自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

ecila123 發表於 20-7-7 21:16
如果張床都入牆,業主會俾你拆?

買㗎喎!唔係租屋住喎?點解唔畀拆?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

接受得住二手樓, 點解反而怕二手床會唔老黎?

風水佬梗係唔會話住二手樓唔好, 因為會倒自己米.

如果個床架係新淨而你又接受到, 加上你用自己床褥, 其實冇問題. 慳到幾錢用黎買野整靚間屋都好丫.

varievarie    發表於 20-7-8 13:06

子爵府

lazy_bobo 發表於 20-7-7 20:30
因為現有裝修算新淨,傢俬都入牆,請問如用返上手業主張床係咪唔老黎

床褥會用自己現有既

我上手個床架其實整得好靚,就算我大裝,拆左都覺得好浪費,但缺點係佢得4呎半,我想換張大床,所以最終都拆左
反而我個租客,睇岩樓之後問張床褥包唔包埋之後再問梳化,仲要布梳化,話望落好似好舒服,但事實巳舊到不得了,仲比當時仲係bb既仔嘔過幾次,講完佢都話照要

大宅

回覆樓主:

Common

子爵府

回覆樓主:

樓主嘅上手業主都算幾好,肯留返啲傢俬畀你 。記得我第一次買二手樓 ,全部入牆傢俬,搬唔走又殘殘舊舊,我都冇打算要留低,諗住全部都拆走,點知收樓嗰日, 個業主將啲門呀,床板呀全部揼爛曬,無聊到呢,顯得佢好cheap

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 lazy_bobo 的帖子

我間屋裝修左三年,舊年賣左,買家就咩都冇掉,第二日已即入住了。都系睇自己方便就整過,用上一手就唔使念其他了,開心最重要

wcpcelia    發表於 20-7-8 14:38

大宅

回覆樓主:

租樓大把用業主床㗎喇, 有啲用埋業主提供床褥添

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

如是床架我覺得冇問題,床肉一定用返自己果張

子爵府

ecila123 發表於 20-7-7 21:16
如果張床都入牆,業主會俾你拆?

樓主係新業主,點解唔可以?

伯爵府

開心吸收勳章

lazy_bobo 發表於 20-7-7 21:01
一張床唔會貴到無錢買,不過現有張床一來算新淨靚料,二來買新既會有味,三來想慳得一蚊得一蚊
...

環保d,可以用用左佢,唔喜歡為有係free出去。

大宅

金三珣 發表於 20-7-8 08:46
樓主嘅上手業主都算幾好,肯留返啲傢俬畀你 。記得我第一次買二手樓 ,全部入牆傢俬,搬唔走又殘殘舊舊,我 ...

呢啲衰業主遲早有報應,我之前賣樓買家問我可否留窗簾什麼的,我唔啱用都留。。。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔會, 你點知邊個訓過, 好怕D貓貓狗狗訓過, 去朋友屋企都唔會訓, 何況唔識

侯爵府

lazy_bobo 發表於 20-7-7 20:44
啲風水文話訓人舊床係大忌,但其實我會用返自己張舊床褥,所以1516

聽你咁講,幾千買個安心

大宅

Rainy 發表於 20-7-8 12:50
唔會, 你點知邊個訓過, 好怕D貓貓狗狗訓過, 去朋友屋企都唔會訓, 何況唔識

床架,唔係床褥。

伯爵府

開心吸收勳章

忌廉寶寶 發表於 20-7-8 08:19
我上手個床架其實整得好靚,就算我大裝,拆左都覺得好浪費,但缺點係佢得4呎半,我想換張大床,所以最終都 ...

其實這些人我覺得好好,唔會亂掉垃圾,破壞環境。

之前有個環保人士節目講,由細到大,都教我們貢獻社會,保護環境。其實減少垃圾,都係貢獻社會工作。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lazy_bobo 發表於 20-7-8 12:51
床架,唔係床褥。

木架都會掉, 怕有木"失"

子爵府

lazy_bobo 發表於 20-7-7 20:30
因為現有裝修算新淨,傢俬都入牆,請問如用返上手業主張床係咪唔老黎

床褥會用自己現有既
我同你一樣, 上手裝修咗2-3年, 加上入牆櫃連牀, 所以冇得拆, 一拆間房會要重新攪過, 所以將傢俬揾碌油葉水抺過晒, 換張新牀裖。

象牙宮

回覆樓主:

租樓就照用,買樓當然用新啦

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

如果上手正正常常,無唔開心嘅事發生過,其實床架可以用返。

大宅

lazy_bobo 發表於 20-7-7 20:44
啲風水文話訓人舊床係大忌,但其實我會用返自己張舊床褥,所以1516

唔會,以前試過用上手業主嘅床框,買走層樓仲賺咗$。床褥就自己買全新嘅

首頁

尾頁

跳至