自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

有什麼途徑呢?以前只讀到F6, 考過dse

公爵府

牛年勳章

CONNIEQ 發表於 20-7-5 12:32

Dse成績唔夠入讀心儀科,一係再考dse, 或者讀到咩科讀住先,騎牛搵馬
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

大学系咪有25歲mature student 入学,不看DSE 成績?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

中學時無心向學,dse得幾分,而家的起心肝想讀番書,真心求賜教

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 20-7-5 12:41
大学系咪有25歲mature student 入学,不看DSE 成績?

坊間大把distance learning

伯爵府

牛年勳章

CONNIEQ 發表於 20-7-5 12:51
中學時無心向學,dse得幾分,而家的起心肝想讀番書,真心求賜教

OU 有冇野啱讀?
門檻最低,又吾洗再捱公開試。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

讀番書嘅意思係讀乜嘢?
我老公本身form 5畢業, 30歲讀返個OU degree

侯爵府

回覆樓主:

25歲仲好後生,搵啲自己鍾意的讀返,唔好拖。我自己當年香港讀外國大學遙距課程,26歲直接去外國讀完成最後一年課程,完成自己去外國讀書心願。到今天都慶幸自己當年決定。

男爵府

Nbs 發表於 20-7-5 13:28
讀番書嘅意思係讀乜嘢?
我老公本身form 5畢業, 30歲讀返個OU degree

唔知讀完毅進,有冇得入ou?

大宅

畀面勳章

Nbs 發表於 20-7-5 13:28
讀番書嘅意思係讀乜嘢?

上網搵OU degree就有資料?

大宅

畀面勳章

一人之下 發表於 20-7-5 13:31
25歲仲好後生,搵啲自己鍾意的讀返,唔好拖。我自己當年香港讀外國大學遙距課程,26歲直接去外國讀完成最後 ...

水晶宮

CONNIEQ 發表於 20-7-5 15:27
上網搵OU degree就有資料?

應該係啦
我識佢時佢已經讀咗一年

大宅

畀面勳章

upcycle.link 發表於 20-7-5 13:25
https://hkuspace-plk.hku.hk/cht/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=GTS_Brand

揀有興趣科 ...

多謝

男爵府

25 好後生

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

25歲好後生,想想自己對咩科有興趣,上網找下課程,大把機會。

男爵府

回覆樓主:

我家姐,中五,成績普通,當時找到工,因為一直忙,賺人工,中途有讀過短期課程,之後決心讀Hi Dip (BU) ,因從冇諗過再讀Degree, Hi Dip 畢業後又停左二三年,BU 有個同澳洲大學合作既Degree, 因在BU讀左Hi Dip, 有些科免左,Degree就讀12科, 用左2.5年,今年畢業,48歲

有一科在OU讀,佢覺得深,多是自己睇書,face to face得4堂,要合格真係難。

你後生,後生讀書最好

大宅

我四十幾都想讀番書!覺得自己知識太少…

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

CONNIEQ 發表於 20-7-5 15:34
多謝
已經25歲,就要諗清楚自己想投身邊一行業,target 相關的課程。唔好浪費時間,為讀書而讀書。

除左OU 其他大學都有好多課程。

侯爵府

FebJo 發表於 20-7-5 17:48
我四十幾都想讀番書!覺得自己知識太少…

我都想,但係好貴,要供個仔,冇可能供埋自己

首頁

尾頁

跳至