懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

陀孖胎去廣華醫院還是瑪麗醫院生比較好?有冇JM可以分享一下?萬分感謝🙏🙏🙏

別墅

DabbyChan_FB 發表於 20-7-5 00:21
陀孖胎去廣華醫院還是瑪麗醫院生比較好?有冇JM可以分享一下?萬分感謝🙏🙏🙏
...

政府邊有得揀,都係睇你地址係邊個醫院網
Anyway,瑪麗勝在環境好背山面海,但真係好遠唔方便,廣華外面就雜啲
至於醫生姑娘果啲咪一樣,態度一定衰過你喺私家架,我喺瑪麗想姑娘幫手check度數都左拖又拖,最後我真係頂唔順先死死氣幫我睇,原來生得
所以呢兩間根本冇得俾
ps兩間婦產科都算係有名既

男爵府

...

邊到近你多d
孖胎早產多,揀近d

複式洋房

回覆 katelo0612 的帖子

我可以選擇呢兩間是但一間呀,不過有啲猶豫之嘛

複式洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

Thank you^^其實兩間都唔算遠既,瑪麗醫院唔塞車既話20分左右到,廣華就搭的士既話10分鐘到

男爵府

DabbyChan_FB 發表於 20-7-5 12:06

Thank you^^其實兩間都唔算遠既,瑪麗醫院唔塞車既話20分左右到,廣華就搭的士 ...

係啦仲會預埋塞車,
揀廣華會好啲
10分鐘可以發生好多嘢啦10分鐘就爭10分鐘㗎啦

男爵府

DabbyChan_FB 發表於 20-7-5 12:06

Thank you^^其實兩間都唔算遠既,瑪麗醫院唔塞車既話20分左右到,廣華就搭的士 ...

同埋如果你call白車邊間醫院會近啲?
因為call白車只會送你去最近嗰間醫院
你住喺邊個位?

複式洋房

瑪麗醫院係教學醫院,個人覺得好點

大宅

我第一胎瑪麗生,產科感覺麻麻,bb早產出世入左NICU,瑪麗全港兒科最好。
第二胎廣華生,知我第一胎早產,產檢跟得好足,醫生姑娘都好好。
孖胎大機會早產,瑪麗應該會好啲

水晶宮

回覆樓主:

瑪麗兒科NICU 係全hk最好

大宅

PhoebeChan333 發表於 20-7-5 12:18
同埋如果你call白車邊間醫院會近啲?
因為call白車只會送你去最近嗰間醫院
你住喺邊個位?

生得唔可以call白車架,因為白車係車你去指定醫院,未必有婦產科!
我朋友住屯門,call白車以為會車去屯門醫院,點知去咗博愛....要自己坐的士過番屯門醫院(emoji)

有得揀 我去瑪麗!多D support,去過廣華生的朋友都話唔好,產後完全無support, 媽媽無覺好瞓,叫人又黑面咁....

男爵府

lolobae 發表於 20-7-8 16:50
生得唔可以call白車架,因為白車係車你去指定醫院,未必有婦產科!
我朋友住屯門,call白車以為會車去屯門 ...

咪講咗會車去最近嘅醫院囉...

複式洋房

...

瑪麗,我自己瑪麗生。姑娘態度好好。或者本身我係抱住一個心態入去,覺得政府算啦,拿拿聲生完返屋企,出奇地態度好。

複式洋房

多謝各位的意見呀😊我決定選擇瑪麗醫院了

伯爵府

瑪麗相對出名,但山旮旯咁麻煩上山,除非住附近好方便啦~
但現在疫情期少左100倍雙非人和求診人,所以今年2月打後在廣華生仔的媽媽都反映服務質素比從前好10,20倍。

民房

我都係孖胎睇緊廣華。
但廣華好似無得揀開刀
我33週,我問過醫生 都未有講明係開刀定順產
我見其他醫院會俾定開刀期

樓主 可能要諗埋呢樣

男爵府

瑪麗。瑪麗兒科全港最好,孖胎通常都會早產,瑪麗support會多啲

大宅

我兩間都生過:

第一胎廣華極差,穿水over 24小時無人理(穿水太耐,怕細菌感染,BB一出世入箱),入到剷房個助產仲話等佢食埋野先,直到BB見到頭髮先有人過嚟,但已經屙爆左下面,聯針果個都話點解無剪既,爆到咁都唔知點聯,當時感覺真係好難受,回想起都仲想喊!

第二胎係瑪麗極好,護士好,環境好,我BB臍帶纏頸,幾個感覺好有經驗既護士一齊幫我,教我點呼吸,BB好快就順利出世!

*我既經歷真係天堂與地獄,但無論係邊間醫院出世,真係好睇個人際遇,希望樓主遇到個好好既醫生護士!
祝寶寶健康快樂成長

首頁

尾頁

跳至