時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hohoho2013 發表於 20-7-5 12:57
嗰一刻你有冇覺得自己去咗精神病院?

無,只係覺得另一半變成另一個人。

水晶宮

joyce76123 發表於 20-7-5 12:40
如果對方是黃,你就問對方,接唔接受將來仔女上街為革命而坐監?仔女已經係學校社會被灌輸仇恨思想,屋企唔 ...

呢個問題好,黃人不褸都係只會橕人哋啲仔女出去搞事,幾時會橕自己仔女出去搞事呀,除非傻得勻循啫

水晶宮

CKSCC 發表於 20-7-5 11:51
感同身受。
我屋企人4個人,三個黃。
我太太喺屋企叫口號同埋唱嗰首垃圾歌。

慘, 屋企變成戰場

大宅

Rita 發表於 20-7-5 10:59
我藍,老公黃. 我唔想嘈, 已經有半年唔同佢講關於黑暴事件, 就算佢撩起, 我都唔出聲行咗去. 我做好多撐警嘢, ...

忍下啦, 一係番娘家住下,應該過多 排無事,比d時間國安會清左 d組織

男爵府

其實諗法唔一樣,就需要互相包容尊重,鬼叫係屋企人,朋友就話可以絕交啫。最討厭佢哋成日要攞出黎講,明知只會傷感情,根本說服唔到對方,都要講,都唔明咩心態,搵返同聲同氣嘅講唔得嘅

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

兩公婆唔好講政治啦,我係深藍,老公係淺黃,之前我狂罵甲甴,佢都話忍左我好耐

PS:最近我有份送物資比警察,都無同佢講啦,明知佢都唔鍾意

別墅

如果同對方仲有感情,就同對方認真溝通下,希望對方唔好係屋企講政治,「除非你想搞離婚,否則唔會明知要嘈交都撩起話題」

有小朋友就慘d,只能話「唔好成日係屋企撩起來講,除非你想個仔將來上街遊行暴動有案底」

如果屋企個黃人講極都唔改.........只能保持冷靜咁懟返轉頭,以我經驗,只要自己保持冷靜(開口前停2秒)就好容易搵到佢地說話既漏洞,一針見血咁咭到佢發火.......幾次之後佢知道講唔贏就唔會再撩交

比如佢話反清復明,你可以話最出名嗌反清復明咪白蓮教囉!係人都知係邪教啦!(明示佢中左邪)

比如佢話新疆點點點,你話比佢知蒙古新疆係自願併入中國版圖既,因為係佢地自己要入關建立清朝,佢地做皇帝時就話係一個國家,唔做皇帝時就話唔係,邊有咁著數!

如果傻到講香港獨立,你咪問佢美國幾時支持西班牙加泰獨立呀?新加坡李家獨裁式獨立?蘇格蘭都成日話要獨立,英國比佢獨左未?

如果佢話西方民主選舉,你咪反問返美國英國總統選戰邊個素人玩得起?結果咪又係黨派大佬贏曬

唔好比佢地拉左去講警察點點點,佢地個死穴係,有常識既人都知道香港獨立唔可能,為d無可能既野遊行出聲,究竟係收左錢定傻左?

熱愛潛水    發表於 20-7-7 01:19
tammy_my    發表於 20-7-6 01:42

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

家家有本難念的經!!
總之唔好講。
你睇你嘅,佢睇佢嘅。總之共同空間就唔好俾對方睇自己果方嘅資料,唔好講有關話題。
如果有人唱歌,真係會想C!

侯爵府

回覆樓主:

無再講道理,嘥氣。 有本事剪身份証, 想移民去邊又講唔出。

珍珠宮

Rita 發表於 20-7-5 12:57
佢撩起,但今次我破戒 有咩理由黑暴到今時今日佢地D思維仲係咁?!佢地唔係住喺火星的,一年來黑暴 ...

jm,縱觀我的黃朋友,直至呢一刻,佢哋嘅立場從來冇改變,相信最後亦唔會改變,違法達義黃人認為冇問題的,同佢哋講道理只係浪費時間同令自己激氣,希望你釋懷,黃人已經是壞了的人。

男爵府

可能立左國安法
有人沉唔住氣
或者有人舒一口氣
大家就會講多左

互勉之

大宅

有咗國安法,D黃人冇晒氣焰,香港人最善忘,好快返回正軌,樓主忍吓先。

大宅

畀面勳章

身同感受,我老公係泥黃,好難溝通

珍珠宮

對於有黃家人,真係深表同情

大宅

JM唔好嬲,多d上bk呻下舒服好多,呢度好多人撐你架!

黃人多鑽牛角尖、衝動、欠缺思考能力!其實最傷心係發覺自己另一半竟然如此無腦!!!發覺枕邊人思想如此扭曲,蠻不講理,甚至黑心,真係好難受!但睇情形你係改變唔到佢架…

有小小建議唔知work 唔 work?

首先要確認c6除咗政見之外,仍然係愛你的。心平氣和同佢講真係唔想因為政見影響感情/家庭和諧,大家約法三章,邊個在對方面前講政治敏感話題,罰款$xxx!重點係當下次有人犯規時可即時將視線轉移响追討罰款上,例如“哦!你犯規,快d罰錢,唔好講其他嘢,比錢呀拿拿聲…”,千萬唔好再糾纏在誰是誰非上!

真心希望JM你揾到一個相處嘅平衡點,撐你,加油呀!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Rita 發表於 20-7-5 10:59
我藍,老公黃. 我唔想嘈, 已經有半年唔同佢講關於黑暴事件, 就算佢撩起, 我都唔出聲行咗去. 我做好多撐警嘢, ...

講真香港人,從來都唔理政治,近呢幾年全港市民下至幼稚園都講緊政治,個個政治家上身咁,仲要好似經歷50年打壓咁,的確有點特別,有啲奇怪,當然大家也怕失去自由。如果家人政見不同,要記住“政治系一時,親人系一世”,香港的撕裂只會做更多悲劇。台灣朋友話台灣選舉,雖然對立,但無必要家破人亡,他叫我們唔需要傷心難過,因為社會仍要每天繼續向前。他說優良的政府架構很重要,香港本來一直都有…刀無兩頭利,又想賺大陸錢,又唔想大陸人過嚟邊有咁兩全其美?問題係唔應該我地先破壞一國兩制。
而且外國勢力植根香港,運用傳媒……係大家始料不及。就好似831

水晶宮

Onlok 發表於 20-7-5 23:57
講真香港人,從來都唔理政治,近呢幾年全港市民下至幼稚園都講緊政治,個個政治家上身咁,仲 ...

好似831,721,東鐵又話幾多人失蹤。但從來無父母,親人,朋友,校長,教師,同學,教友,公司老板,同事……指名道姓話有人失蹤。仲堅持信嘅係咪痴得太跨張?
咁啲假新聞又係點嚟?佢哋都應該用個腦諗吓。

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 20-7-5 18:36
兩公婆唔好講政治啦,我係深藍,老公係淺黃,之前我狂罵甲甴,佢都話忍左我好耐

PS:最近我有份送 ...

佩服你身體力行!

伯爵府

Acaciacacia 發表於 20-7-5 20:27
jm,縱觀我的黃朋友,直至呢一刻,佢哋嘅立場從來冇改變,相信最後亦唔會改變,違法達義黃人認為冇問題的, ...
同意,好無耐但講得好啱

補充內容 (20-7-6 00:55):
更改....好無奈但講得好啱

首頁

尾頁

跳至