自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

多謝大家打甘多字回覆

琥珀宮

一人之下 發表於 20-7-4 00:19
以前我讀書年代,熟讀書本內容,記憶力好就會高分。但我仔現在四年班,考多左好多課外野、閱讀理解。所以一 ...

而家讀書要有d技巧,唔同以前,記熟晒就攪掂

伯爵府

減齡達人勳章

kiukiu1016 發表於 20-7-4 08:31
我都想問
請問你地每晚會點安排呢?在職媽媽,只有晚上時間可以幫到小朋友
...

我當年比較懶
我唔睇小公主老師未改嘅功課
只睇改完派返嚟嘅
我係要知佢唔識d乜,難聽d,係衰乜,咁至可以對症下藥

到溫書嘅時候,就重點溫習佢錯嗰啲,啱嗰啲留比佢自己溫

其實我係換湯不換藥
出題比佢溫習時,我有時會懶少少
例如數學題,由一箱蘋果22個,小明食咗4個,還餘下幾多個?會改為一包薯條20條,Snow White食咗6條,還餘下幾多條?類似咁,但薯條Snow White呢個代替名稱一定要係佢like嘅嘢

水晶宮

白玫瑰 發表於 20-7-3 23:15
功課自動波做,考試有温書,成績也是合格多D,我以前小學自己攪掂,唔會甘低分,依家攪唔掂佢
...

我果個小一都喊住做,你果個肯自己去做已好好

大宅

我女小一開始唔駛我理,小一開始學校同我地就權輸讀書係自己,所以佢好緊張返學考試,到宜家中學都係自動波
分享:由幾個月開始就係比書佢,到歲幾就會自己攞書睇,屋企既玩具除左哥哥既男仔玩具,佢係冇玩具,唯一玩具就係書,咁我係成日陪佢睇書既

子爵府

回覆樓主:

功課是否錯很多?舉例填充可能望住書就識,冇得揀就忘記,那對詞彙掌握不足,跟佢作多些句子才行。數學只明原理,少見题型到考試時就怯,要買練習操題計時,要做到快而準。

首頁

尾頁

跳至