

好感動,月頭時佢只係識ABCOQ, 而家學多了12個字,每一日真係用咗好多方法遊戲同佢學習,要繼續努力

翡翠宮

牛年勳章

smilesmilefan 發表於 20-7-18 10:17
好感動,月頭時佢只係識ABCOQ, 而家學多了12個字,每一日真係用咗好多方法遊戲同佢學習,要繼續努力
...

每個小朋友開竅既時間唔同,時間到,就會叮一聲識晒,俾心機繼續同佢遊戲中學習

伯爵府

小華子 發表於 20-7-3 18:50
買abc手抓板同字母玩具。
同埋youtube睇abc song,有啲仲有埋舞一路唱一路跳,之後每晚臨訓時唱俾佢聽。
...

Youtube 真係好有用,我2個都係咁學字母同數字,好快就識認識讀。

侯爵府

回覆樓主:

ABC 對幼兒係一啲冇意義既符號,冇興趣係必然既,可以考慮先學简單附有圖畫既生字,cat, dog.... 每日幾個,明日又加一、二個再重温,慢慢一個星期認到的生字可以分開字母比佢拼合,從而學番季字母先學寫。

男爵府

過來人方法:
睇YouTube channel, 教唱歌形式學ABC,好有效。

我用電視版YouTube,唔會用平版/手機睇youtube

大宅

回覆樓主:

其實我都有同樣困擾,我細女都是3歲,教認ABC,讀兩三個字母就開始犯困,同樣我大女時候2歲幾就認識好多單詞,而且也從未因為學習眼訓,都唔知點教細的了

首頁

尾頁

跳至