家庭理財

跳至
[子女理財] 教育儲蓄保險  

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Garconbebe 發表於 20-7-4 08:27
有冇好嘅儲蓄保險介紹,係未啲儲蓄保險會一定有埋住院保障,平均要供幾多年先收支平衡?
...

買d年年保證派息的 儲蓄唔包住院架

複式洋房

prettyi 發表於 20-10-20 17:00
買d年年保證派息的 儲蓄唔包住院架

年年保證派息??

大宅

foryou112005 發表於 20-10-20 17:46
年年保證派息??

係呀 我前幾日買個份 佢寫明保證派

民房

小朋友0-5歲前住院價格都會相對地比較高少少,因為太細唔識表達自己,容易多整襯,之後一直到24歲都會比較便宜。我覺得最好分返開兩樣野,住院就住院,儲蓄就儲蓄,儲蓄幫小朋友供5年,就由得佢滾存,到之後要用既時候就隨時拎紅利出黎用下都幾好!住院就供到佢出黎做野就交返比佢自己供吧!我阿媽細細個都係咁幫我地買齊,到我大學,出黎做野,咩食物中毒,受傷縫針,生痣瘡。。。次次入得法國醫院都claim差唔多2萬,出黎做野識諗都會自己供返。
所以,我自己如果幫小朋友買都係5年儲蓄,危疾,住院都夠安心!

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

有冇好嘅儲蓄保險介紹,係未啲儲蓄保險會一定有埋住院保障,平均要供幾多年先收支平衡?
...

樓主,想買儲蓄保未來會用作咩用途多?

大宅

prettyi 發表於 20-10-20 22:51
係呀 我前幾日買個份 佢寫明保證派

你幫邊間買?

大宅

lakesilver 發表於 20-11-3 23:03
你幫邊間買?

宏X 比左兩份我 保證同非保證
覺得保證穩陣d 就買左

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 20-8-14 19:23
不要上當、上網查一下所謂教育儲備保險/基金都是坤人的、十幾年供款、回報超級低、真係得啖笑、點讀大學~ : ...

咁年金呢都係呃人?
咁如果想學股票買藍籌收息應該點入手?
聽你咁講好似買咩都死

大宅

大力大力 發表於 20-8-14 19:23
不要上當、上網查一下所謂教育儲備保險/基金都是坤人的、十幾年供款、回報超級低、真係得啖笑、點讀大學~ : ...

我個仔出世果年買咗一份,每年供二萬二千,供咗十八年,中間攞過一次五萬,到佢舊年十九歲去澳洲升學有七十五萬夠三年學費有多,都幫輕好多,对我呢D唔識投資概都幾好。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

禁止訪問

複式洋房

kathychowchow 發表於 20-11-5 21:37
買d寫明每年發息最穩陣, 我最近買左份可每年/月收利息, 仲有現金回贈, 買左份禮物俾自己, 超開心 ...

pm 詳情please !

大宅

kathychowchow 發表於 20-11-5 21:37
買d寫明每年發息最穩陣, 我最近買左份可每年/月收利息, 仲有現金回贈, 買左份禮物俾自己, 超開心 ...

details pls

禁止訪問

侯爵府

我都想要資料

禁止訪問

大宅

...
都吾係!我揀中國x壽,有一款是盈X寶,另一款是賞悅連年,第一年開始派,你可以選擇不要,繼續滾存,都係供五年,回本好似要第六七年先開始,比4.5厘息,有自由度,吾使供咁多年,不過呢D計劃都係當有多餘錢去儲下,反正放銀行無息。

複式洋房

...

單一買都可以,每項計,宏利有個儲蓄計劃在13個月已經派錢。

複式洋房

其實我自己有四份保險,兩份被保人係小朋友,一份25年攞返哂啲$,算係子女教育基金。一份係住院用。另外兩份被保人係我自己,一份人壽,危疾,住院;一份儲15年攞返哂$,純儲蓄。我個人覺得佢派分紅派得幾好,三份保險so far派左20幾萬俾我使,之後轉介俾朋友都覺得幾好,可能公司表現好,分紅派多d。

首頁

尾頁

跳至