自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

daisy0108 發表於 20-7-4 22:25
但全日會唔會易病?

入學頭一年梗會多d病痛,之後可能多咗抵抗力,學校又著重清潔攪衛生,K2後都冇乜缺席
都要睇學校地理位置,我街坊讀另一間位於屋苑基座地庫,因低過地面唔通風,成日有學生爆手足口病

大宅

tung0409 發表於 20-7-4 16:06
我兩個女都讀這間全日幼兒學校,都一個小六一個中一了,我係你,一定會讀全日。
我親戚個女讀啟思半日,有 ...

我就係fb join 左個外傭僱主群組,睇到啲留言即刻唔敢請工人

大宅

回覆 daisy0108 的帖子

唔算名幼、

大宅

回覆 香蕉煎餅 的帖子

網上排名信唔過、千祈唔好信、小學果D都係!街坊口䇑、升中派位B1率高先係重點、

大宅

melomame 發表於 20-7-4 17:36
樓主,個人經驗,你應該全日觀幼加外補,請姐姐好煩,留姐姐人工博炒agent fee 打爛嘢嘅錢去畀個小朋友補習仲好 ...

我都係咁唸,身邊有人請得好又有請得唔好,但唔好居多,加上我join左 fb 外傭僱主群組真係嚇親我

大宅

想當年九龍塘x方、禮X、金x倫、x克、收咗我都唔要因為半日(加埋要比$)、揀咗深水埗寶血全日!

侯爵府

daisy0108 發表於 20-7-4 22:29

觀幼全日會唔會易病?,我識人讀趣樂個環境好似唔係咁好, ...

我touchwood 2個女都少病痛吖,加上依家咁環境(疫情)應該間間都好注重衛生好多。其實要病,返半日都可以病,2,3歲之前少岀街,一返學日日岀街,一踏岀街都已多病菌了。觀幼算地方大,活動空間多,相信會好d

大宅

我女讀觀幼
學術係淺啲 但學校有好多唔同嘅活動比小朋友,亦比好多機會佢哋,增強自信,豐富小朋友經歷。
校長老師好有愛。

同埋呢間學校...我個人覺得比較多香港人父母,媽媽爸爸們好有愛心好有禮貌好幫得手。父母係咩人小朋友就係啲咩人呀!

BTW 我小朋友今年都叩到九龍城一線小學,最緊要夠膽出聲,一定要有反應。

大宅

回覆 tung0409 的帖子

我個老公個朋友直情用左幾萬蚊送個大肚公主歨!好慘、搞左幾個月、仲要晚晚買飯比佢食、服侍佢!

侯爵府

HCTY 發表於 20-7-4 22:49
我女讀觀幼
學術係淺啲 但學校有好多唔同嘅活動比小朋友,亦比好多機會佢哋,增強自信,豐富小朋友經歷。
...

好認同你講,觀幼俾好多機會小朋友發揮,我老公甚少理d女學業既,佢都講到係觀幼令到兩個女上到台唔會膽怯b/w 恭喜你叩到心儀小學

侯爵府

ssp2017 發表於 20-7-4 22:50

我個老公個朋友直情用左幾萬蚊送個大肚公主歨!好慘、搞左幾個月、仲要晚晚買飯比佢 ...

依家既年代,請工人中伏率係高左好多,感恩我d女都升中了,不用依賴工人。鄧這一代d小孩仲細既雙職家長慘,可靠工人真係不容易請。

侯爵府

daisy0108 發表於 20-7-4 22:34
我就係fb join 左個外傭僱主群組,睇到啲留言即刻唔敢請工人

我親戚兩公婆都返工,工人只湊一個小孩,照計好好做。依家個女先小二,但佢可以前後分別用過5個工人,可想像花咗幾多冤枉錢,又有真空期搞到冇人湊女,所以有一間有托管服務的全日制幼稚學校做back up 係好重要

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

everlinkns 發表於 20-7-4 20:00
請問叩門最好兩年時間準備,意指k2 開學就要谷嗎?

當然,否則只可靠運氣,你考一次直私就知有幾癫

伯爵府

daisy0108 發表於 20-7-4 22:44
我都係咁唸,身邊有人請得好又有請得唔好,但唔好居多,加上我join左 fb 外傭僱主群組真係嚇親我
...

正確,姐姐九成垃圾,留$ 谷小朋友才正確

水晶宮

maxm838 發表於 20-7-4 19:02
半日+工人。
兩樣都試過。兩年全日班自己湊,一年半日+工人,天都光晒,後悔太遲請工人。
...
幫到手的工人係好好架。但好的工人係少之又少。

大宅

請個年紀大D做嘢又慢半拍、後生嘅又通處出去搞搞震.比BB仔佢湊真係驚.唔知有冇性病、唔係話個個姐姐係咁.我老公朋友果公主比個巴基佬搞大肚、仲教埋D陰招去線僱主、好彩佢醒、乜都搵律師簽文件、貴D就貴D.當送瘟神!

大宅

HCTY 發表於 20-7-4 22:49
我女讀觀幼
...

津校?

伯爵府

daisy0108 發表於 20-7-4 22:29

觀幼全日會唔會易病?,我識人讀趣樂個環境好似唔係咁好, ...

趣樂我記得全室內

男爵府

回覆樓主:

全幼。小朋友會獨立好多,做得就做。小朋友大咗好多洗費,同埋,
我寧可提早退休,好過過早做 ftm,除非小朋友有特殊學習需要。

大宅

回覆 jtw_ki 的帖子

對出名開心學校、如果咁不如全日、星期六、日補習,

首頁
45678...9

尾頁

跳至