自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

岩岩有個同事 , 開心到周圍同人講佢仔仔入左華仁 .

其實入到名校 或者 Band 1 中學 , 大家覺得要幾努力先可以 , 係咪初小己經要多才多藝 ? 小學要全班考到頭幾名 ? 要日日溫書補習 ?

我呢位同事只係基層家庭 , 表達力都麻麻 , 有 d 出奇佢仔仔咁叻

** 我自己當年讀 9流中學

公爵府

入到又如何,讀到先算啦,我有同事個女讀女拔,頭個年入來做,成日提個女入到女扙,而家個女都中四,影都冇提,原來讀書麻麻哋......一剎那光輝唔代表永恆

伯爵府

有d人出盡九牛二虎之力都入唔到,有d人係咁e出一出力就入到

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

如果是華仁,只要讀書夠好就可以,因為華仁是津貼中學,派位的,但如果要是私校/叩門階段,真係要自小培養,家長自己都要是學校的活躍份子

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

Band 1 好普通,100人有33個。
華仁,普通、不算名,當區考得前,容易入。
都係一刹那開心算啦,人生長遠。

子爵府

Bibibut 發表於 20-7-8 12:42
入到又如何,讀到先算啦,我有同事個女讀女拔,頭個年入來做,成日提個女入到女扙,而家個女都中四,影都冇 ...
入得女拔人人都係叻女,你朋友個女成績係入面雖然普通(除非佢靠特異功能入~音樂/運動),呢個普通成績相對其他中學應該都唔差

伯爵府

好媽媽勳章

我姪仔自行入皇仁

二線小學、無補過習,只係小五才開始找外藉老師練下英語會話作面試用,一至六年級都係級三之內,小五小六好似keep到級一

只有習泳,有參加學界,但唔係有突出表現

參加很多學校課外活動,常代表學校出賽,人十分醒目,轉數快,領悟力高,重視自己成績。

水晶宮

識朋友住MCS 側邊都入唔到MCS

侯爵府

回覆樓主:

讀書看資質
不過勤力也可

侯爵府

入到又如何,讀到先算啦,我有同事個女讀女拔,頭個年入來做,成日提個女入到女扙,而家個女都中四,影都冇 ...
入面讀書麻麻既人
應該已經比出面普通學校勁
DGS係直資
考到入去都一定有返咁上下

伯爵府

shirley784 發表於 20-7-8 12:38

其實入到名校 或者 Band 1 中學 , 大家覺得要幾努力先 ...

我女係但全靠佢幸運同努力,我唔覺好特別好光榮,我直頭係無學歷既人,我只見佢讀到好辛苦好辛苦,我從來都唔起朋友同事面前晒所以真係無咩好暫時咁覺得

男爵府

回覆樓主:

有啲家長幼稚園開始培育小朋友,一體一藝,ftm由幼稚園開始陪讀,其實背後真係付出好多,無人知

hello_kitty123    發表於 20-7-8 23:04
myfaye    發表於 20-7-8 15:37

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

其實入到只不過係可能可以識到好多未來社會楝樑
至於自己做小朋友做到未來社會楝樑定蛀蟲就要睇佢讀咗d咩啦!名校畢業都可以係監躉

伯爵府

熱媽 發表於 20-7-8 12:51
入得女拔人人都係叻女,你朋友個女成績係入面雖然普通(除非佢靠特異功能入~音樂/運動),呢個普通成績相 ...
如果我有朋友個女考到入女拔,我都會戥佢開心

Astra00    發表於 20-7-8 22:11

珍珠宮

elysemama 發表於 20-7-8 12:52
我姪仔自行入皇仁

二線小學、無補過習,只係小五才開始找外藉老師練下英語會話作面試用,一至六年級都係級 ...

重點係天生

BBG1    發表於 20-7-8 14:13

水晶宮

竇漪房 發表於 20-7-8 13:08
其實入到只不過係可能可以識到好多未來社會楝樑
至於自己做小朋友做到未來社會楝樑定蛀蟲就要睇佢讀咗d咩啦 ...

認同,入到名中又係另一個起點!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

raicherry 發表於 20-7-8 13:10
如果我有朋友個女考到入女拔,我都會戥佢開心

伯爵府

shirley784 發表於 20-7-8 12:38

其實入到名校 或者 Band 1 中學 , 大家覺得要幾努力先 ...

1星期
溫8日書

男爵府

入到女拔係叻女既
但又唔洗成日提住,應該真係太開心

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果名校係津校,除了小學成績好仲要靠運氣,拎到個靚no.又敢博,就隨手可得了。

首頁
12345...12

尾頁

跳至