美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

打了幾次好似無改善。

男爵府

little_kid 發表於 20-7-5 07:22
打了幾次好似無改善。

我12次啦!都只淡少少!以架散大了!就話我代謝不好!建議我隔住做矽針!我都想知怎好!不如唔打專心吃中藥調理了

男爵府

anlywan 發表於 20-7-10 22:20
我12次啦!都只淡少少!以架散大了!就話我代謝不好!建議我隔住做矽針!我都想知怎好!不如唔打專心吃中 ...

中药有效呢?

象牙宮

little_kid 發表於 20-7-11 07:24
中药有效呢?

中醫解釋黃褐斑成因:
中醫有話 “有諸形於内,必形於外”。身體臟腑機能失調,陰陽不平衝,會直接反映在皮膚上。要治療皮膚出現的斑點,必須從身體內部開始調理,內外兼施。

1.肝鬱氣滯:都市人生活壓力大,情緒抑鬱,易怒,暴躁,都會引致身體氣血不和、肝鬱血瘀,造成肝鬱型黃褐斑。
2.腎陰受損:長期晚睡捱夜、愛食辛辣食物、飲酒過度,會損傷腎陰,陰血不足則虛火旺盛,燒灼津液,熱結成斑。
3.脾失健運:飲食習慣不健康,經常外出飲食,進食高糖、高脂肪的食物,令脾胃生濕,痰濕因而上蒙於面,導致黃褐斑的增生。

中醫治療黃褐班可以內敷外服:

內服食療-黑木耳紅棗袪斑湯
材料:黑木耳30克,紅棗10枚
做法:將黑木耳洗淨,紅棗去核,加水適量,煮1小时左右,即可服用。食用時可加蜂蜜少量作調味。每周飲用2-3次。
功效:黑木耳能益氣活血,配合紅棗食用可以健脾補氣,活血行瘀,治療面部色斑。

anabbb    發表於 20-9-23 12:12

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

環保接龍勳章

點解弱弱問 點分荷爾蒙斑

男爵府

荷爾蒙班基本上比曬斑難攪,我D荷爾蒙班都勁,仲要接近4x 尾才開始打,大大話攪了2年,試過唔同嘅laser, 因為不同波長會有不同效果,到現在都只係退咗85-90%。
期間,我自己都有着重清肝毒、內調、用精油按穴位、留意睡眠質素、減壓、防曬⋯⋯等。
基本上,如果皮膚係易出斑,打斑根本係長期作戰!

男爵府

issactmaria 發表於 20-7-12 16:22
荷爾蒙班基本上比曬斑難攪,我D荷爾蒙班都勁,仲要接近4x 尾才開始打,大大話攪了2年,試過唔同嘅laser, 因 ...

原來laser 只退到少少,咁我放棄了。
我聽過美白藥,唔知效果點?

男爵府

333s 發表於 20-7-11 10:23
中醫解釋黃褐斑成因:
中醫有話 “有諸形於内,必形於外”。身體臟腑機能失調,陰陽不平衝,會直接反映在 ...

謝謝你!我會試的!

男爵府

issactmaria 發表於 20-7-12 16:22
荷爾蒙班基本上比曬斑難攪,我D荷爾蒙班都勁,仲要接近4x 尾才開始打,大大話攪了2年,試過唔同嘅laser, 因 ...

唉!起初我才是眼則一些!不算太顯眼!以架打完把底和原來散左出來!感覺好明顯!真好灰心無咩心機再打!但以架半桶水唔堅持又怕仲壞過之前!以架叫我試矽金!刺激加快我代謝!試了一次!我不太喜歡那感覺(emoji)

男爵府

little_kid 發表於 20-7-16 07:00

原來laser 只退到少少,咁我放棄了。

噤又唔可以噤講,人人情況唔同。我年輕成日曬又唔揸防曬,到後期壓力大所以除了曬斑亦引致荷爾蒙斑,但我始終覺得laser有效過搽嘢!

複式洋房

可以。部機好緊要

大宅

issactmaria 發表於 20-7-19 23:00
噤又唔可以噤講,人人情況唔同。我年輕成日曬又唔揸防曬,到後期壓力大所以除了曬斑亦引致荷爾蒙斑,但我 ...

我同意你講法

大宅

333s 發表於 20-7-11 10:23
中醫解釋黃褐斑成因:
中醫有話 “有諸形於内,必形於外”。身體臟腑機能失調,陰陽不平衝,會直接反映在 ...

你有冇試過,係咪有效

大宅

去唔去到睇妳揾咩人打,我之前咨詢過一間專打荷爾蒙斑中心,
治療師話我有太陽斑、荷爾蒙斑, 再加上部份荷爾蒙斑重疊左少少深層班
佢話一定要分開次序打先得,唔可心急一次過打晒所有斑,否則極大機會會反黑

其後我揾左皮膚專科醫生打,因為我好心急想快D清走,
佢話唔駛分開打,一次過可打晒咁多斑,打左一次後都有見淡,
但打完第二次,打塊面黑晒,連化妝都遮唔到,之後醫生唔敢再打,
只比藥膏我用,搽左2個月,效果唔顯著,之後再揾其他醫生,又話要打美白針、又要食藥

但都唔可保證一定有效,前幾日我揾左間專打荷爾蒙斑中心,治療師保證一定好快打得淡,
而且只須打一部機,但就係之前皮膚醫生打到我反黑果部機,
本身我真係好擔心,但佢叫我試一次咁多,試完睇左效果先,出黎效果又幾好
不過治療師話本來我只須要打8次,但就係反黑左,現在要起碼打12次先打清

禁止訪問

大宅

little_kid 發表於 20-7-5 07:22
打了幾次好似無改善。
我媽媽反而係出面做果酸有改善到呀,Laser唔係隻隻都得架

333s    發表於 21-12-10 11:14

男爵府

clara_324 發表於 20-9-21 18:51
我媽媽反而係出面做果酸有改善到呀,Laser唔係隻隻都得架

我做果酸都係效果明顯過laser。曬斑好明顯淡咗,荷爾斑淡得慢啲。
而且我做那種laser好似熨斗印落嚟的感覺,現在停咗無做。

大宅

我媽媽打pico幾次,真係淡左,但近眼位置有幾粒未淺色到,我叫媽媽下次叫美容師留意下啦

禁止訪問

男爵府

kchungma 發表於 20-9-22 16:44
我問過好多間醫美,大多數話用pico打,但醫生同專打荷爾蒙斑中心都話唔好用pico打荷爾蒙斑
無証據顯示pico ...

應該用咩打荷爾蒙斑?

首頁

尾頁

跳至