產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生之前已經好想親身餵到人奶畀阿b,因為6299話人奶對bb發展最好。但生完之後奶量唔夠,飲上奶湯都冇用,冇人奶畀阿b,真係好內疚…

大宅

回覆 moonch 的帖子

你生完幾耐?其實唔需要內疚,唔夠奶你都唔想,亦唔係你可以控制到
我當日都埋唔到身,阿囡學唔識,咁我就做泵媽,每次泵都係得60-80ml,唔夠一餐,咁我咪儲夠一餐先餵囉,其他食奶粉,堅持咗一年,跟住掛泵lu

最緊要係調整心態,有盡力就得,俾到幾多俾幾多,少都好過冇

加油呀!

複式洋房

jm放鬆d,唔好太緊張,有時太大壓力都會影響上奶啊!

別墅

moonch 發表於 20-7-6 11:49
生之前已經好想親身餵到人奶畀阿b,因為6299話人奶對bb發展最好。但生完之後奶量唔夠,飲上奶湯都冇用,冇 ...

咁又唔洗內疚,大壓力都會影響上奶架。食多啲飯,飲多啲湯水。每日定時定候泵,特別係零晨果轉,都會有幫助。

每個人體質唔同,上奶時間未必一樣,真係唔夠飲就補住奶粉先,我以前都有補皇家美素佳兒,味道淡啲似人奶。

別墅

唔好太自責,我同你一樣都唔夠奶,而家都係補奶粉比bb食,佢都一樣健康,仲好長肉,追得生長線。

複式洋房

飲多啲上奶湯水-木瓜魚加通草,爭取時間瞓多啲,放鬆啲,當唔夠人奶時,我補皇家美素奶粉俾BB,似人奶唔驚BB 會抗拒。餵人奶條路唔易行,不過真係好值得架!

大宅

2020勳章

呢個通常係因為壓力太大,呢段時間放鬆自己,
我個時唔夠人奶都係補illuma,都係見佢有hmo同mos,會比較似人奶
so far 仔仔人奶同奶粉都肯飲又夾得幾好

複式洋房

kwokmanya 發表於 20-7-7 11:59
唔好太自責,我同你一樣都唔夠奶,而家都係補奶粉比bb食,佢都一樣健康,仲好長肉,追得生長線。 ...

多謝你jm,你係補邊隻奶粉,我自己係新手媽,好多野都唔識…

複式洋房

Jamy413 發表於 20-7-6 13:33

你生完幾耐?其實唔需要內疚,唔夠奶你都唔想,亦唔係你可以控制到

可能自己都有壓力,再加上我新手媽媽,又冇經驗,唔知應該點做

別墅

moonch 發表於 20-7-7 15:59
多謝你jm,你係補邊隻奶粉,我自己係新手媽,好多野都唔識…

補緊aptamil essensis,佢同人奶好似又有初乳成分係入面,對bb免疫力同腸胃發展好有幫助,so far我阿b poo poo都去得幾靚仔又順~

複式洋房

加油jm,千其唔好令自己大壓力
按摩下同多飲上奶湯都有幫助

複式洋房

kwokmanya 發表於 20-7-7 17:45
補緊aptamil essensis,佢同人奶好似又有初乳成分係入面,對bb免疫力同腸胃發展好有幫助,so far我阿b poo ...

好似係屈仔見過,係咪新?

大宅

我有個FD係好堅持餵人奶,佢第一次做媽媽,全埋身,但BB黃要入院照燈,可能係未上奶或埋身BB個嘴食得唔好,之後佢泵出黎餵,隔3個鐘就泵一次,最初BB唔夠食要補奶粉,最後終於泵到夠餵BB,到1歲先掛泵

別墅

apeach_peach 發表於 20-7-8 11:52
好似係屈仔見過,係咪新?

係呀,呢隻係新配方黎,就加左隻新嘅hmo

複式洋房

kwokmanya 發表於 20-7-7 17:45
補緊aptamil essensis,佢同人奶好似又有初乳成分係入面,對bb免疫力同腸胃發展好有幫助,so far我阿b poo ...

容易去poopoo都好,好怕bb會谷住去唔到

複式洋房

2020勳章

唔洗唔開心...依家好多奶粉都有好多營養都唔洗擔心! 我又係埋身左段時間就轉餵有機嗰隻貝x米, 阿女食得幾好, 有益生元GOS, 便便又靚

大宅

moonch 發表於 20-7-6 11:49
生之前已經好想親身餵到人奶畀阿b,因為6299話人奶對bb發展最好。但生完之後奶量唔夠,飲上奶湯都冇用,冇 ...

煲湯、焗炒米茶都加通草
也可以吃swisse ultinatal產後催乳片

複式洋房

我朋友介紹我食一隻叫 Motherlove More Milk Plus, 佢話好work, iherbs有得買..
另外好似海參都係OK,仲有隻海味叫沙蟲,用嚟煲湯..

不過如果都唔得都冇計, 講真大把人都係飲奶粉大啦。。唔好俾自已禁大壓力, 放啲精神喺其他方面湊好啲個B啦... 加油

大宅

我同你一樣呀, 無奶俾BB, 飲咩都上唔到奶. 谷都唔谷下. 完全明白你既心情. 就算未生之前本身就覺得 "無人奶咪食奶粉囉, 我都係咁大啦. 食奶粉自己仲多D時間休息下添. " 做曬呢D心理建設. 不過到真係餵唔到BB, 次次都得果少少. 泵又無, 埋身又無既時候, 真係好沮喪...我仲要係醫院明明未有奶, 俾人迫我餵, 最後2日就損曬, 結果我成個星期都唔可以再埋身, 只可以用手揸. 揸到我媽媽手....

我最後就選擇左BB餐餐都黃金初乳+奶粉. 努力揸 + 泵曬D黃金初乳, 開始轉色我就停左. BB3-4星期開始就全奶粉喇~

宜家11個月, 雖然唔係肥仔, 不過由初初出世各方面正常, 到出世後3日出院時真係幾日無奶飲, 跌重7%, 到宜家又慢慢追到本身生長線.. 我都好安慰架喇~

洋房

2020勳章

食奶粉呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊