自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

bing-jing 發表於 20-7-4 11:21
你睇樓主原文決定吧

樓主要取暖只能去婆媳版,公海理性jm比較多

珊瑚宮

karenina_na 發表於 20-7-4 11:25
樓主要取暖只能去婆媳版,公海理性jm比較多

樓主好忙,可能仲嬲緊,未有回應
希望佢唔係傳說中既標題黨

大宅

DonnieBB 發表於 20-7-4 10:55

現代婆媳版要仔唔要乸

0通知係99錯,但換轉係自己亞媽就一定冇問題

侯爵府

回覆 無話可說 的帖子

你媽媽會好難過。一世都會有條刺你唔當媽媽係自己人?如果先生介意就冇辦法啫。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

睇樓主以往post同回覆,就知道唔係省油既燈!
話哂係自己老公阿媽,幾唔like...都唔好寫哂上塊面啦!
人情留一線,日後好相見!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我反而好想知個男主角會點收科?

順阿老婆意話阿媽, 定幫阿媽講2句?

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

qq6a 發表於 20-7-4 08:36
所以話,我第日一定唔會同個仔同新抱住,錢一定留返曬俾自己養老,唔好幫阿仔置業娶老婆,有本事就自己娶老 ...

Jm 你同我想既野完完全全一樣
我仔雖只是中一
但早幾年我已經係咁同佢講
我話我間屋只有一個女主人
你有本事置業先好結婚
吾好打算晌到住
未結婚的話有女朋友吾可以搬黎住
過夜都吾得
生左小朋友千其咪諗住我會幫你湊
耐吾耐返黎食下飯可以 但吾好太密

我仔話 咁我吾結婚生仔
我話你諗你 我真係吾介意喎

loved    發表於 20-7-5 08:27
Astra00    發表於 20-7-5 06:43
liy7239    發表於 20-7-4 13:29
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

家家公主 發表於 20-7-4 11:33
Jm 你同我想既野完完全全一樣
我仔雖只是中一
但早幾年我已經係咁同佢講

我都有個仔,第時新抱咁對我,我會好傷心...
另一方面更唔想個仔 夾係中間...

象牙宮

homommy 發表於 20-7-4 11:31
回覆 無話可說 的帖子

你媽媽會好難過。一世都會有條刺你唔當媽媽係自己人?如果先生介意就冇辦法啫。

去人地屋企要通知人係基本禮貌,我有比機會,但仍然唔改先收匙,唔可以下下話自己人就大晒,又唔見我奶奶會衝入屋?! 點知果日我會唔會病,可能我老公病呢…又或者佢放假呢…可能做緊....好多可能架嘛!有禮貌既人係點都唔可以突然開門入屋,又唔係一齊住

伯爵府

奶奶上來睇仔,唔先通知,
話零容忍。
我朋友更慘:
同老公住自置物業,
但老公俾門匙個叔仔,
可以隨時開門入來。
佢老公個理由是:
細佬做保險,
常在外面見客,
需要有地方,中途休息一下,
所以俾條門匙個細佬,
等佢可以上來坐吓,义吓電。
我朋友反對無效。
所以有時候,
放工回家,
見到個叔仔躺在沙發上休息,睇電視。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平時有無帶小朋友返去見6299 先? 如有, 滿足咗就唔會自己走上黎; 如無, 甚少, 咁人地上黎睇孫好正常喎! (無通知就黎係無禮貌), 但你咁樣玩即入房, 又唔見得似做人新抱態度囉!! D細嘅見你咁樣, 唔慌對老人家有好態度!!!
老人家覺得去仔屋企就好似去自己屋企咁(第二個家), 始終傳統觀念, 娶老婆麻, 只不過娶多個人入佢地乜門; 相反, 如果係女婿屋企, 就可能問准個女, 上唔上得黎!!!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

conniecheung 發表於 20-7-4 11:35
我都有個仔,第時新抱咁對我,我會好傷心...
另一方面更唔想個仔 夾係中間...
...

我咪就係先小人後君子
一早講定我嘅要求
亞仔自己去衡量啦

我自問一定係識趣老人家
我個女晌出面住 我一句都吾會主動問
除非佢搵我先問多兩句 仔女大絕對需要個人空間
做父母問得太多佢地咩都吾會同你講

至於新抱只係人地個女
我覺得做奶奶要管都係管自己仔而吾係去管人地個女 佢地結咗婚有自己小朋友就應該自己去承擔責任 唔可以因為話要工作搵錢就將小朋友掉比老人家 我講明比錢我都吾會幫你地湊
總之一句講晒要結婚生仔就自己諗掂佢
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

無話可說 發表於 20-7-4 11:19
間屋邊個關事咩?係老人家性格唔好,我以前租樓,我媽都會突然衝入我屋企啦! 又唔見我奶奶會咁做,2邊都 ...

如果間屋99既,佢真係有權隨時上黎

侯爵府

回覆 無話可說 的帖子

你阿媽係應該問過你先上屋企。道理上你係正確既
不過我話你收返媽咪鎖匙佢會唔開心

琥珀宮

honglong 發表於 20-7-4 11:41
話零容忍。
我朋友更慘:
呢個CASE 惡頂d 喎!!!

珍珠宮

畀面勳章

honglong 發表於 20-7-4 11:41
話零容忍。
我朋友更慘:

叔仔...又好似關係遠左少少...

珍珠宮

Astra00 發表於 20-7-4 07:46
坦白問你一句,間屋是否老爺奶奶有份資助?如果係,你預左佢自出自入。
我那件奶奶,一元都沒幫我哋買樓, ...

話時話...
我6299 間屋係我同c6 出錢買既..
裝修都係我地出錢搞... 裝左電子鎖..
我c6 上 6299 屋企又真係唔會通知...
話上就上.. 自己按密碼開門..
(不過我唔會.. 我上99屋企一定會通知... 同埋就算知密碼.. 我都會按門鐘...)

象牙宮

mimi987 發表於 20-7-4 12:03
如果間屋99既,佢真係有權隨時上黎

睇點諗囉,但一向唔一齊住,無啦啦入屋點都唔應該啦,點都要通知,按門鐘都要啦

大宅

BarbaraX 發表於 20-7-4 07:45
自己將來都有機會有新抱有孫

諗起秋官唱:

我覺得個重點係冇提前話上去,上黎前打個電話係禮貌。我99好會上黎我度,不過每次都提早兩三日講,我會準備食物野飲比佢,開定冷氣等佢上黎。
我番自己媽度都會預約,有一次貪方便就咁番娘家自己開門,一開門我媽下身只著住底褲,佢好尷尬走入房著番,然後比佢鬧到狗血淋頭,問我幾時學到咁冇品

象牙宮

homommy 發表於 20-7-4 12:05
回覆 無話可說 的帖子

你阿媽係應該問過你先上屋企。道理上你係正確既

比鎖匙唔係代表可以自出自入架嘛!如果下下顧感受咪就係寵壞囉,所以而家d老人家唔少似老賣老,好鬼惡

首頁
23456...7

尾頁

跳至