3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉,佢日日最少喊兩次,朝早醒咗喺床要飲奶,有時叫佢等一陣就喊,我叫姐姐去開奶而唔係我開佢又喊,叫佢食野佢唔食又喊,瞓醒晏晝又喊,平時少少事又喊,夜晚半夜醒咗想又喊,嘈醒全家。
佢三歲仔一直無野係鐘意食的,喺無比任何零食下佢都絕食。咩方法都試過,餓佢一日一夜,限時收枱(唔使食佢仲開心),加飯素,獎勵,佢都係唔食,叫佢食野好似叫佢去死咁。身型明顯係瘦嘅,但好彩身體健康好少病。
究竟佢係咪有病?除咗有病都無咩原因佢係咁?睇咩醫生好,我同c6都無哂辦法,有時都唔迫佢,由佢餓,但佢食唔飽個肚又易扭計,跟住又喊,日日對住佢我真係好心煩

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-6 10:25
唉,佢日日最少喊兩次,朝早醒咗喺床要飲奶,有時叫佢等一陣就喊,我叫姐姐去開奶而唔係我開佢又喊,叫佢食 ...

佢平時係咪都訓得唔好架

男爵府

開心吸收勳章

我女兩歲九個月同你個仔好似。又係唔中意食嘢,好煩。自己畢嘅話,飯細細啖食,通粉一粒粒食,而且唔係一口接一口好快咁食,佢食到自己唔肚餓就停哂手。只有乳酪同水果係大大啖又食得快。

又係好易喊,少少唔順心就喊。

子爵府

回覆樓主:

我仔3歲半都係咁,肯食下麵同飯,又係少少野就扭計喊,我通常唔理由佢喊囉,喊完先同佢講道理,講完又係咁,每日不停loop,人都癲。咁佢訓又ok ,9點訓到第二朝8點幾

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 我捨不得你 的帖子

會唔會係焦慮症?

男爵府

我係黃太 發表於 20-7-6 11:25
佢平時係咪都訓得唔好架

佢好瞓得㗎
有時叫佢食飯就走去瞓覺

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

佢經常喊,咁佢用唔用到言語表達自己感受?例如佢唔想食或唔鍾意食,佢會唔會肯講俾大人知?水果、乳酪、雪糕、果汁佢都唔鍾意?有冇試過同佢玩嗅覺遊戲,試吓佢係唔係識得分辨唔同氣味?

男爵府

親親小孩子 發表於 20-7-6 13:04
佢經常喊,咁佢用唔用到言語表達自己感受?例如佢唔想食或唔鍾意食,佢會唔會肯講俾大人知?水果、乳酪、雪 ...

佢識表達唔食野,唔肚餓。問佢鐘意食咩,佢話無
咁當然問佢朱古力佢又會話鐘意食。乳酪雪糕比佢食,食兩啖又唔食。
水果又話唔食,一係食兩啖又唔食。
同佢出街任佢食,佢都係乜都唔食。
佢個嗅覺好靈,乜味都分到

子爵府

成日喊同情緒有關,可以有2種方法幫佢,1) 建立規律而穩定生活作息,2) 給予有限度選擇,至於喜愛食物,係無得逼,只可以用唔同方式吸引佢,盡量保持餐桌和諧愉快,同埋安慰自己,充飢乃人之本能,健康無病痛算係咁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我捨不得你 發表於 20-7-6 13:36
佢識表達唔食野,唔肚餓。問佢鐘意食咩,佢話無
咁當然問佢朱古力佢又會話鐘意食。乳酪雪糕比佢 ...

佢可能係比較固執嘅小朋友,如樓上所講,試吓幫佢定好作息時間表,生活有規律啲,食物方面係難搞啲,一係試吓同佢一齊整三文治、飯團、水果沙律等,試吓俾機會佢參與製作過程,當係開開心心咁玩,睇吓可唔可以增加投入感,令佢食多啲。

男爵府

CCHINGC 發表於 20-7-6 14:53
成日喊同情緒有關,可以有2種方法幫佢,1) 建立規律而穩定生活作息,2) 給予有限度選擇,至於喜愛食物,係 ...

希望係啦,我睇下佢嚟緊返k1會唔會好d,有d 寄托

男爵府

親親小孩子 發表於 20-7-6 15:35
佢可能係比較固執嘅小朋友,如樓上所講,試吓幫佢定好作息時間表,生活有規律啲,食物方面係難搞啲,一係 ...

係呀jm, 佢係好硬頸好固執嘅人嚟,你所講嘅同佢一齊整野食嗰d ,我都做過哂,整佢都唔係好願意整完都係唔食嘅。
所以我無哂辦法,想上嚟問下有無過來人

男爵府

pigpiglamlam 發表於 20-7-6 12:05
我仔3歲半都係咁,肯食下麵同飯,又係少少野就扭計喊,我通常唔理由佢喊囉,喊完先同佢講道理,講完又係咁 ...

係呀,我發覺身邊有有呢類小朋友,好癲,我每日一到食飯時間就好大壓力。
我好有心機整一大輪野食,最後佢係唔食。我會嬲到自己入房冷靜唔理佢。佢同姐姐一齊佢又會食dd,我成日諗係咪我嘅問題

男爵府

Liuvyn 發表於 20-7-6 12:15
回覆 我捨不得你 的帖子

會唔會係焦慮症?

咁細個就有焦慮症?佢未返學應該唔會有野焦慮喎。

子爵府

我捨不得你 發表於 20-7-6 17:01
係呀jm, 佢係好硬頸好固執嘅人嚟,你所講嘅同佢一齊整野食嗰d ,我都做過哂,整佢都唔係好願意整 ...

如果佢咁樣唔多肯食嘢同經常喊,長期唔合作,甚至去到影響健康,我會建議試吓去做評估,睇吓佢係唔係有發展或其他情緒問題。

坊間應該有唔少機構有啲小組活動係針對小朋友社交、情緒發展而開嘅,可以試吓俾小朋友參加。

大宅

我係黃太 發表於 20-7-6 11:25
佢平時係咪都訓得唔好架

我果個反而係咁,成日半夜乍醒,易炆憎,有時扭計扭到喊

子爵府

我捨不得你 發表於 20-7-6 17:05
係呀,我發覺身邊有有呢類小朋友,好癲,我每日一到食飯時間就好大壓力。
我好有心機整一大輪野食,最後佢 ...

有時教小朋友都好大壓力,對住佢哋真係迫唔嚟,妳亦已經盡晒力,妳嬲都會自己離開一陣去冷靜,睇得出妳都好克制,繼續加油!

洋房

可以試下搵啲專業人士去做下評估先啦, 冇事嘅

水晶宮

回覆樓主:

我女都係好咀刁好多嘢都唔食,味覺臭覺好敏感,一碗白飯有一粒紅米/一碗麵有一粒蔥都唔食。餓佢一日,佢食幾啖,由好肚餓變成唔餓就算,唔會話要食得飽。唔鍾意食嘢真係無得迫,我睇開了,佢無病痛依然精靈活潑就算。

男爵府

Nbs 發表於 20-7-6 19:46
我女都係好咀刁好多嘢都唔食,味覺臭覺好敏感,一碗白飯有一粒紅米/一碗麵有一粒蔥都唔食。餓佢一日,佢食 ...

我仔同你女一樣,食一兩啖落個肚就算,又真係無病無痛。但最煩係佢唔知係咪食唔飽,好易扭計就喊

首頁

尾頁

跳至