自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rayrayus 發表於 20-7-8 10:45
我非常唔鍾意咁的思想同理想,網上世界好殘酷,一時可以捧你上天轉頭可以踩到你變地底泥,沈醉在呢d intern ...

講得好好。
網絡世界比現實世界更加黑暗和殘酷,睇去年黑暴就知。家長如果唔睇住子女,他們很容易被植入錯誤資訊。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

selinako^^ 發表於 20-7-8 10:34
個個都發明星夢
我學生讀唔到書果種, 有日佢同我講: 我唔一定要做乜乜乜架, 我做藝人都得架
原來佢一早諗定 ...

咁學生樣子如何? 做名星唔易呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SafieldKEN 發表於 20-7-8 10:40
原來呢個世代D人咁諗㗎,唔怪得次次見親戚個仔都係打機,仲話打機可揾錢(我唔明),佢就來讀完中五都唔知點 ...

佢想做電競手, 我D學生都有講過
淨係打機 就可以賺錢

宜家D細路, 只要舒服唔好有壓力
有錢既就好囉.. 我成日窒佢: 你屋企有5層樓, 其實一畢業就有幾千萬..成億..發達啦, 唔使做啦(佢連親戚果層樓都話係自己既), 賣晒佢可以食過世

我都廢事彩佢, 日日數住阿爺有一層, 阿公有1層, 阿媽又有1層, 舅父, 姑媽又各有1層..最好笑舅父同姑媽都有仔女... 佢都要謀人地果層樓, 又話表哥有樓, 一場親戚...用20萬左佢, 唔知佢真癲定假傻

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

0q.cathy 發表於 20-7-8 10:55
咁學生樣子如何? 做名星唔易呀

普通, 唔係薯仔
但上堂成日fing 手fing 腳, 好中意表現自己
講句野都要郁一輪

公爵府

SafieldKEN 發表於 20-7-8 10:40
原來呢個世代D人咁諗㗎,唔怪得次次見親戚個仔都係打機,仲話打機可揾錢(我唔明),佢就來讀完中五都唔知點 ...

我仔小五,都想做youtuber.
佢日日上youtube 睇人打机
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

個個都發明星夢
我學生讀唔到書果種, 有日佢同我講: 我唔一定要做乜乜乜架, 我做藝人都得架
原來佢一早諗定 ...
咁佢靚唔靚先

珍珠宮

個個都發明星夢
原來佢一早諗定 ...

我以前教中學 d 細路就成日恨做 DJ, 其實都係一樣,覺得吹下水講下無謂嘢就有錢賺,跟本唔知人 prep 得幾辛苦

selinako^^    發表於 20-7-8 11:30

伯爵府

selinako^^ 發表於 20-7-8 11:00
淨係打機 就可以賺錢
你呢個學生咁細個有呢D思想好恐佈,不過亦反映了家庭教育係點,可能阿爸阿媽都係呢類人

伯爵府

princessgw 發表於 20-7-8 10:12
睇新聞預告片, 話依家小朋友志願, 有3成(唔知有冇聽錯)係想做kol, 同舊時醫生律師呢d傳統職業好唔同。

我 ...
時代唔同左,將來世界更加唔知變成點。以前大家覺得醫生、律師、會計師係專業,好搵到錢,但將來世界可能一個人工智能機械人已經取代傳統好多職業。講真,我都唔敢再同個女講,只要努力讀書努力工作將來就會有好的生活。
我覺得將來都會係網絡的世界,反而應該比小朋友認識多D,例如coding 等的知識,亦要比佢地知道網路世界危險的地方係邊。
我有個朋友個女放左條自拍YouTube 上網,其實都係普通做下手作,佢嬲到死覺得個女變壞,其實我唔明有幾壞呢?

翡翠宮

厚多士 發表於 20-7-8 11:10
咁佢靚唔靚先
普通, 真係好一段
但唔係薯仔

大宅

KOL同以前嘅明星夢一樣

男爵府

厚多士 發表於 20-7-8 11:25
時代唔同左,將來世界更加唔知變成點。以前大家覺得醫生、律師、會計師係專業,好搵到錢,但將來世界可能一 ...

普通人可能無咩人睇條片

複式洋房

mike89 發表於 20-7-8 10:14
唔係虛榮就呃你既,
拍得出黎就係要掌聲。

睇得通透

翡翠宮

厚多士 發表於 20-7-8 11:15
你呢個學生咁細個有呢D思想好恐佈,不過亦反映了家庭教育係點,可能阿爸阿媽都係呢類人
...

佢父母唔係咁架, 好有教養仲好本事果D
可能細個太愛保護..即係撞到人會鬧人做乜個細路衝埋黎唔讓開, 細路打爛野又話人放得唔好先會撞跌, 仲差D整到個小朋友

學生宜家只會鬧人唔岩, 講野有咁毒得咁毒... 佢大個左...冇人保護, 所以要啟動自我保護模式, 就開始過火
另一同事有左 2,3個月, 又話人地唔好扮有BB 有BB個肚扁架咩? 人地飲水又話飲左就會冇, 我地話佢點解可以咁講野! 佢又話: 咁祝佢早生貴子啦... 毒得佢! 即係叫人早產

珍珠宮

rayrayus 發表於 20-7-8 10:45
我非常唔鍾意咁的思想同理想,網上世界好殘酷,一時可以捧你上天轉頭可以踩到你變地底泥,沈醉在呢d intern ...

我都係咁同囡講,而家d人可以好變態,時不時有新聞因為欺凌/為出名做d好危險既事而死左,我同囡講我只想作平平安安就夠,而家佢enjoy拍片玩但唔會upload上網,希望佢將來唔會被掌聲迷惑
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 20-7-8 11:07
我仔小五,都想做youtuber.
佢日日上youtube 睇人打机

我朋友的仔P.6 已是youtuber, 賺緊錢

大宅

selinako^^ 發表於 20-7-8 11:00
淨係打機 就可以賺錢

電競手要打得叻就好囉,識寫 game 仲要hit 咗多人玩先至可以發達 (好難)

你學生有咁貪心既心態

珍珠宮

回覆樓主:

唔好話小朋友
依加好多父母都想做kol,開個社交平台專分享仔女
有贊助真係收到好多免費用品,有廣告更加

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 20-7-8 10:26
唔出奇
我女早兩年中學畢業,不少同學希望做KOL,寫旅遊blog,working holiday
總之輕鬆有錢賺

呢d心態唔要得

翡翠宮

SafieldKEN 發表於 20-7-8 13:02
電競手要打得叻就好囉,識寫 game 仲要hit 咗多人玩先至可以發達 (好難)

你學生有咁貪心既心 ...

佢地睇人就覺得易, 自己做唔做到又另一回事
反影佢地唔想辛苦, 又想有錢, 又對自己冇信心

唔似我地以前, 想做老師, 想做警察, 醫生, 消防員, 律師, 法官... 跟住阿媽就會話: 咁要比心機讀書啦
宜家佢d細路想做藝人, you tuber, kol..., 價值觀唔同晒.. 我地可以同佢講乜呢?: 咁你去整容啦!... 咁呀!?

首頁

尾頁

跳至