自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

男爵府

天貓 發表於 20-7-8 13:50
我姨甥仔係其中一個由二線小學去喇沙中學,佢小學中學完全冇補過習,只有佢幫人補習,中學又係學校辯論隊隊 ...

好戥你表姐開心

珍珠宮

回覆樓主:

我見過一個,今年升中派到名津,媽媽由幼稚園已好細心培養個仔,唔只小朋友努力,媽媽同樣一啲都唔輕鬆,小朋友每星期補英數普通話,當中要做多6,7份功課,還要練琴。個細路好少有得玩,乖到近乎呆。

翡翠宮

牛年勳章

家長要出力,但最緊要睇小朋友資質。我既經驗係愈大個要入傳統名校就愈難,所以由幼稚園就開始鋪路。

我兩個小朋友以N無身份考入傳統名龍校,幼稚園三年努力耕耘,由小學讀起。我真心覺得如果升中去考,一定入唔到。

用戶要求終止服務

回覆 C.Humphrey 的帖子

這個年代的N無小朋友很厲害👍🏼

翡翠宮

牛年勳章

當年神校2nd in,知道要講故事,我女甩甩卡卡,時間得返一星期,我同佢每晚練習,練咗過百個故事,諗返都覺得好癲。臨面試前,面試班老師又再同佢練下,連老師都大讚佢故事講得好好,問我點解一星期可以有咁大進步,我覺得自己都好有功勞!(乘機讚吓自己先)

Sadonnahon    發表於 20-7-8 23:30

翡翠宮

牛年勳章

maomaofafa 發表於 20-7-8 18:16
我以前也不明白資質係咩一回事
直到我生咗幾個小朋友
先看見他們讀書時吸收能力上的明顯差異

對!資質真係好重要!記性好、悟性高、轉數快,真係贏人成條街。

我女細細個已經識舉一反三,睇過既書會記得內容,傾起會搵書揭返嗰頁,自己推敲中英文生字,仿作寫故事。雖則我唔覺佢係資優,但都真係好好教(暫時)

所以我將重點放喺學習態度,培育佢自主、自律學習,做事要識分優次,點樣盡力做好一件事,希望上到中學有好既習慣,尼樣先最緊要。

侯爵府

Astra00 發表於 20-7-8 22:01
街外人看人x街都仲好點,所謂(自己人)開到口踩先恐怖。(所以我先不會似我老公咁傻,咩開心野都同佢那邊 ...

感同身受!當初仔考到某直資中學,身邊人猛潑冷水,話學校咁多勁人,仔會墊底到中三選科就後悔莫及害咗個仔等等,最痴線話我哋貪慕虛榮

侯爵府

C.Humphrey 發表於 20-7-8 23:16
當年神校2nd in,知道要講故事,我女甩甩卡卡,時間得返一星期,我同佢每晚練習,練咗過百個故事,諗返都覺 ...

你真係好勁
我冇咁好心機
讀書講故事都有,但冇你咁多
不過表達呢樣嘢真係天生
有啲人點訓練都係麻麻地
不過都好過唔訓練

侯爵府

Benbenmum 發表於 20-7-8 23:29
感同身受!當初仔考到某直資中學,身邊人猛潑冷水,話學校咁多勁人,仔會墊底到中三選科就後悔莫及害咗個 ...

啲人係咁
根本酸葡萄

伯爵府

LITLITPIG 發表於 20-7-8 13:16
入到女拔係叻女既
但又唔洗成日提住,應該真係太開心

插班入到女拔先叫人上人,我真係識一個,行出嚟個樣一睇就係老師鍾意個type

侯爵府

Lavenda-S 發表於 20-7-8 22:59
好多年前識男拔既人佢地係走堂自己自修,去補習,我覺得靠天資同勤力。
我以前好勤力溫書,但都讀唔叻,人 ...

對某啲人嚟講,學校啲嘢真係好無聊。不如自己出去學仲快

大宅

raicherry 發表於 20-7-8 13:10
如果我有朋友個女考到入女拔,我都會戥佢開心

我都係咁話, d 人話入到都未必讀到把明葡萄人哋啦, 唔通女拔收左自己個囡唔讀, 要個女讀d band 3 happy school 咩~

侯爵府

C.Humphrey 發表於 20-7-8 23:27
對!資質真係好重要!記性好、悟性高、轉數快,真係贏人成條街。

我女細細個已經識舉一反三,睇過既書會 ...

你女天生性格好,而且靈活
我大仔雖然吸收快,但佢好死板,表達差,有時都好難教。不過整體都係快過人好多

珍珠宮

shirley784 發表於 20-7-8 12:38
岩岩有個同事 , 開心到周圍同人講佢仔仔入左華仁 .

其實入到名校 或者 Band 1 中學 , 大家覺得要幾努力先 ...

昨日新聞第二志願入華仁,爸爸話由小一開始培養

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

唔止要train 細路仔,果陣Interview DBS, 要見埋家長。

男爵府

天貓 發表於 20-7-8 13:50
我姨甥仔係其中一個由二線小學去喇沙中學,佢小學中學完全冇補過習,只有佢幫人補習,中學又係學校辯論隊隊 ...

你表姐好有福氣,因為父母付出一切都未必換來孝順仔女,天生都有少少因素

翡翠宮

牛年勳章

maomaofafa 發表於 20-7-8 23:36
你女天生性格好,而且靈活
我大仔雖然吸收快,但佢好死板,表達差,有時都好難教。不過整體都係快過人好多 ...

男仔真係遲少少開竅,一開竅就好叻

珍珠宮

queenie3y 發表於 20-7-8 23:47
你表姐好有福氣,因為父母付出一切都未必換來孝順仔女,天生都有少少因素
...

我都覺得係,表姐最開心係佢個仔好孝順

子爵府

C.Humphrey 發表於 20-7-8 23:50
男仔真係遲少少開竅,一開竅就好叻

我個仔細個中挺, 反而大個咗聰明好多 你呢句說話令我諗起我個朋友佢個仔 自細讀書好叻, 名列前茅, 唔知會唔會一直都持續

翡翠宮

牛年勳章

sonet 發表於 20-7-9 00:41
我個仔細個中挺, 反而大個咗聰明好多 你呢句說話令我諗起我個朋友佢個仔 自細讀書好叻, 名列前 ...

態度決定一切,就算天資好,讀書/工作態度差都無用,所以要自少培育小朋友學習態度,自動自覺,鬆緊有度。

首頁
45678...12

尾頁

跳至