自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

一見到「少說話多做事」 。 哩種通常無得升。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 20:52
話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒 ...

咩叫做government所以走唔到?佢lock住你?有料就邊度都得!所以自己反省下先,我地既government就系太多走唔到,又不思反省既人

侯爵府

話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒 ...

你都試下返等放工, 做得慢D, 扮無記性啦. 有D老细好衰, 見手下又乖又做得, 話頭醒尾, 為了留住好幫手, 唔會升你架啦.

男爵府

Celine524 發表於 20-7-4 21:10
我係有少少運,本身外表中下,能力平平,會考得13....但竟然升我. 工作上我好少推job, 我喜歡八盡所有部門,做 ...

我公司有少少呢種人
好啲

男爵府

jyjy1684825 發表於 20-7-5 07:08
你都試下返等放工, 做得慢D, 扮無記性啦. 有D老细好衰, 見手下又乖又做得, 話頭醒尾, 為了留住好幫手, 唔 ...

完全正確!我同事就係乖同做後勤醒目,上司就一直只俾佢做後勤,唔俾佢做前鋒(我果行要做前鋒先搵到錢同有前景)。

但同事太乖,一路都無反抗。

伯爵府

減齡達人勳章

你上司有冇同你解釋升職嘅要求?「少說話多做事」係咪佔80%以上?定係有其他表現比呢項佔更高percentage?

翡翠宮

畀面勳章

政府工除非俾人寫花report,否則夠年資就有得升,你可能慢些少,但正路都唔會冇得升。
日日是好日

子爵府

mother904 發表於 20-7-5 08:33
政府工除非俾人寫花report,否則夠年資就有得升,你可能慢些少,但正路都唔會冇得升。 ...

同意

伯爵府

我可以同你講有冇官運係其中一個原因,就係同上司夾唔夾,有啲上司鍾意你呢類型,有啲鍾意其他類型。而留下姊妹講交際手段,亦都係其中一樣升職嘅主因,因為管治下屬真係需要好多溝通技巧。

大宅

你真係攪錯咗,做到嘢唔代表會升職,尤其是大機構。

反而係越廢嘅越容易升,亦唔關有無【官運】事。

作為老細,緊係升條垃圾做自己手下,你睇波叔就明。

珍珠宮

wsyggk 發表於 20-7-4 23:24
唔係想潑你冷水,但有無諗過,其實係你自我感覺良好,你上司根本唔係咁覺得?你認為自己少說話多做事,但你 ...

認同;前上司唔會分配工作俾下屬,下屬日日玩手指,而佢自己就忙到自己嘢都做唔曬,然後老闆怪責點解做唔曬,佢就話人手唔夠
其實老闆唔係傻,邊個多嘢做邊個無嘢做點會唔知(係蚊型公司),所以老闆一口拒絕佐佢加人手既請求,但並無教精佢要懂得分配人手,之後佢地矛盾升溫,前上司又自以為是(老闆其實都有唔啱)但都唔應該咁正面同老闆有衝突
之後請過個,新呢個就好識得分配工作俾下屬,將d瑣碎但唔難既工作分俾下屬做,自己可以做返老闆要求,下屬唔洗日日玩手指,其實係三贏;

男爵府

我只可以講: 識做人好過識字,死做爛做無用

公爵府

回覆樓主:

做政府,除左要搏之外,要聽話,我嗰行唔一定要擦鞋好叻,但一定要識多啲人,唔係say hi就得。
有一樣野係講運,就係有一次我收工後星期六再返公司,因為我咁啱漏低左銀包喺公司返去攞,見到tray有urgent文件,咪順手拆來睇下咩事囉,點知撞正大老闆自己一個突發返黎,連佢秘書都唔知㗎,佢見到我以為我做緊urgent野
之後佢同其他老闆講話我好有heart,之後我好快就升了但無人知我點解可以升得咁快。

珍珠宮

好媽媽勳章

amazing 發表於 20-7-5 08:42

我可以同你講有冇官運係其中一個原因,就係同上司夾唔夾,有 ...

完全同意,其實好關上司事。我舊上司,份人唔chur, 但因為佢唔係太高要求,下面嘅同事係無咩機會升職,甚至加人工都好一般般。咁啱嗰陣我小朋友仲細,所以都無出聲,諗住遲吓先自己走。

而我新上司,份人chur爆要求高,但好肯俾錢,我過去三年,升咗職之外,人工加加埋埋升咗50%有多。

珍珠宮

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 21:40
未係D上司一轉來個新的上司, 個評核表未又重新計過囉. 真係好命苦.見到朋友個個升左職, 自己還是浮浮沉沉 ...

響政府,有啲放病假又克上司憎,會升級快架,因為目標要「寫走佢」,摌除異己唔洗再篤眼篤鼻。

我部門有個case就係咁。

男爵府

我聽人講,做到野反而不會升,因為升咗啲野就冇人做

男爵府

以前政府工就係睇年資,但係當你入咗zone就係睇你report,所以當你遇到一個唔好嘅老細,個人又冇乜運仔,佢升一個年資少你好多好多嘅都有好多呢啲case,所謂夠年資排老人隊,我諗真係排到退休。

各姊妹可唔可以教下點樣可以social d? 我見啲人聲大大話自己做咗嘢佢哋真係表現得好自然,當年佢門面功夫做到令其他人都相信佢。

水晶宮

另一方面睇

升個醒又做到嘢既上去

分分鐘坐埋自己個位

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

係我office, 都係啲無料到/垃圾廢人升職,真正做到嘢叻人反而無得升,呢個世界係無公平,識擦鞋埋堆討好老板的無論點廢都有得升,所以明白樓主

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

人際關係在職場上都重要,將心比心,你都想升一個面面俱圓又做到野嘅人,自己煩少樣。

同埋正苦係你講咁,所以點解近年越來越多叻人離開政府,唔關出面搵得多(入職已知嘅事實),而係見盡內裏千瘡百孔無法改變,無謂再浪費光陰。

首頁

尾頁

跳至