家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問電磁爐13A電可以用拖板嗎?孖位插蘇可否用電磁爐呢?有D爐要15A, 是否要拉電線先用到?謝謝

禁止訪問

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係咩爐?有冇寫要用幾多W

大宅

chaisuisn 發表於 20-7-5 02:06
電磁爐, 唔好用一般拖板啦, 頂唔順的.
你搵一個 2,000 Watt 的暖爐試下就知, 大部分電磁爐功率比 2,000W 更 ...

明白,謝謝

大宅

oceandeepsea 發表於 20-7-5 09:05
係咩爐?有冇寫要用幾多W

Panansonic 佢寫是13A

珊瑚宮

回覆樓主:

寫係13A,乘番220V,係無問題,但唔好用拖板,孖蘇唔插其他野直插都無問題,係咪諗緊明火轉電?個插蘇位太遠?建議你樂聲門市問問,睇下個窿位岩唔岩放,同插蘇位,有生意做,佢地有師傅上門睇位同整,係要收錢啫

大宅

oceandeepsea 發表於 20-7-5 18:21
寫係13A,乘番220V,係無問題,但唔好用拖板,孖蘇唔插其他野直插都無問題,係咪諗緊明火轉電?個插蘇位太 ...

你好犀利呀,我是明火打算換電磁爐,真係插蘇遠咗D,我怕麻煩要搵師傅做條電線,會比c6話我嘥錢做條電線,所以唔睇15A, 但又怕拖板負荷唔到,唉...心大心細

珊瑚宮

回覆樓主:

部機好似有成五六千,唔係平野,我諗如果有心用,點都要搵師傅報下價

大宅

oceandeepsea 發表於 20-7-6 16:35
部機好似有成五六千,唔係平野,我諗如果有心用,點都要搵師傅報下價

唔平呀,用煤氣真係好熱,所以諗電磁爐,如果拉拖板唔得,暫時都唔換住,搬師傅上門要幾佰蚊,Anyway多謝你意見!

珊瑚宮

carolleungchan 發表於 20-7-6 18:39
唔平呀,用煤氣真係好熱,所以諗電磁爐,如果拉拖板唔得,暫時都唔換住,搬師傅上門要幾佰蚊,Anyway多謝 ...

我既意見係爐都五六千,如果考慮得,都唔會為左個插座而打消唔用,除非裝個位收得勁貴

大宅

oceandeepsea 發表於 20-7-7 11:06
我既意見係爐都五六千,如果考慮得,都唔會為左個插座而打消唔用,除非裝個位收得勁貴
...

我無搵師傅呀,唔知價錢,我c6話上門都計一工,大約800-1000左右,唔知堅定流,我唔識咪聽佢講囉,因為爐唔平,又搵師傅拉線,所以打消念頭

珊瑚宮

carolleungchan 發表於 20-7-7 13:03
我無搵師傅呀,唔知價錢,我c6話上門都計一工,大約800-1000左右,唔知堅定流,我唔識咪聽佢講囉,因為爐 ...

可以係panashop 或 人氣電器店問,好似裝抽油煙機,浴室寶咁,佢地應該有師傅可以報價,同埋佢地有經驗,可能唔使上門都報到價

禁止訪問

大宅

oceandeepsea 發表於 20-7-7 13:08

可以係panashop 或 人氣電器店問,好似裝抽油煙機,浴 ...

明白,謝謝你

大宅

aquamizu 發表於 20-7-7 15:12
最大功率 2800 Watt 除以香港電壓 220 Volt = 12.72

用 13A 供電 ( 13 - 12.72 ) = 差不多係極限啦, 唔 ...

明白,謝謝你

大宅

回覆 carolleungchan 的帖子

阿太用拖板你屋企係咪想重新裝修呀?
本來電磁爐最安全最好係要用接線蘇,但廠方話可以用牆蘇就可信佢,但線材用幾多平方佢一定有規定,好多拖板條線只得0.75mm2或1.25mm2

子爵府

我覺得用拖板冇問題,一般電磁爐煮食只用10分鐘至半小時,而且一定唔係開全功率使用。 我個TEFAL電水煲標示2500-3000W,用拖板咁耐用冇問題發生過。我個拖板係用SCHNEIDER牌子,質量有保證,用日本成賣個啲拖板則避免喇。

珊瑚宮

回覆樓主:

如果係走鬼檔,打下邊爐,間唔中拎出嚟蒸野,煮公仔麵,其實用個斯耐德拖板,一插一,都ok既,不過長用取代明爐,而且樂聲都唔係cheap野,要整就整好d,依d裝左都預用十幾年,就唔好用拖板

首頁

尾頁

跳至