想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

pekopeko 發表於 20-8-4 17:52
請真,如果唔做PGS ,我嘅感覺就會覺得有5粒成功,可以有5次機會植入
但而家做完PGS , 如果只有一粒正常,那 ...

你好叻架啦,抽一次有5粒day 5,有一粒合格!我都得番一粒PGS 胚胎,真係有壓力的,但大家都一齊為植入做好準備呀!

大宅

回覆樓主:

今個星期見完醫生 ,再同佢地經理傾完 ,最後嘅總結係

一粒正常加pass PGS (AB grade),竟然唔係最靚個粒pass

一粒驗測完冇結果 (BB grade), 醫生話會留可以照試植入

一粒當時唔夠資格做PGS ,但都凍住左 (CB grade)

如果係咁 ,都叫做有3次機會可以植入…

伯爵府

pekopeko 發表於 20-8-13 11:50

一粒正常加pass PGS (AB grade),竟然唔係最靚個粒p ...

有三粒!幾好喎
點解叫做「經理」既?

大宅

白羊花花 發表於 20-8-13 12:45
有三粒!幾好喎
點解叫做「經理」既?

聽完個心情好些 ,起碼叫做有3次機會試

陳醫生個度幾得意㗎 ,有位女經理 幫忙係醫生同姑娘之間做一個溝通 ,有時想問醫生嘅野 ,可以WhatsApp 聯絡呢位經理幫忙跟進 ,等醫生唔駛咁忙 ,同時又唔駛麻煩到姑娘 ,有d 野姑娘都未必太清楚

最後同老公傾過 ,因為10月太多假期,所以決定呢個月就開始試植入了…

禁止訪問

大宅

pekopeko 發表於 20-8-13 11:50

一粒正常加pass PGS (AB grade),竟然唔係最靚個粒p ...

樓主,我PGS都知結果啦,我有兩粒做PGS, 一粒pass, 另一粒no result, , pass左果粒分裂左兩個inner cell masses, 胚胎專家同我講植入呢粒,成功著床的話可能會有twins, 我下星期見醫生,問問佢意見,我其實有d擔心,不過呢粒係唯一pass嘅,只能植入呢粒。
希望我地都放胎順利,成功生B, 一齊加油!

伯爵府

Tracychan927 發表於 20-8-13 18:24
樓主,我PGS都知結果啦,我有兩粒做PGS, 一粒pass, 另一粒no result, , pass左果粒分裂左兩個inner cell m ...

請問下大家響邊間做pgs, 點解咁多人會no result, 即係點解

大宅

白羊花花 發表於 20-8-13 18:36
請問下大家響邊間做pgs, 點解咁多人會no result, 即係點解

我在澳洲做的,我問護士no result 係咩意思,即係染色體正常定唔正常,佢話佢地唔知,查不出來,偶然都會發生呢種情況。
有得選擇的話,No result果粒我唔係好敢放

大宅

Tracychan927 發表於 20-8-13 18:24
樓主,我PGS都知結果啦,我有兩粒做PGS, 一粒pass, 另一粒no result, , pass左果粒分裂左兩個inner cell m ...

恭喜你,咁其實你係澳洲同香港check PGS 嘅時間都差不多

你個邊仲幫你睇到pass 個粒有機會係Twins咁勁嘅,day 5 嘅胚已經check 到咁多野

我同你一樣 ,其中一粒做PGS 都係no result , 但醫生話會繼續雪住先 ,佢地話如果最好個粒都係fail , 呢粒no result 同另一粒冇做PGS 的,都可以考慮植入的,所以你都唔好放棄佢地住呀…

yup 大家一齊加油 ,放鬆心情迎接胚胎植入啦…緣份嘅野 時機到時就會選中你…

大宅

pekopeko 發表於 20-8-13 18:50
恭喜你,咁其實你係澳洲同香港check PGS 嘅時間都差不多

你個邊仲幫你睇到pass 個粒有機會係Twins咁勁嘅 ...

我足足等左4星期先知PGS結果,由一開始好緊張,到後期已經等到無咩感覺啦,哈哈~
可能因為我果粒day 5已經分裂緊做兩個胚胎,所以胚胎專家見到,佢話有責任同patient 講清楚, 我都覺得好神奇~
我之前已經小產左3次啦,所以我想確定染色體正常先放胎,我有諗過好唔好將no result 果粒再切片化驗。不過都係放左正常果粒先,希望一take 過!

大宅

Tracychan927 發表於 20-8-13 19:07
我足足等左4星期先知PGS結果,由一開始好緊張,到後期已經等到無咩感覺啦,哈哈~
可能因為我果粒day 5已 ...

以你情況 ,睇嚟著床係冇問題 ,咁可能之前真係胚胎問題呢,呢次係做足準備功夫,已做埋PGS檢查,睇嚟應該可一take 過 ,比多d信心自己,最緊要放鬆心情,加油加油…

大宅

pekopeko 發表於 20-8-13 19:37
以你情況 ,睇嚟著床係冇問題 ,咁可能之前真係胚胎問題呢,呢次係做足準備功夫,已做埋PGS檢查,睇嚟應該 ...

多謝你~我地一齊加油做媽媽

別墅

pekopeko 發表於 20-8-4 17:52
請真,如果唔做PGS ,我嘅感覺就會覺得有5粒成功,可以有5次機會植入
但而家做完PGS , 如果只有一粒正常,那 ...

你好呀! 我係啱啱決定做PGS.... 我之前未做PSG,放咗兩次胎最後都流産,第二次有驗胎check 到係胚胎染色體異常導致流產,所以先決定將餘下嘅雪胎先做pgs再放胎!
大家加油啊!希望你PGS後1 take 中

別墅

加油呀!祝福你 1 take 中

大宅

mama351 發表於 20-8-14 00:31
加油呀!祝福你 1 take 中

Sis, 多謝你!你仲有幾多雪胎啊?係未將佢地解凍再切片驗PGS呢?

別墅

Tracychan927 發表於 20-8-14 07:19
Sis, 多謝你!你仲有幾多雪胎啊?係未將佢地解凍再切片驗PGS呢?

你好呀, 我依家仲餘下七粒雪胎,係呀! 會解凍再切片驗pgs, 不過而家先係第一步, 啱啱抽咗我同老公嘅血去驗DNA, 要pass咗先可以去下一步! 一齊加油r

大宅

mama351 發表於 20-8-14 10:59
你好呀, 我依家仲餘下七粒雪胎,係呀! 會解凍再切片驗pgs, 不過而家先係第一步, 啱啱抽咗我同老公嘅血去驗 ...

其實我上一次IVF仲有6粒雪胎未用,不過醫生話當時無做ICSI, 採用自然精卵結合,果6粒唔可以做PGS, 所以我做第三次取卵,不過第三次只有兩粒day 5, 做了PGS.
你IVF有沒有做ICSI呢?醫生有沒有說多次解凍對胚胎有沒有傷害呢?(我有諗過好唔好將no result果粒重新再做PGS)
Thanks

別墅

Tracychan927 發表於 20-8-14 11:46
其實我上一次IVF仲有6粒雪胎未用,不過醫生話當時無做ICSI, 採用自然精卵結合,果6粒唔可以做PGS, 所以我 ...

嗰6粒竟然唔比做PGS..好慘(抱抱)好彩你而家都有一粒成功pass jor PGS r

你係咪都試過流產所以想做PGS? 我係因為試過2次流產而且第二次check到係胚胎染色體問題所以決定PGS gei!

我IVF 係ICSI gei, 醫生都有解釋過解凍風險呀,希望無事啦

我覺得你可以先放pass 嗰啲粒先再考慮check Ng check no result 嗰粒r~

大宅

我都明白付一次機會都好值得珍惜, 但如果將唔正常嘅胚胎植入, 反而浪費左好多時間,又浪費左滿心嘅期待....
年紀大無時間可以再浪費啦...

大宅

回覆樓主:

各位好…
係8月尾 ,我終於植入左唯一一粒成功pass PGS 嘅Day 5 胚胎 ,可惜係我40+1嘅生日前夕,得知結果都係失敗了…
再次發現 ,真係好無奈,好無助 ,連醫生可以做的都做晒了 ,始終未能著床成功…唉…

或者我真係冇緣份係今生今世有小朋友了…

現在仍有一粒曾經做PGS但未能得到結果,另一粒就係冇做PGS 的…既然已雪,當然會試吓呢最後兩個機會

但身心已經覺得好疲倦 ,加上會覺得,係呢個時勢呢個世代 ,仲係咪要咁執著要小朋友呢? 我地做嘅決定 ,會不會害左下一代呢……

首頁

尾頁

跳至