自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

小華子 發表於 20-7-5 09:29
做政府,除左要搏之外,要聽話,我嗰行唔一定要擦鞋好叻,但一定要識多啲人,唔係say hi就得。
有一樣野係 ...

唔知點解睇完我覺得好好笑,好似拍戲

大宅

2021勳章

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 23:38
我公司未有條八婆成日背後中傷人, 同上司插我針, 之後扮到好上進好勤力咁款, 乜都肯做摶上位升職囉
...

我有理由懷疑你同事係我講近同一個人,佢最鍾意做埋啲損人不利己嘅野。咁啱佢辭職走去做政府工

子爵府

2021勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-7-5 09:08
認同;前上司唔會分配工作俾下屬,下屬日日玩手指,而佢自己就忙到自己嘢都做唔曬,然後老闆怪責點解做唔 ...

咁係呢個上司面精人懵,怕教識徒弟冇師傅,所以唔肯下放工作和權力。如果對自己有信心嘅上司,應該早點分配工作,train好下屬,自己負責把關。一個人的眼光決定ta的成就和位置。

侯爵府

2021勳章

mizuho 發表於 20-7-5 12:56
咁係呢個上司面精人懵,怕教識徒弟冇師傅,所以唔肯下放工作和權力。如果對自己有信心嘅上司,應該早點分 ...

應不是,佢有牌又有經驗,下屬唔係果行,又無經驗,有排都取代唔到
我覺得係佢就係爛好人,又覺得入數呢d嘢外行人未必識 ,但佢啱入黎應該要了解下下屬既學歷(話曬都讀過下LCCI,點會唔識入數)

男爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bik1229 發表於 20-7-5 10:10
響政府,有啲放病假又克上司憎,會升級快架,因為目標要「寫走佢」,摌除異己唔洗再篤眼篤鼻。

我部門有 ...

我又唔想做衰自己個名, 但心有不甘點解未升到職.

珍珠宮

2021勳章

mother904 發表於 20-7-5 08:33
政府工除非俾人寫花report,否則夠年資就有得升,你可能慢些少,但正路都唔會冇得升。 ...

寫花report是否即appraisal低分?或是有警告信 如report花咗個staff自己知不知的?

珍珠宮

2021勳章

purpletwinstar 發表於 20-7-5 10:36
以前政府工就係睇年資,但係當你入咗zone就係睇你report,所以當你遇到一個唔好嘅老細,個人又冇乜運仔,佢 ...

如排咗老人隊,是否不可再入zone?就算做得好好,appraisal分數好,都會冇得升呢?

水晶宮

2021勳章 畀面勳章

sabun 發表於 20-7-5 17:35
寫花report是否即appraisal低分?或是有警告信 如report花咗個staff自己知不知的?
...

所謂寫花各有不同,有d寫明能力不足,羅列種種缺點,有d不推薦升職,連續拎兩、三個C grade report就邊度都唔駛去。不過一般黎講,上司唔係好憎個下屬都會留有餘地。
staff要係report簽名,所以一定知。

大宅

2021勳章

sabun 發表於 20-7-5 17:40
如排咗老人隊,是否不可再入zone?就算做得好好,appraisal分數好,都會冇得升呢?
...

朋友話入咗老人隊已入zone,但之後點分個個dept 不同

男爵府

Farfetchhyt 發表於 20-7-5 10:32
我聽人講,做到野反而不會升,因為升咗啲野就冇人做

係架,technical 勁的人,多數只係一世做technical/working level, 因為升左佢,佢d野新人會做慢左,所以唔升識做野的人

Farfetchhyt    發表於 20-7-5 21:20

珍珠宮

2021勳章

mother904 發表於 20-7-5 18:00
所謂寫花各有不同,有d寫明能力不足,羅列種種缺點,有d不推薦升職,連續拎兩、三個C grade report就邊度 ...

政府嗎?

mother904    發表於 20-7-5 21:31

珍珠宮

2021勳章

purpletwinstar 發表於 20-7-5 18:26
朋友話入咗老人隊已入zone,但之後點分個個dept 不同

你意思老人隊已在zone內嗎?
還是人事部各得老人隊已毫前途,會永久唔入zone呢?

珊瑚宮

2021勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 20:52
話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒 ...

你做得,更係留頭牛在身邊耕田好,你上司有你煩少幾多

大宅

我覺得職場上重要既係:你既「優點」係咪符合老細既「需要」,冇十全十美既員工,只係講緊配合度。
之前返工我8小時出盡火力去拼,另一同事推哂d野唔做,但佢會每日ot半小時,我準時閃人,然後佢人工升幅多我好多好多,因為我老細需要一個會ot既人多d,佢並不重視工作效率。

男爵府

2021勳章

20forever 發表於 20-7-5 19:26
我覺得職場上重要既係:你既「優點」係咪符合老細既「需要」,冇十全十美既員工,只係講緊配合度。
之前返 ...

好sad wor
咁你而家點呀?

大宅

2021勳章

其實真係遇到一個好老細好重要,之前我同事遇到一個忌才老細,唔做就唱多你,吾做都係唱你,注定冇運行。

我反而想知點樣先可以變得social 啲

大宅

!PO 發表於 20-7-5 19:40
好sad wor
咁你而家點呀?

幾年後升左我,人工終於反超前。
結論係老闆看所有人都係棋子,員工感受不在佢考慮範圍內。而家同事效率低(之前嘆慣慢板)之餘亦不再ot,老闆開始對個位同事有微言。
我已經可以抽身出黎食花生,同開始學習新技能:湊老細。

男爵府

2021勳章

20forever 發表於 20-7-5 20:07
幾年後升左我,人工終於反超前。
結論係老闆看所有人都係棋子,員工感受不在佢考慮範圍內。而家同事效率低 ...

Congrats

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

就算做政府工,打交道都係學問同重要一環,雖然自覺做得,但少同同事溝通,有時工作往來,有時有面色俾人睇,可能又不自覺,人哋又會覺得你唔友善。人地雖然可能成日吹水,但老闆係睇結果,人哋吹水之餘,亦可能做倒成績呢。

大宅

2021勳章

超正龍吐珠 發表於 20-7-4 20:52
話說自己返工做事認真少說話多做事. 但在公司幾年都係無得升職. 眼見各類擦鞋仔/無料人士/ 返工等放工得閒 ...

我宜家都係做小職位,正正就係有個廢上司,成日做錯野,無領導才能,上年有我幫佢做野,佢上年都升左職。

雖然我幫到佢,不過我係無咩存在感既人,連續幾年寫我份appraisal都寫到得合格多小小,評語只係得1句,做野可以再細心d。

我開頭都會好小攞病假,好盡責咁幫呀頭睇住佢樓下d前線員工做野,唔好錯,都食左幾次死貓。

後來發覺自己太好,宜家只係做返自己範圍內既野,唔舒服照請病假,6點準時放工。有時太勤力,太好人,佢地就算知,都唔會寫好你。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊