自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

俾失業同待業既大家參考下,

唔好好似我禁,未搵錢就無左5000上埋D我覺得唔值既班

我本人想分享一個所謂CAREER COACHING 感覺在浪費金錢既經歷

網上IG, FACEBOOK 近日有一個所謂資深HEADHUNT 出埋D又話包搵到工既CV,面試技考,仲想做埋英國市場

睇左呢位人兄, 全職X
FACEBOOK幾年, 但真實見面後,我建議大家搵番一個正職係HEADHUNT SUGGESTIONS 係好過佢好多陪,

佢一直無人講佢咩負評既原因,我相信大部份人用完佢既服務都係驚左佢有一個大律師朋友被人告番轉頭

本人立場覺得被厄左錢之餘. 仲好唔開心失眠左好幾個星期

我唔想有更多既人未搵到工就俾錢買左個失望

所以我想打出黎呢個所謂既CAREER COACHING 係掛緊咩頭賣緊咩豬肉

我報左佢100分鐘既班, 5000, 諗番起我生CANCER 睇專科都無禁貴

本人碩士畢業,失業.睇左佢幾年所以信左佢

一開始問佢價錢既時候都有問佢有無相關經驗係咪真係幫到我

SEND CV俾佢睇同佢講我讀得比較專,,佢自己話有過類似經驗幫到我,仲講到似層屠禁話有工既話會做REFERRAL

一去到,佢俾一份所謂人格測試SWOT ANALYSIS 既野我做

我有讀BUSINESS,所以我對呢樣野不嬲都好熟,所以我即刻拎我果份自己既SWOT ANALYSIS 俾佢睇

佢講左句- 要現場做先準, 俾左4個字我要重做

大佬果度係錢黎, 佢又番黎, 睇左10秒都無,話我好唔了解自己要番去諗下

我心入面真係O左咀, 我都唔想同佢0係度晒時間, 佢講既野全郭都好似牙媽唔係女人既野

我問佢點BUILD UP CARRER PATHWAY 佢又帶我遊花園講左第2

我問佢香港我呢個學歷,你個人認為入邊行俾較有優勢, 當然佢又唔知耍太極耍走左我

之後佢出大技, 叫我ELABORATE D技能, 寫得唔係好多, 要一個技寫十樣野出黎

禁又無左半個鐘

我真係好無奈,我都唔係懶.拎左張CV出黎俾佢睇. 問佢有咩意見

佢睇左十秒都無, 圈住我D生字話我用埋D簡單字( 我英文 A-LEVEL B)

叫我買佢本書參考, 我唔評論呢一個意見

但佢係禁話我無寫自己ACHIEVEMENT, 係佢自己見唔到

其實仲有好多野,我唔建議大家報,最後夠鍾既時候,佢好現實

D 好行夾唔送既態度, 企起身, 禁住電話講BYEBYE

浪費金錢之餘仲對自己心理做成好大陰影

之後我番屋企再GOOGLE 有關既野, 同類型既服務加幫你CV 0 100 寫出黎

350 就有, 500 都有覺得自己好傻,都一直怪責自己禁無戒心 :(

子爵府

insertimage 發表於 20-7-6 14:45
俾失業同待業既大家參考下,唔好好似我禁,未搵錢就無左5000上埋D我覺得唔值既班
我本人想分享一個所謂CAREER ...

當比佢做帛金

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

寧願掟cv俾多兩個agent好過
算啦,人生總會做返一兩次水魚,過左去無謂唸,攪到失眠咪盞自己辛苦,過左去就算,下次唔中計就得
祝你早日搵到心水好工

男爵府

Celine524 發表於 20-7-6 14:56
當比佢做帛金

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

邊間呀?
真係廢到爆5千蚊做D咁無謂既野
食左佢仲好

伯爵府

回覆 insertimage 的帖子

無其他跟進?唔會之後同你保持聯絡再介紹工作?

別墅

Charlotte_mom 發表於 20-7-6 15:31
寧願掟cv俾多兩個agent好過
算啦,人生總會做返一兩次水魚,過左去無謂唸,攪到失眠咪盞自己辛苦,過左去就 ...

同意, 人生總有低潮,有啲人就係趁你低潮搵你笨。 吃一次虧當學咗一次教訓。 希望在明天, 辦法總比困難多, 不要唔開心,支持你

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Celine524 發表於 20-7-6 14:56
當比佢做帛金

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不要唔開心
加油

侯爵府

多謝你分享和提醒唔好等其他人中計, 祝你前程似錦

男爵府

當人迷茫嘅時候,會懷疑自己冇左信心,先誤信左d茅山術士、自吹自擂既專家,比d信心自己,加油。

侯爵府

唔會信佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

谢分享! 唔上過佢D course,你未必知自己有料過佢呢 5000 有限錢, 當上一課,揾得返嘅! 祝你盡快揾到新工,更上一層樓
我以前有個同事,我會用無能去形容佢! 有强迫症! 例如兩個鐘頭去6次厕所! 一日可以冲哂一罐好立克/ 柯華田粉! 我無寫錯,係用熱水開黎飲嗰D! 當然佢唔會响呢間公司做得耐! 之後,响social media post 話自己係人生教練 嚇C我!所以... 千其咪信呢D所謂咩coach呀,咩headhunt!撈得掂唔诜咁揾客

男爵府

回覆樓主:

多謝分享
祝福你

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Add oil!

禁止訪問

伯爵府

今日先係fb彈出來,呀律師朋友係林x,尼排同裕x拍拖嗰個

子爵府

的確人生總會俾人昆幾次,樂觀諗5千已經俾好多人蝕得少。

首頁

尾頁

跳至