烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囡好麻煩,好多野都吾食(因為嚴重濕疹),所以平時都係豬同菜。佢最鍾意食係大豆芽菜炒肉碎,豆腐煎餅,簡單啲嘅就係馬蹄蒸肉餅,豚肉生薑燒。試過整薯仔肉碎、炆豬肉都唔鍾意食!請問各位仲有冇其他香口嘅建議(emoji)

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

muimui1022 發表於 20-7-4 12:53
我個囡好麻煩,好多野都吾食(因為嚴重濕疹),所以平時都係豬同菜。佢最鍾意食係大豆芽菜炒肉碎,豆腐煎餅 ...

唔好話佢麻煩啦,佢都唔想,我都有兩個有濕疹嘅仔女,佢地都好嘴尖,又揀飲擇食,試下呢d啱唔啱你女:免治肉丸(我切好多菜撈落去:紅蘿蔔粒,西芹細,洋蔥粒), 炒粒粒(肉碎,粟米,紅蘿蔔,西芹,紅腰豆,青豆), 越南米紙卷(等佢自己包,準備肉碎,豆芽,蘿蔔絲,青菜,飯等) 肉碎生菜包,洋蔥豬扒,滷肉會唔會食?

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag 發表於 20-7-4 13:50
唔好話佢麻煩啦,佢都唔想,我都有兩個有濕疹嘅仔女,佢地都好嘴尖,又揀飲擇食,試下呢d啱唔啱你女:免治 ...

我既意思並吾係嫌佢麻煩,你用腌尖同揀飲擇食好啱聽!我相信好多媽咪都一樣嘅!我好想整多D健康又好味的餸比佢,但奈何自己冇乜諗法,希望各位靚媽比D意見。鹵肉係完全吾食(emoji)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

muimui1022 發表於 20-7-4 14:12

我既意思並吾係嫌佢麻煩,你用腌尖同揀飲擇食好啱聽!我 ...

當然明啦,我都頭痕咗好多年,我對仔女對好多嘢敏感,普通豉油蠔油滷水食完嘴腫,聽到都想死,我屋企唔用得普通生抽,要用特別嘅,但唔係成日買到,平日只好盡量少用,魚又唔係種種得,仲有奇異果/菠蘿/矮瓜。。。都唔得,另外花粉,天氣,風,濕度,化學物,連衫褲鞋襪洗衣液都唔隨便用得,最近個女成身又起晒疹,醫生睇完話對某種植物敏感,唔一定接觸敏感,空氣中有花粉都唔掂

你女幾大?除咗豬肉同菜,食唔食得蛋,芝士,蕃茄呢d? 食得又多好多款式可以做,會唔會包餃子?豬肉可以配好多不同菜蔬,同個女一齊包,又親子又有得食,我女都有成日幫我煮。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag 發表於 20-7-4 14:23
當然明啦,我都頭痕咗好多年,我對仔女對好多嘢敏感,普通豉油蠔油滷水食完嘴腫,聽到都想死,我屋企唔用 ...

我囡十三歲,發育全盛時期!我屋企啲調味料都好多元化,尤其是以前去日本會買芧乃舍嘅湯包,而家sogo都有,用嚟煮烏冬好好味!豉油冇乜特別,油就吾用得花生油。有時yip肉會用鹽菊。蕃茄、菇類、滷水、花生、橙全部吾得。麵包都係自己整,通常都係整方包,試過整無麩質的麵包同通粉,勁難食!成日包餃子,e排又食厭咗☹️。基本上只係煮肉同菜,好難提升佢食慾(emoji)佢like嗰D餸好花時間,好難放工整!

珍珠宮

粟米肉粒
節瓜粉絲肉碎
豆角粒肉碎炒蛋
彩椒炒豬頸肉
豬肉釀節瓜圃
脆玉瓜炒豬肉
甘荀絲炒蛋(甘荀甜味落咗蛋度,好好食!個人會再加芫茜/蔥粒)
生菜包(炒完肉碎、芫茜、蔥用生菜包住食)

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果係我,只會被左佢濕疹唔食得既就算.....已經無乜野可以食仲要揀飲擇食

bosch    發表於 20-8-13 05:56

首頁

尾頁

跳至