自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cacamon 發表於 20-8-15 11:51
加油呀!

多謝你

別墅

cacamon 發表於 20-8-4 21:18
我食左呢隻藥4年,無哂經痛,朱古力瘤比原來細左

唔好意思發錯了

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

MM2H 發表於 20-8-7 17:35
可以食咁耐? 我都因為線肌食過,但醫生建議短暫食,肌瘤收縮後轉食低劑量
...

我婦科醫生都話呢隻藥唔可以食太長時間,而且之前我已食荷爾蒙藥九年,所以建議上藥環控制子宮內膜移位+肌瘤

洋房

回覆 angelfan07 的帖子

請問除左子宮環,食藥,仲有冇其他方法?我痛得幾勁同量好多,食左三個月就m到左三個月,之後就有乳房病,醫生話要停呢隻藥,而家完全冇辦法

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

monkey0119 發表於 21-4-3 00:07

請問除左子宮環,食藥,仲有冇其他方法?我痛得幾勁同量好多,食左三個月就m到左 ...

除非全切,否則西醫方法用藥環已經係副作用最小,但至今一年仍未能完全控制經痛,一個月痛,一個月唔痛,但經量已經小很多很多。

洋房

唯有等更年期

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

monkey0119 發表於 21-4-3 10:48

唯有等更年期

呢個復活節假就係經後痛,已訓床第2天,岩岩止到痛精神番。

大宅

請問你地係邊度買visanne?係藥房買定係要經婦科醫生開?幾多錢左右?如果叫私家醫生出轉介信去政府醫院跟又可唔可以拎到而隻藥?如果用公司醫療咭睇婦科,咁樣又包唔包藥費?我早排割左朱古力瘤,醫生建議之後長期食

子爵府

kitty_daniel 發表於 21-6-26 09:27
請問你地係邊度買visanne?係藥房買定係要經婦科醫生開?幾多錢左右?如果叫私家醫生出轉介信去政府醫院跟 ...

我是私家婦科開,但我亦試過藥房係買到,幾$700一盒(一個月),屈記同萬寧近$800一盒,要醫生紙。

所有有關政府的 我唔清楚。

公司卡你係咪應該問自己公司保險?你問我 我點會知?

大宅

金黑街矇 發表於 21-6-26 13:15
我是私家婦科開,但我亦試過藥房係買到,幾$700一盒(一個月),屈記同萬寧近$800一盒,要醫生紙。

所有 ...

Thanks

大宅

kitty_daniel 發表於 21-6-26 09:27
請問你地係邊度買visanne?係藥房買定係要經婦科醫生開?幾多錢左右?如果叫私家醫生出轉介信去政府醫院跟 ...

我係睇私家婦科醫生開,以我所知,政府有不過唔係個個都俾,好睇情況,或者你可以私家醫生度攞住先,跟住一路排政府再睇吓有冇機會俾你。最好真係盡快開始食,因為我見過好多人手術後復發好麻煩

男爵府

cacamon 發表於 21-6-26 18:39
我係睇私家婦科醫生開,以我所知,政府有不過唔係個個都俾,好睇情況,或者你可以私家醫生度攞住先,跟住 ...

我啱啱係政府醫院覆診, 之前因朱古力瘤要做微創手術在政府醫院做,比佢知我食緊避孕藥, 佢好大反應話我食咗咁耐, 佢話副作用會有乳癌、中風、子宮癌......要我停藥,但私家就話劑量很少,只要keep住檢查,就唔會有問題!有無知邊個信得過?

公爵府

子宮內膜異位症係天生定後天?點解我親戚細個驗冇,老左生左個瘤先話佢有子宮内膜移位,所以佢咁多年都冇生BB

大宅

socket 發表於 21-6-26 19:13
我啱啱係政府醫院覆診, 之前因朱古力瘤要做微創手術在政府醫院做,比佢知我食緊避孕藥, 佢好大反應話我 ...

我食朱古力瘤隻藥唔係避孕藥,不過我以前都問過醫生類似問題,幾個醫生都同我講唔會有問題,反而減低患卵巢癌/子宮內膜癌風險,其實好睇你本身係咪高風險人士,都睇到有研究話過肥增加患乳癌6成而運動會降低4成

https://www.hk01.com/知性女生/107462/避孕藥增加患癌風險-研究-防癌功效維持至少30年

男爵府

金黑街矇 發表於 20-7-4 13:35
有冇jm因為有子宮內膜異位 而食緊Visanne?可唔可以分享吓經驗?

我都子宮內膜異位,重係嚴重,醫生開microgynon30比我,又係長期食,我都想聽下其他jm分享一下

大宅

豬師奶8 發表於 21-6-28 14:20
我都子宮內膜異位,重係嚴重,醫生開microgynon30比我,又係長期食,我都想聽下其他jm分享一下
...

請問子宮內膜異位有什麼症狀?

水晶宮

DATE456 發表於 21-10-20 22:31
請問子宮內膜異位有什麼症狀?

M量多,腰痛肚痛。另外,大家M時有無盤骨痛呢?

別墅

ricecooking 發表於 21-11-2 18:51
M量多,腰痛肚痛。另外,大家M時有無盤骨痛呢?

我有朱古力瘤,十幾年前做過微創,生咗兩個小朋友,這兩年復發,有4-5cm大,之前有食microgynon30兩個月,最後醫生都係建議叫我食visanne,依家食咗10日左右,通常會有什麼副作用?

其實我冇M痛亦冇打算再生小朋友,其實好想再做微創一了百了,可惜醫生覺得復發之後再做微創應該又難咗,畢竟做微創手術都有創傷性,所以他不建議做手術,叫我食藥食到更年期。

女人真係好鬼煩

男爵府

CCEEMm 發表於 22-5-6 08:50
我有朱古力瘤,十幾年前做過微創,生咗兩個小朋友,這兩年復發,有4-5cm大,之前有食microgynon30兩個月, ...

請問點解醫生會叫你轉藥?因爲我都食緊micro30

別墅

豬師奶8 發表於 22-5-6 09:40
請問點解醫生會叫你轉藥?因爲我都食緊micro30

話見到我個朱古力瘤近半年大咗好多(唔知關唔關打疫苗事),所以應該子宮內膜增生比較active,佢建議食visanne 試吓,因為其他病人都可以㩒到個朱古力瘤細咗,佢又覺得隻藥好多地方都用,建議我食到更年期。如果控制唔到,先再考慮做微創…

首頁

尾頁

跳至