1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

3月份1歲出過玫瑰疹,好返之後一直都有濕疹,唔想睇西醫,一睇都係比類固醇搽完好快好返但是又好快又濕疹過,現在晚晚都不停r,父母都好難休息到 已經不停買濕疹cream 比佢搽都唔見效,試過比中藥佢飲又唔肯飲,金銀花沖涼都唔見效,大家有咩方法可以嘗試?

複式洋房

諗住試下俾皇家美素有機奶粉俾bb 飲 同埋俾bb既食材盡量揀有機既 希望會有改善

複式洋房

joanlo 發表於 20-7-5 16:59
諗住試下俾皇家美素有機奶粉俾bb 飲 同埋俾bb既食材盡量揀有機既 希望會有改善 ...

之前飲s26金裝,現在剛轉低敏奶粉會唔會轉我太密?

複式洋房

回覆 Saracha 的帖子

我自己諗住俾我b 轉皇家美素有機咋, 佢都係有濕疹呀,同埋食材都素有機 希望可以令佢情況好轉啦~ 轉奶粉密唔密就見仁見智啦 有d 會唔適應 有d 又無事, 你睇下你b 會唔會有呢個問題吧

複式洋房

joanlo 發表於 20-7-5 21:07
回覆 Saracha 的帖子

我自己諗住俾我b 轉皇家美素有機咋, 佢都係有濕疹呀,同埋食材都素有機 希望可以令 ...

等我試吓先,Thanks

大宅

Saracha 發表於 20-7-5 10:53
3月份1歲出過玫瑰疹,好返之後一直都有濕疹,唔想睇西醫,一睇都係比類固醇搽完好快好返但是又好快又濕疹過 ...

睇中醫,我嗰囝就嚟11個月,由3個幾月開始有濕疹,生到全身及手腳都有,成日R,夜晚又訓得吾好,最終上星期六帶佢睇中醫,吾駛一星期,皮膚由鞋濕濕變番滑晒,一天光晒!

大宅

3月份1歲出過玫瑰疹,好返之後一直都有濕疹,唔想睇西醫,一睇都係比類固醇搽完好快好返但是又好快又濕疹過 ...

咁細個比中藥佢飲,冇嘢呀!
我個女都濕疹,但唔敢亂咁來lu
環境氣候食材仲有父母是否亦有濕疹遺傳?
多方著手係唔係好過比中藥呀

複式洋房

princesssarah 發表於 20-7-5 23:08
睇中醫,我嗰囝就嚟11個月,由3個幾月開始有濕疹,生到全身及手腳都有,成日R,夜晚又訓得吾好,最終上星 ...

試過比藥材,我個囡唔飲呀

複式洋房

hkyuki618 發表於 20-7-6 01:59
咁細個比中藥佢飲,冇嘢呀!
我個女都濕疹,但唔敢亂咁來lu
環境氣候食材仲有父母是否亦有濕疹遺傳?

我個囡都15個月喇,我地都無濕疹,而家不停試唔同cream 比佢搽

大宅

Saracha 發表於 20-7-6 13:37
試過比藥材,我個囡唔飲呀

中醫開比我嗰囝嘅中葯每次只需餵三匙,我用針筒餵,初期佢都飲,後期知道有點苦就抗拒,我就溝落粥仔入面一齊餵。點解我咁建議先搞掂寶寶體內胎毒,因為裡面未清,就算外要點搽保濕都根治吾到問題

複式洋房

princesssarah 發表於 20-7-6 13:47

中醫開比我嗰囝嘅中葯每次只需餵三匙,我用針筒餵,初 ...

中醫開果D都係比較溫和既中藥再加蜜棗煲諗住佢會飲,點知不停噴返出來

大宅

我仔都濕疹,佢睇中醫就開藥粉,我地溝落奶,一日一劑,不過最緊要搵致敏源,我仔係之前飲到深度水解,而家好轉先轉做部分好解

複式洋房

qqapplepie 發表於 20-7-6 15:58
我仔都濕疹,佢睇中醫就開藥粉,我地溝落奶,一日一劑,不過最緊要搵致敏源,我仔係之前飲到深度水解,而家 ...

成因通常都未明,我都唔知點搵

複式洋房

可以試試搽Ms Chu保濕霜,我仔好番都係靠佢。成分都係純天然嘅,放心厚搽,完全唔na。試過好多方法搽過好多lotion,最後係用Ms Chu好番功勞就畀佢啦。希望幫到你

複式洋房

金銀花晤得就加重d
芫茜菊花
我都是逐步加,最後芫茜菊花醫好

複式洋房

junjunc 發表於 20-7-6 23:44
可以試試搽Ms Chu保濕霜,我仔好番都係靠佢。成分都係純天然嘅,放心厚搽,完全唔na。試過好多方法搽過好多 ...

Thanks,等我試吓先

複式洋房

candy_tsang 發表於 20-7-7 12:23
金銀花晤得就加重d
芫茜菊花
我都是逐步加,最後芫茜菊花醫好

之前中醫開金銀花加甘草,沖咗幾次時好時差,芫茜未試過

複式洋房

princesssarah 發表於 20-7-5 23:08
睇中醫,我嗰囝就嚟11個月,由3個幾月開始有濕疹,生到全身及手腳都有,成日R,夜晚又訓得吾好,最終上星 ...

請問邊個中醫,可介紹 ?

大宅

Saracha 發表於 20-7-6 22:04
成因通常都未明,我都唔知點搵

用排除法一步一步嚟,先試環境,例如會唔會啲洗衣液或者清潔劑、塵蟎之類,之後試下係咪某啲食物。
我有朋友叫我做驗血嘅,但問過兒科醫生話太細個,致敏源會變,未必准

複式洋房

qqapplepie 發表於 20-7-9 07:26
用排除法一步一步嚟,先試環境,例如會唔會啲洗衣液或者清潔劑、塵蟎之類,之後試下係咪某啲食物。
我有朋 ...

唯有係甘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊