婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

99成日周末想拎野來、見下仔/ 孫,其實唔係唔俾,但成日當天突然傳msg/ call 話來,唔講明時間,有時傳來時已經黎緊........其實我地多時都唔在家,但佢一早講來,搞到出門出唔到要陪佢幾粒鐘,有時我地lunch外出食,佢買好菜肉來到幫我地準備好lunch叫我地煮.....。
同佢講話早講等我地夾下,佢唔明,慢慢,次次都就佢。到了一次我地真的要出門唔俾佢來,佢就發脾氣,覺得人地唔鐘意佢。其實我地只想要少少尊重同私穩同大家夾好時間。

佢唔係只對我,對c6都會發的,我覺得佢好似無左寄托/ 一得閒搵我地一家,變相擔心佢期望大,失望大。

P.S. 我地已經住唔近但佢唔介意。因為接送小朋友,佢日日已見到我c6同孫,唔係十世無見。c6同我同一想法,不過怕佢媽發脾氣,因為係好煩的

點解佢地咁鍾意突然話來就來(如果在附近要趕回來)? 大家相同情況? 點應付好? 或者... 我點調整心情面對好?

男爵府

唯有試多幾次同佢講已經出左街短時間內都未返屋企

男爵府

JNF 發表於 20-7-6 18:13
99成日周末想拎野來、見下仔/ 孫,其實唔係唔俾,但成日當天突然傳msg/ call 話來,唔講明時間,有時傳來時 ...

你地就慣佢,佢咪好似小朋友咁以為佢自己啱咯...
你教仔都係咁教既啫。唔係個仔話乜就乜架嘛,你用行動令佢明白佢唔係大晒咁咪得。實好似小朋友咁發脾氣架喇,係一個過程,但唔代表發脾氣就要就佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

99成日周末想拎野來、見下仔/ 孫,其實唔係唔俾,但成日當天突然傳msg/ call 話來,唔講明時間,有時傳來時 ...

日日見都幾攞命
佢生活太悶了

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

佢有前科的話,去街早一日通知佢星期六幾點出門口,逾時不候。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

唯有先發制人,早d話佢知weekend大概幾點唔係屋企叫佢唔好個個時間過黎。話怕佢摸門釘所以早d同佢講

子爵府

莫失莫忘 發表於 20-7-7 07:55
唯有先發制人,早d話佢知weekend大概幾點唔係屋企叫佢唔好個個時間過黎。話怕佢摸門釘所以早d同佢講
...

不過我無理由要周末預左都見佢....
俾佢見唔到,又受幾日面色(自己都無做錯)

子爵府

JNF 發表於 20-7-7 08:46
不過我無理由要周末預左都見佢....
俾佢見唔到,又受幾日面色(自己都無做錯)
...

咁當然唔係最理想做法啦,但老人家唔識做你同先生又唔想硬碰硬唯有退一步諗下計仔

男爵府

其實你地一家幾口都要FAMILY DAY,放假出下街玩,無理由放假都要留在家招呼99,反正平日都有見。
只要老公係企你個邊,我覺得你可以強硬D,同99講逢星期六都會出門玩,叫佢不要黎摸門釘。跟住星期六晨早出去,不要去附近,等佢摸幾次門釘先會心息。

子爵府

可唔可以星期五先打電話問問佢星期六日會唔會黎?

子爵府

c27cheun 發表於 20-7-7 10:03
其實你地一家幾口都要FAMILY DAY,放假出下街玩,無理由放假都要留在家招呼99,反正平日都有見。
只要老公係企 ...

嗯,如果佢摸門釘或我地唔趕返來,佢會發脾氣搵藉口罵我地,可能同人講仔同新抱唔鍾意佢,咁平日見面又好難堪

珍珠宮

JNF 發表於 20-7-7 14:38
嗯,如果佢摸門釘或我地唔趕返來,佢會發脾氣搵藉口罵我地,可能同人講仔同新抱唔鍾意佢,咁平日見面又好 ...
遲早反面

伯爵府

嗯,如果佢摸門釘或我地唔趕返來,佢會發脾氣搵藉口罵我地,可能同人講仔同新抱唔鍾意佢,咁平日見面又好 ...

咁就更加要講定先
話我地幾時去邊邊邊
可以個朝或前一晚講定
時間夾到既話
就隔一個星期出完街既weekends同99食飯
等佢順下氣

別墅

honeybid2 發表於 20-7-6 21:10
你地就慣佢,佢咪好似小朋友咁以為佢自己啱咯...
你教仔都係咁教既啫。唔係個仔話乜就乜架嘛, ...

奶奶都要教(emoji) (emoji)
佢即興,你亦可以,噢,今日心血來潮去東涌行吓先
下次或者一早講定今個星期六我哋成日都唔係屋企喎

別墅

完全明白佢係邊種人。如果想要有改變,跟你自己嘅意思去做的話,有1段小嘅時間不免會有啲unpleasant。過得到呢個關口以後你就可以輕鬆自在做人。享受自由自在嘅週末

珍珠宮

99見孫又洗乜預約,不少99心聲,而且你們一開始遷就慣佢。所以只有拒絕佢,先得。不過預咗初時會唔開心。自已親生媽媽,都係早通知,唔會玩即興。

首頁

尾頁

跳至