家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔好傻啦~

自己諗下30年前的物價、到30年後那些錢只可以一個人飲餐茶咋~

記住這個世界上、是有通貨膨脹的 ~

根本就係超級搵笨、呃D唔識計數人~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

好媽媽勳章

回覆 Noddy-mammy 的帖子

pm please.

男爵府

大力大力 發表於 21-1-14 12:22
唔好傻啦~

自己諗下30年前的物價、到30年後那些錢只可以一個人飲餐茶咋~

通常唔識投資既人就會信架啦,完全唔想有風險既人會買,睇左之前個post , 話一年2萬2 ,供左18年個仔有75萬讀書其實我想話,18年 先多左30幾萬.....18年前幾十萬做到首期,而家幾十萬買到隻錶

同埋保險公司都係想博下,食下斷供果批既錢,人有三衰六旺,突然間係供唔起就供唔起㗎啦,都真係幾好賺,保險會買,但唔知呢啲儲錢嘅究竟係乜嘢事,特別係年期二30年嗰啲

大宅

hattienail 發表於 21-1-15 00:09

通常唔識投資既人就會信架啦,完全唔想有風險既人會買, ...
如果每年保證回報有4%,就算20年期保單都接受到,但市場已没有,剩返清一色分红保單。

大宅

hattienail 發表於 21-1-15 00:09

通常唔識投資既人就會信架啦,完全唔想有風險既人會買, ...

係儲蓄唔係投資,只係炒賣概人係唔會明,錢係要分幾份,唔係獨估一味。而且亦唔係人人有時間同識投資,百貨賣百客。亦有唔少人在投資市埸失利,炒樓都有人炒燶。投資一定獲利?

男爵府

Noddy-mammy 發表於 21-1-15 21:05

係儲蓄唔係投資,只係炒賣概人係唔會明,錢係要分幾份 ...

投資唔一定賺呀,雖然Touch wood 暫時冇輸過,但我明白始終都有風險,買保險唔係唔好,但係真係有好多保險有魔鬼細節好多朋友買咗都中伏,後悔,同埋啲錢點解要擺喺人哋個袋度咁多年就係為咗少少利息,點解我會咁講覺得唔好純粹個人意見姐,因為好多保險經紀自己都未必解釋得清楚,淨係講好過面比人哋聽,跟住大部份買嘅人亦都唔會仔細睇吓條款,咁就無啦啦要供幾十年嘅嘢啦,同埋天有不測之風雲我覺得佢都有少少投機成份,20年邊個知道中間會唔會發生咩事突然喪失工作能力冇錢供,如果你將啲錢就咁擺喺銀行,利息係少咗,但係唔會供唔到等於0囉

大宅

hattienail 發表於 21-1-15 21:15
投資唔一定賺呀,雖然Touch wood 暫時冇輸過,但我明白始終都有風險,買保險唔係唔好,但係真係有好多保險 ...

其實教育基金一般條款在供款人喪失工作能力或過身都會幫供到18歲,呢個係保險,有部份失業亦可停供一年,當然或者不同保單會有差異,條文當然要自己睇清楚,投資亦然。唔贊成所有錢放在保險,亦唔贊成所有錢用作投資,在乎平衡,和適合自己。其實錢放銀行係接近無利息。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

男爵府

Noddy-mammy 發表於 21-1-15 21:50
其實教育基金一般條款在供款人喪失工作能力或過身都會幫供到18歲,呢個係保險,有部份失業亦可停供一年, ...

有斷供都仲會幫供既?真係唔知但一般朋友買完同我呻既係一直供,斷左就咩都無果種,的確係佢淨係聽agent講完就簽

都同意無論供保險定投資唔應該超過月收入或存款3成

男爵府

回覆樓主:

我當年乜都唔識,喺東亞銀行俾人sell教育保,就傻更更買左啦,供十年,每年12000,已經供完,二十五歲一定要攞番,25歲如果紅利攞得晒都係得5萬幾,total 最多17萬幾,但當年每年12000都幾多,我女宜家17歲,學費每年都50萬,8年後先攞得17萬,真係非常之少,讀乜鬼書基金呀,25歲都讀完書啦

琥珀宮

Garconbebe 發表於 20-7-4 08:27
有冇好嘅儲蓄保險介紹,係未啲儲蓄保險會一定有埋住院保障,平均要供幾多年先收支平衡?
...

自己買基金就得啦,隨時攞錢唔玩又得

複式洋房

Zenos 發表於 21-1-14 12:13

sorry ,月儲5000先啱

Can pm me?

禁止訪問

複式洋房

hattienail 發表於 21-1-15 22:02
有斷供都仲會幫供既?真係唔知但一般朋友買完同我呻既係一直供,斷左就咩都無果種,的確係佢淨係聽 ...

其實有好D產品供5/10年已經可以幫你將舊錢儲到超過100歲等等, 有啲係會,如果小朋友買果時未到18歲,你唔好彩有咩事,會幫你waive左個保費,唔洗再供。

我以前都係信朋友,但係原來唔係朋友做緊果間公司嘅產品喺市場上就係最好嘅,所以要識得比較產品。我份危疾買果時朋友都話有儲蓄成份,但去到客戶服務部同我講保障為主,連做左孤兒單之後個agent都一樣同我強調係有儲備成份嘅;咁我應該信佢地嘅CS定信Agent定信朋友?!

大家最好唔好將保單收埋喺枱底/衣櫃底,最好要定期拎出嚟睇下,我有時都會望下啲條款囉,係好悶,但關乎自己嘅錢銀WOR;或者拎俾其他做agent嘅朋友幫你睇睇,咁先至知道到底自己保障足唔足夠。有時單身同結婚後需要都唔一樣。。。其實可以減額或者加額。
其實諗到問題都上去客戶服務部叫職員解釋俾你知,唔建議打電話(聽講好難打同無人聽,有啲你只要未交保費就唔當你係客人etc。),咁就唔會出現聽agent 講完自己唔記得左嘅情況XD 雖然要上去係煩啲,但面對面(呢期係電腦)點都清楚過齋電話。呢個係我最近親身上去CS CUT單嘅經驗~

買乜都好,人地眼中嘅好與壞都唔一定代表啱自己,要揀適合自己能力同需要嘅比較重要。就算我10年前買嘅危疾,我今日覺得唔啱自己,都可以Cut左佢買過份新嘅,只要自己承擔到蝕左嘅錢就得(都保障左成9年,當交醫療保費)。
當我中意食甜野,都唔代表個個中意食啦,就算買珍珠奶茶都有分無糖,少糖半糖啦唔同甜度。
保險都係一分錢一分貨啫。你俾得起錢咪買日本貨MIJ,俾唔起咪買MIC;咁買得MIC 就預多問題多多架啦,正如你買IKEA都唔會預佢可以用一世啦。

男爵府

waichwao 發表於 21-1-26 02:27
其實有好D產品供5/10年已經可以幫你將舊錢儲到超過100歲等等, 有啲係會,如果小朋友買果時未到18歲,你唔 ...

唔知點解唔係好信保險成套理論,我自己姐,明明錢係我手可以錢生錢,偏偏要放係人地度儲
一間大既保險公司養幾鬼多人就知佢幾好賺。 agent又參差不齊,所以basic野係咁易買下...叫人有我有..

的確,個個人理念唔一樣,好多人都覺得保險幫到佢,咁咪信保險囉, 我自己覺得就哂鬼氣

禁止訪問

民房

我入行左保險無耐,大學讀經濟。個人覺得儲蓄保險適合對投資唔係十分了解,但係又希望認認真真儲一筆錢比自己/仔女嘅人。畢竟放銀行唔會有利息,定期利息無儲蓄保咁高,而自己去投資唔一定賺錢。
想將來達到某個儲蓄目標或者想每年收息滾存可以試下買。
但係唔係每個人都想自己嘅流動資金被鎖幾年,買唔買要審視返自己嘅財務狀況。儲蓄保險如果提早攞出黎會好蝕,就好似做梗定期嘅時候攞出黎咁。如果買完之後流動資金周轉出現困難建議都係諗清楚先。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

捉到小幸運 發表於 21-3-7 21:12
我入行左保險無耐,大學讀經濟。個人覺得儲蓄保險適合對投資唔係十分了解,但係又希望認認真真儲一筆錢比自 ...

初入行、強烈建議、你要認真由頭睇一次啦~

保險經理之 - 不能說的秘密 ~~ (精華文章...必看) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4644331
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至