自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒放病假都升到職. 上司見你做到野但係始終唔比機會你上位, 寫評核表好手緊. 無機會反身(無得走, 因為做緊Government).

子爵府

少說話多做事<— 咁同d同事關係如何?都係少說話?如果同同事少交流,人地都未必知你默默做事
連寫評核都手緊,咁可能你份人太低調,人地好易忽略你

珍珠宮

問題似係忽略社交技巧
有時候好似隻牛咁勤力做係無用
升職係要管下屬
當一個人不擅溝通、不擅社交、冇辦法管下屬
點適合升職做中層位?

wcpcelia    發表於 20-7-5 08:46
kamchaibaby    發表於 20-7-5 08:15

子爵府

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 20:52
話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒 ...

我係有少少運,本身外表中下,能力平平,會考得13....但竟然升我. 工作上我好少推job, 我喜歡八盡所有部門,做埋人地果份,幫下手,到你有求於人自然有人幫.平日扮慷慨請人食水果蛋糕,其實係收買人心

子爵府

Celine524 發表於 20-7-4 21:10
我係有少少運,本身外表中下,能力平平,會考得13....但竟然升我. 工作上我好少推job, 我喜歡八盡所有部門,做 ...

但我不出席任何同grade ,下屬飯局婚禮,亦不會和他們做朋友

侯爵府

有冇同上司傾過?
如果覺得自己去到應該升但冇得升的情況, 咪問吓上司自己缺咗D咩
比佢知道你好心急, 又比自己知上司覺得你邊方面不足囉
唔出聲只係埋頭苦幹, 會比人當新界牛的

男爵府

話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒 ...
每間公司都係講埋堆............
不嬲都係擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒放病假都升到職先上到位
冇你老闆點條明路,佢地點敢返工等放工得閒放病假都升到職
我都試過,結果我離開左間公司,仲連升左兩級

子爵府

回覆樓主:

樓主,我同你一樣都係少說話多做事型。上司普遍評為可靠做到野,同事間相處都可以,但有咩發展栽培就無我份 我發現 “識擦鞋” 同 “識人好過識字” 先係職場真理

子爵府

上司會換的,你做了多少job用excel record
both quality and quantity , 同佢講數

最重要的是你是排椅子升,你可能味夠seniority

男爵府

Celine524 發表於 20-7-4 21:30
上司會換的,你做了多少job用excel record
both quality and quantity , 同佢講數

未係D上司一轉來個新的上司, 個評核表未又重新計過囉. 真係好命苦.見到朋友個個升左職, 自己還是浮浮沉沉

男爵府

bubblegummy 發表於 20-7-4 21:19
樓主,我同你一樣都係少說話多做事型。上司普遍評為可靠做到野,同事間相處都可以,但有咩發展栽培就無我份 ...

你講的職場真理是對的。仲有一樣係識中傷同部門同事同埋玩離間愽升職。呢樣野係我隔離位同事顯現俾我睇。好在佢走了。感謝上天憐憫

子爵府

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 21:40
未係D上司一轉來個新的上司, 個評核表未又重新計過囉. 真係好命苦.見到朋友個個升左職, 自己還是浮浮沉沉 ...

政府係咁架wor,做唔做得野同升職無乜關係

堅做到野,去私人公司比較實際

水晶宮

唔係想潑你冷水,但有無諗過,其實係你自我感覺良好,你上司根本唔係咁覺得?你認為自己少說話多做事,但你做事有無用啱方法?係做死自己仲要怨多嘢做嗰隻定係識得分配下屬工作同埋簡化流程?識真係有人係咁,不停話成team好忙要加人,但係佢之前resign咗嘅下屬話根本上係佢自己將個程序簡單複雜化。
如果樓主你唔係咁嘅人,咁升職呢,真係要靠d官運嘅。有間公司俾offer我係比我apply個position高咗兩級,話要呢個position先唔會俾人睇唔起先做到嘢喎。
建議你下次appraisal虛心少少聆聽一下上司嘅意思覺得你有咩不足,而唔好一味覺得係佢手緊。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

男爵府

chaters01 發表於 20-7-4 23:13
你講的職場真理是對的。仲有一樣係識中傷同部門同事同埋玩離間愽升職。呢樣野係我隔離位同事顯現俾我睇。 ...

我公司未有條八婆成日背後中傷人, 同上司插我針, 之後扮到好上進好勤力咁款, 乜都肯做摶上位升職囉

男爵府

yurijm 發表於 20-7-4 21:03
問題似係忽略社交技巧
有時候好似隻牛咁勤力做係無用
升職係要管下屬

說得客觀中肯。

我財運好過事業運,與其寄情工作,不如放鬆吓,反正政府工都唔係計 commission

得閒收集下人緣,過多 3 5 7 年就有用。

子爵府

Celine524 發表於 20-7-4 21:10
我係有少少運,本身外表中下,能力平平,會考得13....但竟然升我. 工作上我好少推job, 我喜歡八盡所有部門,做 ...

可以八盡所有部門其實好西利,我好欣賞有呢種能力嘅人,呢啲做人處世,唔係讀書叻就有。

子爵府

可能你太做得野,升左無人做

珍珠宮

老實講,少說話多做事嘅人一向蝕底d, 我做過幾份工,幾乎所有公司上司都鐘意d嘩眾取寵、搶fo, 擦鞋嘅人,千祈唔好dup低頭猛咁做唔出聲,要適時話比上司聽你做緊嘅嘢,講到自己好多嘢跟緊就啱㗎嘞

珍珠宮

回覆樓主:

感嘆自己懷才不遇的通常並沒有才

男爵府

老翻太太 發表於 20-7-5 01:01

老實講,少說話多做事嘅人一向蝕底d, 我做過幾份工,幾乎所 ...

認同,好多時啲人扮都好忙大大聲話俾人聽做啲乜嘢,其實係冇內容咩都冇做。反而默默做嗰啲冇人知,人哋又係唔會比機會你。

但係要做到咁so so, 真係要學

wcpcelia    發表於 20-7-5 08:46

首頁

尾頁

跳至