自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我張機票係疫情前訂,但而家旅遊國家唔比非國民入境,係咪可退機票呀?

機票係去歐洲國家的。
因為經旅行社訂,佢地又話未收到航空公司消息。

好心煩,有無 jm 可分享成功退票經驗?

子爵府

LL1999 發表於 20-7-4 23:52
我張機票係疫情前訂,但而家旅遊國家唔比非國民入境,係咪可退機票呀?

機票係去歐洲國家的。

我因疫情已經退了三次機票,其中兩次是航空公司取消,已經收回錢。最後一次係經永安apps 訂6月去歐洲,航空公司覆航班正常。我出電郵問永安,可否取消,因我買的是不可取消的機票,最後航空公司回覆因疫情關係,可以取消,永安會扣手續費,退款要半年後,現在等收款。

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noel2010 發表於 20-7-5 00:40
我因疫情已經退了三次機票,其中兩次是航空公司取消,已經收回錢。最後一次係經永安apps 訂6月去歐洲,航 ...

多謝你回覆呀!
係邊間航空公司呀?

琥珀宮

機票係去歐洲國家的。

班機未取消?取消咗應可退款

珍珠宮

木土土 發表於 20-7-5 00:58
班機未取消?取消咗應可退款

班機無取消啊!

珍珠宮

機票係去歐洲國家的。

邊間airline?
依家大部分airline 有flexible rebooking policy
即使無得退票,可以攞 credit voucher 下次用
你上 airline 網check 下
或者等睇班機有無cancel, 通常最少2-3 星期前airline,會決定飛唔飛

琥珀宮

LL1999 發表於 20-7-5 00:59
班機無取消啊!

班機無取消,多數航空公司只容許客人改期或拎Credit voucher ,不可以退款

伯爵府

機票係去歐洲國家的。

我上年訂咗今年3月賞櫻嘅機票酒店全退。航空公司係全日空ANA,佢自動取消我訂單好快退返錢,酒店原本訂咗條款係無得cancel嘅,我哋sent咗封英日兩種語言嘅email俾酒店,都成功取消。

大宅

Air Asia 好麻煩,唔比退refund to credit card, 只能改期或2年內有效用返!!

珍珠宮

木土土 發表於 20-7-5 01:23
班機無取消,多數航空公司只容許客人改期或拎Credit voucher ,不可以退款

但我唔明了, 係國家唔比我入境, 咁我上咗機, 有使用服務, 但要留在機場, 唔可出境, 咁航空公司有無責任?
即係在呢個特別情況下, 都唔可以退票?
我未試過咁, 所以唔明, 可否指教?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我一套3月東京來回,一套4月倫敦來回,經 x安 apps 買,全部已收回錢

wcpcelia    發表於 20-7-5 09:05

珍珠宮

LL1999 發表於 20-7-5 02:39
但我唔明了, 係國家唔比我入境, 咁我上咗機, 有使用服務, 但要留在機場, 唔可出境, 咁航空公司有無責任?
...

所以airline 依家咪有policy 比你彈性改期,如果你未知幾時會去就比voucher 你
或者你問下自己旅遊保險睇下會唔會保?

男爵府

noel2010 發表於 20-7-5 00:40
我因疫情已經退了三次機票,其中兩次是航空公司取消,已經收回錢。最後一次係經永安apps 訂6月去歐洲,航 ...
me too,我4月開始退,到現在還未收到錢

珍珠宮

回覆樓主:

永安1月買仲等緊退款
Express 1月買,3月已收到錢

大宅

回覆樓主:

我都仲等緊
唔明永安點解要拖成半年先退到錢!

大宅

回覆樓主:

我經hkexpress網站買7月份機票去福崗,6月可以辦退票,6月尾已收到全數退款。

子爵府

機票係去歐洲國家的。

我3套來回英國機票都未收返錢

男爵府

我去俄羅斯只退voucher

子爵府

我係疫情前訂了分別今年4月台南,8月泰國cx機票,都係可以退款,4月個批錢己收咗,8月個批,因為早幾日才通知,所以未收到

伯爵府

訂了hkexpress 7月東京。 取消後2星期己收到full refund。

首頁

尾頁

跳至