自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

桃多多 發表於 20-7-7 11:15
我都未登記, 算唔算冷淡?

X2

侯爵府

2024年龍年勳章

hedhed 發表於 20-7-7 22:33
咁係咪無申請

係囉!
政府給予自由要唔要筆錢。
係銀行鋪天蓋地宣傳,
我自己衰未諗清楚就要咗果一萬蚊。台灣連派錢都冇,民眾冇選擇要錢嘅自由。
台灣手足仲慘,申請咗都用唔到一萬嘅自由。妳咪幫下手足囉。
黃版討論區自由度咁大,妳又“中”返黎,
自己限制發言自由,大家都係香港人咁犯賤。

男爵府

回覆樓主:

出得嗰一萬蚊,緊係冷淡啦……

大宅

lovelybaby2015 發表於 20-7-7 08:23
唔係淨係香港,永遠有能力嘅人先交稅,無乜唔妥,交稅係盡自己公民責任,至於d稅收點用,已經不在自己可以 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

ftm = 懶?

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

你有你説的不是,佢有佢袋袋平安,佢點會理會你講什麼

這就是不公平

前排青年中心優惠價去360,但只限津貼人士,我話對一些無津貼人士係十分不公平。
如果一家大細去,費用等同一個月的補習費,咁就要取捨,二選其一。所以我哋從來都未坐過。這只是其中一個例子,還有很多很多⋯⋯

伯爵府

Celine524 發表於 20-7-7 07:54
不是免費午餐,日後必會加稅,但只有勤力工作的人交,懶惰不工作的人不用交,亦即勤力工作的人養懶惰不工作 ...

我老公至今都未申請
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

子爵府

樓主嘅思維方向似乎錯誤,政府派呢10000,關勤力懶惰交唔交稅咩事?!政府只係想市民用呢一萬蚊刺激消費,幫助本地零售業外,亦幫到有需要的人,呢度所指有需要嘅人,係有工作,但可能會因市道唔好而被迫解雇的人。香港的經濟受各行業的環環相扣,只要其中一環出現問題,其他亦會受影響!呢一萬蚊的確對有些人影響甚微,但如果香港人願意消費,其實係直接幫到香港,你可以唔agree政府咁做,但請不要歪曲原意!

wcpcelia    發表於 20-7-8 14:35
小菜豆    發表於 20-7-8 12:42

子爵府

janice_cat 發表於 20-7-8 07:54
樓主嘅思維方向似乎錯誤,政府派呢10000,關勤力懶惰交唔交稅咩事?!政府只係想市民用呢一萬蚊刺激消費, ...

直接減稅,更多人消費

子爵府

Celine524 發表於 20-7-8 07:56
直接減稅,更多人消費

有交稅就話可藉減稅消費啫,無交稅人就可以靠呢一萬消費喎!仲有,無交稅的人唔可以話佢哋懶,只係人工搵唔到咁多,唔好以為自己有交稅就高人一等話人哋懶,要養埋人咁偉大!

子爵府

回覆樓主:

我覺得政府應該減少啲窮人福利(指個啲唔做嘢又可以拎嘅福利),等啲人唔可以懶同唔會諗住嚟香港拎福利,而稅就應該keep住有免稅額

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lovelybaby2015 發表於 20-7-7 08:23
唔係淨係香港,永遠有能力嘅人先交稅,無乜唔妥,交稅係盡自己公民責任,至於d稅收點用,已經不在自己可以 ...
香港仲有一樣一一賣地

水晶宮

畀面勳章

janice_cat 發表於 20-7-8 08:02
有交稅就話可藉減稅消費啫,無交稅人就可以靠呢一萬消費喎!仲有,無交稅的人唔可以話佢哋懶,只係人工搵 ...

無錯,唔好講到無交稅嘅人就係唔做嘢丶懶
就算ftm,管好自己屋企教好自己仔女,同樣有貢獻,唔係通你ftm無工作就係懶?

水晶宮

畀面勳章

Fishqqma 發表於 20-7-8 07:23
ftm = 懶?

伯爵府

Celine524 發表於 20-7-7 08:01
勤人工作的人付出高於回報,懶惰不工作的人回報高於付出。

但懶惰的人,除了付出自己的以後,亦付出了子女的以後

我媽咪以前公司有人好懶,領取綜援,去到佢子女已長大,都不願出去返正職,只返兼職取綜援,冇盼望可言

複式洋房

講得好好
唔係個個攞綜援都係呃錢
冇工作能力亦唔係懶

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-7-7 08:30
我對呢$10000冷淡因為本身個個月都有唔少錢淨,所以多一萬唔多少一萬唔少啦,尋日一收錢就捐咗一部分出去, ...

同你一樣,捐左少少出去,希望幚到有需要架人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovelybaby2015 發表於 20-7-8 12:33

男爵府

回覆樓主:

樓主話:只有勤力工作的人先交稅,但有好多低收入人士都好勤力做嘢wor,反而多所謂嘅自僱人士都是報少收入,為咗避稅或者攞福利。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

成日咁諗做人邊會開心架, 憑自己雙手賺錢去養活自己, 貢獻社會, 做個負責任的人, 你地係咪都想子女成為咁既人? 唔可以因為社會有懶人就一齊懶, 一齊攞著數, 呢個係消極既想法.

首頁

尾頁

跳至