夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

ChaBean 發表於 20-7-3 19:38
結婚前唔發覺,因為我都忙,但生小朋友後重心放屋企,發覺個男人生活同結婚前冇分別,10年都係咁,已經見到 ...

同樓主一樣遭遇,可惜一直為生活忙,到發覺已太遲,如我好似你咁後生,我一定會離婚,生命得一次,點解要咁委屈自己,樓主要認真諗吓

子爵府

Fion710 發表於 20-7-3 23:40
你講得啱而家識玩,老左三高,糖尿病,痛風乜都走哂出黎,加埋中風到時搵樓主埋單,男人永遠自私!
...

X2 比著我一定離 唔想到時執佢蘇州屎

珍珠宮

lemon807 發表於 20-7-4 08:30

兩種都有,未必係去溝女 。

我嘅亞保症使我係只有女人堆的活動中好容易有融合唔到,埋唔到堆嘅情況出現。所以自小靠自己係入唔到女生朋友圈,或傾女人嘢。反而慣咗跟家族中人出來與他/她的男女都有的朋友們飲酒,落舞廳,飯局,打保齡,桌球,夜夜笙歌等等。家中男人的朋友圈中亦沒有講操口嘅。久而久之,變咗我對傾女人嘢冇興趣,亦唔鍾意被男人賣甩自己去聚會。好在我先生鍾意帶我出席所有場合,支持我入男人堆傾,佢都係睇人來帶。我知嗰D佢傾多一兩句就要宣示主權嘅女人或不放心顯疑心嘅女人,佢一定唔帶。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ChaBean 發表於 20-7-3 19:03
冇不良嗜好,雙方冇第三者,但就好似冇乜感情,佢太中意出去飲飲食食,陪朋友多過屋企人,已經嘈到唔想理佢 ...

咁young.40頭個仔已經18

你冇同佢一齊陪朋友嗎?

珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 ChaBean 的帖子

如果聚會全男班,你老公唔帶你去,算正常,但如果聚會有男有女又唔帶你,就好奇怪。
一個月聚會20幾次,亦太多,佢D朋友咁得閒日日陪佢?你肯定冇小三?
既然佢唔想老婆參與佢嘅人生,等仔女長大,你可以重新出發。

伯爵府

2024年龍年勳章

ChaBean 發表於 20-7-3 19:38
結婚前唔發覺,因為我都忙,但生小朋友後重心放屋企,發覺個男人生活同結婚前冇分別,10年都係咁,已經見到 ...

佢點解要結婚?

男爵府

soso1227 發表於 20-7-4 18:08
回覆 ChaBean 的帖子

如果聚會全男班,你老公唔帶你去,算正常,但如果聚會有男有女又唔帶你,就好奇怪。

我睇過佢電話whatsapp微信,同佢講電話(佢用緊電腦做野中意開speaker講電話),真係咁多朋友
上海台灣廣西青島,美國,澳洲……朋友一年來一兩次,仲有玩車朋友,打波朋友,大學中學同學,麻雀腳,舊同事,現在同事……每group一個月約一兩次都已經排滿哂,有時去a group去唔到b group聚會, 就同人講老婆今日出街,或呀仔測驗所以出席唔到。其實我好佩服佢交友能力,我好似相反

男爵府

naciee 發表於 20-7-4 09:14
同樓主一樣遭遇,可惜一直為生活忙,到發覺已太遲,如我好似你咁後生,我一定會離婚,生命得一次,點解要 ...

但小朋友點算,佢地唔會覺得爸爸衰,例如星期六爸爸訓到中午,陪佢地踢一個鐘波,之後同朋友去食晚餐,小朋友角度唔會覺得爸爸唔陪佢,唔想為左自己理由令小朋友單親家庭長大

男爵府

ChaBean 發表於 20-7-5 17:22
但小朋友點算,佢地唔會覺得爸爸衰,例如星期六爸爸訓到中午,陪佢地踢一個鐘波,之後同朋友去食晚餐,小 ...

如果佢肯陪小朋友踢一個鐘波其實都算唔係太差了

男爵府

mingmama 發表於 20-7-5 17:40
如果佢肯陪小朋友踢一個鐘波其實都算唔係太差了

可以咁講,其實疫情後佢冇出trip,加埋近大半年好少外地朋友探訪,我地見面時間多左一倍,但已經習慣各自做野,見多左都冇溝通多左

男爵府

lemon807 發表於 20-7-4 08:30

兩種都有,未必係去溝女 。

有男有女,當中有d大家帶小朋友聚會,我見過一兩次,加埋d媽咪fb同whatsapp,幾年前一齊大肚同報學校有傾過
佢覺得同我出去又要安排人湊小朋友,咁麻煩老人家,不過有時我都約左人,九成會同佢撞日子,咁我就會叫我媽過黎幫下眼(有工人),其實我又冇話好想跟佢出去,只係覺得佢永遠朋友優先

珍珠宮

你D仔女仲系好細個?

複式洋房

ChaBean 發表於 20-7-5 17:20
我睇過佢電話whatsapp微信,同佢講電話(佢用緊電腦做野中意開speaker講電話),真係咁多朋友
上海台灣廣 ...

那你同佢講,你也有朋友,找些日子佢睇小朋友,你出去,就算你約不到朋友,咪自已shopping睇戲或陪下老人家,有無朋友你自已講既啫。
要做到大約起碼四六比例,你4佢6也好,目的是讓他知道自已一個湊小朋友既孤單,久而久之,佢明白了湊小朋友既辛酸,將心比心,希望佢集中番在屋企。 我自已黎講,那陣小朋友細時(10年前)唔計番工,我唸同小朋友時間是九成,我是男。我唔係話自已好盡責,亦唔係話好鐘意小朋友,只是同太太一齊照顧,可分擔下

伯爵府

Fion710 發表於 20-7-3 23:40
你講得啱而家識玩,老左三高,糖尿病,痛風乜都走哂出黎,加埋中風到時搵樓主埋單,男人永遠自私!
...

我呀公就係甘,老左搵我呀婆黎埋單

水晶宮

ChaBean 發表於 20-7-5 19:23
有男有女,當中有d大家帶小朋友聚會,我見過一兩次,加埋d媽咪fb同whatsapp,幾年前一齊大肚同報學校有傾 ...

你老公好自私,你出去果晚你又出去揾朋友食飯仲要遲過佢返屋企,反正你有工人睇住小朋友,我接受唔到你老公果種自x私男人!

首頁

尾頁

跳至