自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

多年恩怨,真係唔好受人恩惠。
努力賺錢組織完全屬於自己既家

Astra00    發表於 20-7-5 06:33

珍珠宮

回覆樓主:

見到好多jm問間屋邊個,99有無份比首期之類,而家講緊係私隱,尊重等問題,突然失驚無神走上嚟,我又唔信呢度個個都真係咁大方囉!唔係發生喺你地身上啫!

珍珠宮

2023年兔年勳章

jj7723 發表於 20-7-4 08:34
初結婚時,我99又係咁,果時剛新婚,星期日晨早8點無通知用鎖匙開門。好彩我醒訓。

我地返左工,都要上黎 ...

我嗰個99試過借用我買嘅嘢,當時家中無人,自己拎咗去用,之後隔咗幾個月,我要用問佢拎返,佢仲若無其事咁先話整爛咗所以扔咗一句唔好意思呀之類說話完全無講

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Astra00 發表於 20-7-4 07:46
坦白問你一句,間屋是否老爺奶奶有份資助?如果係,你預左佢自出自入。
我那件奶奶,一元都沒幫我哋買樓, ...

同意,我奶奶黎我地度都會預早通知,我地得閒佢先會黎

其實預早通知聲人有乜問題? 就算有鎖匙都要講聲啦,點知人地喺屋企做緊乜野?

男爵府

回覆樓主:

現在呢個社會真係人情淡薄,新抱唔想見奶奶,間屋邊個買邊個先有話事權,所謂嘅親情如同浮雲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

honglong 發表於 20-7-4 11:41
奶奶上來睇仔,唔先通知,
話零容忍。
我朋友更慘:

佢着叫佢deep v真空响屋企走嚟走去,佢老公應該會收返鎖匙

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 20-7-4 07:26
我奶奶會咁, 不过只係間唔中走來, 襟門鐘冇人開門才用鎖匙開門, 每次只係来一陣。

老人家8x 幾歲喇, 佢自 ...

真係好睇雙方關係同埋係咪成日發生.

我6299 多數會打個電話黎先, 但以前間中一次半次突然過黎, 襟門鐘冇用就自己開門. 有時佢地打左電話黎, 一黎到就自己開門入屋 (我老公返99 度都一樣). 我地去旅行, 佢地會執靚又裝飾間屋, 買定幾日餸俾我地. 可能間中至發生, 有時係有d 不便但都算啦.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

yeemeif 發表於 20-7-4 17:47
見到好多jm問間屋邊個,99有無份比首期之類,而家講緊係私隱,尊重等問題,突然失驚無神走上嚟,我又唔信呢 ...

我都好認同你所講,99有份俾首期,甚至送左層樓俾你都唔等於可以自岀自入,呢D我覺得係私隱問題

珍珠宮

「做乜我唔來得?!」一定係講俾你聽啦,因為佢覺得小朋友會咁問係你教

伯爵府

karenina_na 發表於 20-7-4 08:51
香港實在太多港女,自己亞媽點唔好都要C6當親生,人哋亞媽就衰到當街外人,有冇諗過自己個男人係人哋亞媽 ...

系架.仲講到自己幾咁偉大,C6有今日系佢捱返黎。99在C6細時冇揍過架,系亞婆或亞嫲揍,講到個C6系石頭爆出黎咁!

水晶宮

李豆豆 發表於 20-7-4 23:36
同意,我奶奶黎我地度都會預早通知,我地得閒佢先會黎

其實預早通知聲人有乜問題? 就算有鎖匙都要講聲啦 ...
我那件好巴閉,開口埋口話間屋男家架。我窒回她轉頭,間屋你同老爺一元都沒出過,都叫做你男家?我同你仔一人夾一半錢買的。你收聲啦。
佢哋沒家教就沒家教啦。我就算將來做人外母或奶奶都不會咁突襲人地間屋。而家通訊咁方便。仲有,個心抱女婿不想見自己,我會檢討自己先。

水晶宮

oopp2008 發表於 20-7-4 16:45
你問我如果自己阿媽無啦啦剎上來又唔通知聲,我都會話佢啦,更何況係奶奶,因為可能我又未起身或者眼耳口鼻 ...
我都會照話自己媽,如果她突襲上來。

水晶宮

無話可說 發表於 20-7-4 11:40
去人地屋企要通知人係基本禮貌,我有比機會,但仍然唔改先收匙,唔可以下下話自己人就大晒,又唔見我奶奶 ...
我比左差不多十年機會四大長老,佢哋都有我舊屋家匙。通常,只有奶奶同媽媽上來。我媽上來,1個月1-2次,會事前通知。我奶奶係誇張到零通知,變態到一日三四次,四大長老當時住附近。
十年,你話有冇比足機會?人地係不聽就不聽,自出自入,一點也不誇張咁形容。到我換樓完全不比匙,完全一天光晒!

水晶宮

家家公主 發表於 20-7-4 11:50
我咪就係先小人後君子
一早講定我嘅要求
亞仔自己去衡量啦
完全同意.我都會咁。

男爵府

chankantai 發表於 20-7-4 07:47
要加多句—-他朝君體也相同

講得啱

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LavenderSky 發表於 20-7-4 08:25
中國人有句名言:「好仔不如好新抱」
真是百年智慧!

仔我相信會教得好好、但係好新抱真係要講運氣~

做人要有同理心、 第日自己走上個仔屋企睇下個孫、都比新抱換埋把鎖妳會點諗?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

世事無常 發表於 20-7-4 13:07
我哋未有小朋友時已經有比鎖匙99同我阿媽,到而家佢哋上嚟我屋企都唔會通知,我又覺得冇乜嘢,我假期會瞓到 ...

我覺得就好似家人返屋企一樣~

以前我們都有比鎖匙我媽給外母~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kecyc2003 發表於 20-7-4 01:35
有人之前試過俾我同隻佬投訴,好左一排呢期又扮失憶,連續兩次紅假都借啲意攞湯睇孫,仲要0通知+ 自己開鎖 ...

你可以好聲好氣同奶奶講、 麻煩佢下次上嚟打個電話先、唔好等自己未洗臉刷牙的樣子佢見到、嚇親佢~

買基金真係好傷

珍珠宮

如果個情況係,老人家係同埋一齊住,咁要吾要出左街後番屋企前,每次都打電話通知新抱先至番得屋企?
其實中國人觀念大多覺得新抱嫁入黎係自己屋企人,佢當仔屋企係自己屋企咁理解。
如果樓主當99係同住既屋企人就吾會咁抗拒。

翡翠宮

畀面勳章

既然分開住就係一家一主,唔通知就走去人地屋企係十分無禮貌的行為,屢勸無效就唔好話新抱反應大。
結婚時,我已講c6講明不可俾鎖匙雙方家長,佢俾一次,我換一次鎖。任何人上黎我屋企前要通知,就算是我父母失驚無神走上黎,我一樣黑面。
私隱問題,有些人唔計較,但有些人卻會好介意,唔可以話介意的人就係錯。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至