自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

我諗冇乜人等著呢10000蚊來打救,有固然好,冇都一樣生活。高姿態的,可以唔申請,申請咗,點用甚至唔用隨便你。香港系一個高消費城市,10000蚊對一個家庭其實幫補有限,但對一個經濟體產生的經濟效益就不能睇少。

小菜豆    發表於 20-7-7 09:00

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小星星1 發表於 20-7-7 08:30
希望啦!
有親戚個三個仔女,冇做嘢,懶過條蛇,比一萬佢哋,只會令佢哋更加懶
...

一萬食唔到過世 , 只係父母既縱容先得人驚

珍珠宮

Celine524 發表於 20-7-7 07:54
不是免費午餐,日後必會加稅,但只有勤力工作的人交,懶惰不工作的人不用交,亦即勤力工作的人養懶惰不工作 ...

反而對一萬蚊好緊好緊好著緊既人,
要檢討下為什麼生活有點動盪就已經失預算,要學下未雨綢繆積谷防飢。

珍珠宮

開心吸收勳章

lovelybaby2015 發表於 20-7-7 08:27
我覺得不如換下角度諗,你的一分一毫,唔肯定全部用得其所,但一定會幫到一d真係有需要的人!咁諗會開心d, ...

正能量

象牙宮

不是免費午餐,日後必會加稅,但只有勤力工作的人交,懶惰不工作的人不用交,亦即勤力工作的人養懶惰不工作 ...

有財力, 也可以不申請。

小菜豆    發表於 20-7-7 09:04
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

始終新冠肺炎係世界性超大型特發事件,派一次我又覺得冇所謂,年年都派就唔好,而且我唔著緊一萬,使左去都叫幫到經濟

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babywater 發表於 20-7-7 08:38
同C6都仲未申請,之後會學你捐小小出左

侯爵府

有申請一萬蚊,就擺戶口,無乜覺得多咗少咗可以有乜特別用途,但會捐贈啲飯票
8-)

男爵府

加唔加稅我覺得同一萬蚊無關, 就算政府唔派同樣遲啲都會加稅.
我覺得政府派呢一萬蚊, 除了係幫補某些家庭解決燃眉之急, 仲想刺激消費.
(因某些家庭, 可能因為之前運動及之後疫情, 因而失業尚未搵到工作.)

另, 有邊個國家只係會減稅, 唔加稅 ?
所有國家到咁上下時侯都會加, 因為佢哋都要預通賬運作.
看看其他國家, 香港稅率唔算高, 但的確福利好.
話雖如此, 但我也寧願做有資格交稅嗰個, 都好過做等救濟嗰個.

伯爵府

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 20-7-7 08:10
哩兩萬元不是變出來,是從稅收得來

不如另一個角度睇,之前美國推低期指,最後香港贏左唔少錢,攞左d錢分比大家,雖然我對今次派錢都有意見,不過算啦,日子都係要過,無謂為呢班人煩惱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

唔恨但並不冷淡

子爵府

冇乜特別感覺,只係戶口多左$10000

大宅

回覆樓主:

我都收到了

雖然有冇一萬對我來講都係一樣

但都係開心架

珍珠宮

simple430 發表於 20-7-7 08:39
一萬食唔到過世 , 只係父母既縱容先得人驚

對一啲冇貢獻過嘅人,這根本是一筆意外之財!

社會上的一些弱勢社群,例如低收入人士,我十分樂意和他們分享今次派錢的成果,已那些啃老一族,簡直不知所謂!

侯爵府

或者咁諗, 平時交的稅都唔知用咗去邊, 自己冇份的多, 今次一萬元起碼自己有份先

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

對比好多西方福利主意嘅國家,香港一般小市民交嘅稅只係濕濕碎

呢一萬蚊其實對於好多交稅嘅人嚟講冇乜大幫助,但對於最基層嘅人嚟講,呢筆錢可以幫佢哋暫時解困,所以到依一刻生活仲算安穩嘅人嚟講,應該感恩,至少我同我C6都係咁諗啦

珍珠宮

畀面勳章

呢一萬系用嚟刺激經濟,直接講你最好系使咗佢。如果個個都消費咗呢10000蚊對成個社會的經濟效益絕對超過原來的幾億成本,個漣漪效應系幾何級數放大,幫到好多人就業。有的企業捱一捱就唔使執

大宅

即使冇$10000,稅、每月費用都要交,而家一齊討論下,當中六合彩都幾開心吖

大宅

Celine524 發表於 20-7-7 08:01
勤人工作的人付出高於回報,懶惰不工作的人回報高於付出。
現實就是這樣

大宅

唔係冷淡,係嬲!

應該減稅!政府現只想收買人心

首頁
12345...6

尾頁

跳至