自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我用緊philips,蒸嘢煲湯長時間都無問題,但炸嘢成日到咁上下(大約8至10分鐘)就自己熄左,每次都要再開返,炸一次嘢,自己熄幾次爐,有無人話比我聽點解?

珍珠宮

過熱?

大宅

好媽媽勳章

teresayan07 發表於 20-7-6 18:39
過熱?

應該唔關事,最細火400,最大火2100,我每次只係開800,鑊都換左幾個 ,都係咁,唔知關乜野事?

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺過熱! 隨著時間(8-10 MINS), 溫度會愈來愈高!

大宅

好媽媽勳章

cy101 發表於 20-7-6 18:45
我都覺過熱! 隨著時間(8-10 MINS), 溫度會愈來愈高!

咁電磁爐係咪唔可以用黎炸野?

男爵府

chumimibbmama 發表於 20-7-6 18:38
我用緊philips,蒸嘢煲湯長時間都無問題,但炸嘢成日到咁上下(大約8至10分鐘)就自己熄左,每次都要再開返 ...

你放響邊? 有冇用架浪起個爐?
如果你就咁放響枱面用,爐底風扇位會散唔倒熱,跟住過熱自動熄機

大宅

好媽媽勳章

chloe-mame 發表於 20-7-6 18:59
你放響邊? 有冇用架浪起個爐?
如果你就咁放響枱面用,爐底風扇位會散唔倒熱,跟住過熱自動熄機
...

咁得唔得?要放架上面嗎?

男爵府

chumimibbmama 發表於 20-7-6 18:38
我用緊philips,蒸嘢煲湯長時間都無問題,但炸嘢成日到咁上下(大約8至10分鐘)就自己熄左,每次都要再開返 ...

你用咩煲炸野?
我試過用鑄鐵煲係會過熱自動熄,但用不鏽鋼煲就唔會熄

大宅

好媽媽勳章

chloe-mame 發表於 20-7-6 19:02
你用咩煲炸野?
我試過用鑄鐵煲係會過熱自動熄,但用不鏽鋼煲就唔會熄

宜家用緊不繡鋼,之前換左起碼3,4隻不同嘅鑊都係咁

侯爵府

過熱!係壞嘅先兆

男爵府

chumimibbmama 發表於 20-7-6 19:00
咁得唔得?要放架上面嗎?

我同你同款
我淘左依個架

大宅

好媽媽勳章

chloe-mame 發表於 20-7-6 19:07
我同你同款
我淘左依個架

係咪加左架就ok, 你有無炸嘢熄機?可唔可以比條淘寶link我,thx

子爵府

1. 壞
2. 個煲唔係專用煲

wcpcelia    發表於 20-7-8 15:46
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

爐底有個散熱風口, 有冇定期用牙刷去塵?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我朋友屋企個爐都係咁,每次爆蒜蓉同煎雞亦都會自己熄火,
我的生命由我主宰.

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

waiyuktsoi 發表於 20-7-6 19:12
我朋友屋企個爐都係咁,每次爆蒜蓉同煎雞亦都會自己熄火,
我有炸過蝦片, 油炸鬼都無自己熄, 可能尚朋堂構做不同。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

出風口有塵?

大宅

好媽媽勳章

oceandeepsea 發表於 20-7-6 19:16
出風口有塵?

咁出風口可以點洗?好似整唔開

男爵府

chumimibbmama 發表於 20-7-6 19:08
係咪加左架就ok, 你有無炸嘢熄機?可唔可以比條淘寶link我,thx

fu至内容€StIw1xubhhp€打楷(emoji)τao寶(emoji)或點击炼接https://m.tb.cn/h.VJ3BnXS?sm=72a068 至瀏lan嘂..【不锈钢电磁炉架子支架台厨房灶台燃气煤气灶盖板电饭煲底座置物架】

初頭我都係擺響枱面,成日自動熄機
我睇人地blog話依類打邊爐嘅電磁爐要浪起個爐先散倒熱,佢係用載30隻雞蛋個紙盤 浪起個爐

咁我唔係打邊爐,係煮餸用,所以淘左個電磁爐架

你可以試下用蛋紙盤浪起去炸野,如果都自動熄機,咁可能個爐壞左

男爵府

chumimibbmama 發表於 20-7-6 19:19
咁出風口可以點洗?好似整唔開

爐底有個風扇位,會積塵,用刷/牙簽/棉花棒了番d塵出黎

首頁

尾頁

跳至