想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷孕期間一直戰戰競競,最近成功生咗 精靈健康BB,都想分享下經歷供有需要嘅JM 參考

當初決定選擇台灣送子鳥,係覺得成功率高同佢哋好有工作效率,有專屬的諮詢師跟進,設備現代化同環境舒適
我哋搵咗院長賴興華醫師主診

別墅

Lim-yuet 發表於 20-7-5 14:23
懷孕期間一直戰戰競競,最近成功生咗 精靈健康BB,都想分享下經歷供有需要嘅JM 參考

當初決定選擇台灣送子 ...

我去台灣做IVF其實無咩影響我份工,
我舊年年頭請咗大假去台灣旅行,順便初診,拎晒針藥返香港,3個月後就連埋星期六日去取卵(共4日,請2日假)(食藥方面調節吓其實大約就到連埋星期六日,送子鳥都會盡量配合),取卵過程順利,賴院長做,沒有太大不適,用咗淺層麻醉瞓咗覺,我哋喺新竹院做,住埋喺愛月客房(感覺似住在醫院私家房,包埋食,同診所喺同一幢,其實新竹院似一間小型私家醫院)

別墅

Lim-yuet 發表於 20-7-5 14:25
我去台灣做IVF其實無咩影響我份工,
我舊年年頭請咗大假去台灣旅行,順便初診,拎晒針藥返香港,3個月後就 ...

再一個月後第一次放胎(放胎我又係連星期六日,請一日假),黃醫師替假幫手做,可能因為無做ERA(試黃金受孕時間),之前賴醫師已建議做ERA,但我選擇博一次先,因為想快啲有BB,做ERA 要等多一個月,結果放胎失敗了

之後個月在香港做了ERA(只請半日假)

再下一個月再接再厲去台灣放胎,賴院長做,又係連星期六日,請一日假,這次成功懷孕了!

懷孕初期台灣送子鳥都有藥物有跟進,6週左右我開始睇香港醫生,好彩遇到好好人嘅婦產科醫生,肯同台灣啲treatment 夾同比意見,除初期有點出血外,懷孕過程一直順利,上班至38週,最近生下了健康寶寶!

別墅

再一個月後第一次放胎(放胎我又係連星期六日,請一日假),黃醫師替假幫手做,可能因為無做ERA(試黃金受 ...

由初診到成功懷孕用了約半年時間,共飛台灣4次

費用方面IVF全數連旅費食宿約港幣10萬,比香港其實唔係平好多,但服務當然好過香港,多數治療同見醫生等候時間唔多,又有專人服務,有問題問醫生可以電郵透過諮詢師發問,回想如果當初做了ERA,可能去台灣3次就帶到BB 返嚟

好多謝上天同埋送子鳥同仁,及香港婦產科醫生配合,助我兩夫婦完成生育夢想

伯爵府

再一個月後第一次放胎(放胎我又係連星期六日,請一日假),黃醫師替假幫手做,可能因為無做ERA(試黃金受 ...

新竹做會唔會平過台北做?

大宅

香港邊度做Era?同埋幾錢?thx

大宅

懷孕期間搵邊個香港E生follow?

複式洋房

香港都有得做era?

大宅

恭喜jm,我都係送度做,不過我主治醫師係謝醫師

別墅

回覆 Wardoll 的帖子

聽我consultant講香港做2萬幾蚊...所以個時都係一個人飛左去tw做

大宅

沾沾喜孕,一路好想生,一直冇

別墅

白羊花花 發表於 20-7-5 15:28
新竹做會唔會平過台北做?

新竹院同台北院一樣都係送子鳥,價錢應該無分別,我貪新竹成幢有得住埋方便啲,諗住反正都係喺桃園機場坐的士去,時間都係預大約一個鐘

別墅

Pigpigtong 發表於 20-7-5 22:45
香港邊度做Era?同埋幾錢?thx

已PM

別墅

Taylor1222 發表於 20-7-5 23:24
懷孕期間搵邊個香港E生follow?

已PM

別墅

Wardoll 發表於 20-7-6 00:25
香港都有得做era?

有呀,送子鳥會介紹
暫時以我所知香港得一間肯同台灣咁接軌
其他就算本身有做ERA都唔肯同台灣IVF case 配合

別墅

tampopo720 發表於 20-7-6 14:24
恭喜jm,我都係送度做,不過我主治醫師係謝醫師

多謝,祝好孕(emoji)

別墅

ng2932hqw 發表於 20-7-6 15:44
回覆 Wardoll 的帖子

聽我consultant講香港做2萬幾蚊...所以個時都係一個人飛左去tw做

哈哈,我其實有啲怕搭飛機,所以貴啲都喺香港做

別墅

Nganbobo 發表於 20-7-6 16:35
沾沾喜孕,一路好想生,一直冇

加油,我同老公都努力咗好耐,只要好想,只要堅持,好多困難都可以克服

洋房

請問可以pm喺香港做ERA同香港婦產科醫生資料,唔該曬

大宅

回覆樓主:

請問可以pm香港婦產科醫生資料嗎,唔該曬

首頁

尾頁

跳至