想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問今日安排還是明日安排較易中呢?
排卵試紙都有用,但一直都係15-20弱陽,好難睇得出幾時排卵,所以記錄基礎體溫一齊去估計

民房

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-7-5 10:19
排卵試紙都有用,但一直都係15-20弱陽,好難睇得出幾時排卵,所以記錄 ...

Halo,
我用過一隻手環叫Ava fertility tracker, 用黎推測最易孕6天的,覺得基本上幾準,我自己就經期誤差最多1天,我上年外國網上買既,佢已經完成任務(emoji)睇下有冇人半價接貨。
www.avawomen.com
用法係每晚訓覺時戴,佢探測心跳,溫度,呼吸率等。
排卵試紙吖,基礎溫度吖我通通試過,但因為我成日訓下醒下,基礎溫度唔係咁準,而排卵試紙我用用下覺得煩所以用左2千幾蚊買左e隻ava手環,如果你有興趣半價試下可以聯絡我,冇都唔緊要架!交流下(emoji)

別墅

排卵試紙都有用,但一直都係15-20弱陽,好難睇得出幾時排卵,所以記錄 ...

今日似排卵日,因為最低溫,不過你體溫好唔靚,無明顯好低溫,搵中醫調理下先

珍珠宮

snowiemama 發表於 20-7-6 07:25
今日似排卵日,因為最低溫,不過你體溫好唔靚,無明顯好低溫,搵中醫調理下先
...

今日都係36.1
咁奇怪

大宅

你個體溫唔靚,無明顯高低溫。
你係咪肯定知基礎體溫點check?

珍珠宮

joanna333 發表於 20-7-6 14:56

一般都係早上醒佐未起身就check;我用舌下果種電子體溫計黎check
通常都係7點半左右醒
36.7果日就9點幾醒,放假遲醒

珍珠宮

joanna333 發表於 20-7-6 14:56

星期六係36.7,星期日係36.1,唔算係明顯高低溫嗎?

珍珠宮

啊,呢個表只係由上一次月經過後開始記錄,到而家為止只係記錄佐大半個月

大宅

我個表,最低果日係準備排卵,一升上去果日排左。

大宅

同埋你太多高高低低,唔係無明顯溫差而係好飄忽

珍珠宮

joanna333 發表於 20-7-6 20:22
我個表,最低果日係準備排卵,一升上去果日排左。

係喔,你果個一排卵就明顯高溫,我要再記錄一下先,睇下聽日之後又無持續高溫;

男爵府

我第一次用體溫 不過只係用耳探小數後一個位
應該係就排卵 因為已多分泌亦拉到絲
但紅d呢3日都淺到得個控
都唔知do唔do好

別墅

如果分泌係足3日,第二日就要dodo, 如果得2日,一有分泌就要do, 體溫一升就太遲,機會好微,我兩次都係咁一擊即中,check 體溫係睇係咪排左,過幾日keep 住check,有冇跌,唔黎m 又比以前高溫左。就可驗孕

別墅

回覆 sostepa 的帖子

耳探超唔準,尤其唔知自己多唔多耳屎,用耳探意思不大,加上你角度有不同,都有唔同溫度,但口探永無呃人,水銀簡直係無敵好用

珍珠宮

fewgamer 發表於 20-7-7 16:23

耳探超唔準,尤其唔知自己多唔多耳屎,用耳探意思不大,加上你角度有不同,都有唔同 ...

水銀好耐無用了,我用口探

珍珠宮

fewgamer 發表於 20-7-7 16:20
如果分泌係足3日,第二日就要dodo, 如果得2日,一有分泌就要do, 體溫一升就太遲,機會好微,我兩次都係咁一 ...

溫度比前日跌0.6度,係算最低了,係咪代表排卵?果日要即刻dodo? 定係第日先dodo ,我連續兩日最低,36.1

珍珠宮

耳探超唔準,尤其唔知自己多唔多耳屎,用耳探意思不大,加上你角度有不同,都有唔同 ...

我睇呢個原理學既,我個記錄好似同呢個原理圖幾相似,我係低溫期(月經後)開始測,今個月開始備孕;但唔知呢個原理有無錯,始終實踐同原理可能唔一樣

男爵府

係 我都知
因為量小朋友體溫兩隻耳都唔同溫度
但冇準備
都係信住 紅d先 哈哈
不過我就do同一隻耳lol
但變化好快 醒一do35.8
keep住未起身狀態繼續訓係到1-2分鐘又會變36.2
我都知信唔過

別墅

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

跌左溫應該黎m 喎,冇黎m, 即係冇排過卵。或者你探錯, 耳探太多誤差,一定要口探先真,如果你真係咁既溫度,應該係排唔到卵呀,或者hormone 有問題啦,忽高忽低,要去中西check 下身體,否則好難計日子dodo

別墅

信唔過呀,我無論刷完牙定未起身,口探都只會相差0.1度。因為人係恒溫,好少咁大幅度改變

首頁

尾頁

跳至