自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

功課自動波做,考試有温書,成績也是合格多D,我以前小學自己攪掂,唔會甘低分,依家攪唔掂佢

男爵府

牛年勳章

白玫瑰 發表於 20-7-3 23:15
功課自動波做,考試有温書,成績也是合格多D,我以前小學自己攪掂,唔會甘低分,依家攪唔掂佢
...
幾年級?

子爵府

star_skn 發表於 20-7-3 23:34
幾年級?

小二

侯爵府

回覆樓主:

以前我讀書年代,熟讀書本內容,記憶力好就會高分。但我仔現在四年班,考多左好多課外野、閱讀理解。所以一定要多閱讀,識的生字多、閱讀速度要夠快,才會有好成績。

象牙宮

2024年龍年勳章

白玫瑰 發表於 20-7-4 00:11
小二

培養閱讀習慣, 中英書平均睇. 數學就買D練習做.

禁止訪問

畀面勳章

大宅

...

以前小學淺好多,依家深好多。我仔小三,我會盡量每晚同仔讀下課文寫下中英文詞語,星期六做下補充練習。我同仔默英文詞語唔會直讀個英文字出黎,我會講個中文意思,我仔講返個英文後默。

測驗考試前,我會print返學校既作業同工作紙俾我仔再做。當然都會做補充練習。做補充練習除左係溫習,仲有一樣好重要既係練速度。

另外,最好有以前啲試卷,知道考試模式。

平時多睇書,睇得多自然睇得快同語感好

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個小二仔 同樓主 情況好相似
幫到 我已經盡力幫,只希望佢慢慢進步!
自己教、再去埋補習... 都係未見起色!
係唔係男仔 真係慢D?

wcpcelia    發表於 20-7-4 09:35

公爵府

...

我仔都係一樣小二,會自動波做功課但唔太鍾意溫書,佢話好悶,所以我哋同佢溫書會玩住咁溫,佢鐘意做老師,我哋買咗塊大白板比佢,我做學生等佢教,佢又會抄吓書出題目比我,從而令佢溫習,我老公話而家小朋友讀書無得迫,你睇吓你個仔係咩問題唔想溫書?用佢嘅興趣令佢可以溫書得唔得?

侯爵府

回覆樓主:

我大都係小二,都係自動波.佢知做完可以玩.小一己經開始俾佢感受到做完有得玩嘅樂趣,做唔完,就做到完為止嘅痛苦.所以佢回家,換好衫,可能食下小食(10分鐘)就會自動開波
溫書,係排第三(係冇考試,默書情況下)
即如做完仲有唔多於1個鐘,佢係玩.多過一個鐘先會溫;確保佢主動+認真嘅回報最多可以玩1個鐘

伯爵府

減齡達人勳章

...

先了解一下扣咗嗰三十幾分係因乜事?

唔小心?唔識解題?唔夠時間做⋯⋯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

...

要了解咩事先, 佢睇字係咪太慢, 睇唔明題目, 粗心大意, 解錯題, 能力不及等等....

我個仔小四, 以往考試成績唔錯, 今年開始佢考試低分唔合格. 原來佢考試時貪快做錯晒, 不求理解就作答. 由細到大都教佢做野要小心, 專心, 今個暑假會試多做多d 練習, miss 話有d 小朋友係佢唔應用番d 知識技巧出黎, 都係一種能力問題, 如果我地幫佢做過練習都係咁的話就要接受現實. 我都跪求心得.

子爵府

我都想問
請問你地每晚會點安排呢?在職媽媽,只有晚上時間可以幫到小朋友

男爵府

回覆樓主:

我有少少心得可以分享下
而家小學嘅課本比以往嘅內容豐富,但考試又未必全部有關
所以初小家長,早期最好喺收到考試/測驗範圍後,花啲時間幫小朋友draw out一個簡潔嘅範圍及每科每課主題及重點,例如:
數學:第1-3課,四式混合
*先乘除,後加減
*Common Error:..... (提題小朋友最容易錯嘅地方)
然後同小朋友溫書前先講一次,(避免比小朋友自己先盲樁樁由第1頁書睇到最尾但只係過目即忘)

男爵府

NaughtyLuiLui 發表於 20-7-4 08:58
我有少少心得可以分享下
而家小學嘅課本比以往嘅內容豐富,但考試又未必全部有關
所以初小家長,早期最好喺 ...

每溫一個大topic, 就教小朋友先書,後作業,再補充咁溫,然後比有關topic既補充/練習/past paper等佢做,做完幫佢再go through一次錯或唔識既地方
然後先跳去下一個大topic
一般初小考試,用一整日時間,就可以陪佢溫到一科,咁全個考試就需要4-5日左右
不過家長就要試前花啲功夫為小朋友備課,我以前多數用兩晚時間幫孖B準備

男爵府

回覆樓主:

另外有好多小朋友都會因粗心大意/唔小心而被扣分,所以要訓練佢地'讀' 題目, 圈keywords, 覆卷
最後就係可以溫習後,叫小朋友'講' 一次每課內容嘅重點,好似做小老師咁'教' 你一次,咁樣就會反映到佢真正識幾多,明幾多,因為只有真正明白理解同入咗腦嘅,先能夠清楚表達返內容,呢個方法重可以訓練到小朋友將自己識嘅去教同學仔,一方面加深自己嘅記憶,亦加強自信,咁溫書,讀書就唔會悶同死板
利申:小朋友而家高小,一直到keep到班一,二,級三甲,已訓練到將之前我幫佢準備嘅功夫由佢地自己做返

子爵府

BK Milk勳章

...

初小小朋友,有時候叫佢溫書,佢係會讀一次讀書/睇一次only, 唔明有咩野係要記。所以最好係一起溫習時,將重點詞語或者point,叫佢寫響notebook。

收到學校練習,工作紙會scan左,清乾淨答案,放在Dropbox, 隨時可以睇番要佢重做。

數學主要睇下佢邊D易錯,進退位?理解題目?做數慢做唔切?做完有冇覆?

侯爵府

kiukiu1016 發表於 20-7-4 08:31
我都想問
請問你地每晚會點安排呢?在職媽媽,只有晚上時間可以幫到小朋友
...

一定要鼓勵佢放學回家自己做好功課,要早啲食晒飯、沖晒涼。我放工返到去睇下佢有咩唔識,教返佢就得了。因為最遲9:30要入房,係好趕好趕的。默書、考試、評估就星期六、日溫,所以放假都只會出去食下野就回家溫習了。

子爵府

一人之下 發表於 20-7-4 10:45
一定要鼓勵佢放學回家自己做好功課,要早啲食晒飯、沖晒涼。我放工返到去睇下佢有咩唔識,教返佢就得了。 ...

謝謝,在職媽媽真係好趕,我要改善下

公爵府

...

睇你要成績或知識
要成績就操卷
考試題目基本上次次都差唔多
做多幾次 點都有進步

要學術 來來去去都係閱讀閱讀同閱讀
見有小朋友無操卷
單平時吸收及閱讀
唔温書都平均都九十分以上
但唔會一朝一夕可改變
小二仲細 有好多機會進一步

當然仲要睇小朋友性質係咪大意