自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

charmingsam 發表於 20-7-9 19:42
為咗提升對工作上既知識,我自己去報咗個夜間進修課程,每星期一課,每課3小時,為期3個月,仲有兩堂就完成 ...

加油!趁後生讀埋佢

男爵府

有。在職媽讀緊毅進

伯爵府

2018復活節勳章

我都有進修呀。已經上緊最尾一科了。
大家加油

bktheodora33    發表於 20-9-26 12:22
wcpcelia    發表於 20-7-11 21:31

大宅

其實都可以考慮下自己有無小朋友, 或者如果有小朋友可以睇下年齡大定細。

當年我結婚都好猶豫生唔生小朋友定讀書,最後我選擇左讀書先,去後讀書後期差唔多畢業時先懷孕。而家好慶幸當年有咁既決定,因為而家我真係抽唔到身去讀書,又要返工,天要湊仔,而家我個仔九歲,所以我決定佢大個左之後我會要讀返書。

加油,讀書漫漫長路,睇下自己個planning 再決定。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

年齡尚可既就進修啦.我都不斷讀左包括cert,high dip及短期課程.而家要面對既,是公司有錢支持員工進修.亦要員工每年有進修時數.我一把年紀,仲有幾年退休.去同廿歲年青人上堂,真係接受吾到..

侯爵府

我好叻呀,我都想讀,又返工又返學,好攰,打退堂了!冇報!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

男爵府

charmingsam 發表於 20-7-9 22:38
我都唔駛ot,但落堂果下真係超攰,你讀咗1年添呀?好佩服

係呀,之前因為阿姐暗示要進修,但會覺得對唔住個仔少左時間陪佢,而家佢開始大更加唔想讀

珍珠宮

伯爵府

2018復活節勳章

我放工都有去進修, 雖然係累但值得. 我黎緊考埋試就讀完啦.

伯爵府

2018復活節勳章

終於都讀完了整個課程. 好開心

大宅

回覆樓主:

好靠個人意志,真係攰到虛脱,快D識返D同班同學仔,大家扶持吓,互通吓消息,試過叫呀sir比我企係到上堂,防止自己訓著,若果屬專科要考公開試,一般呀sir都會好理解我地,只要你上足堂,平時交齊功課,考試呀sir會放足水嘅……

伯爵府

讀讀下就習慣 加油

子爵府

2023年兔年勳章

我之前讀咗2年幾, 本來放工去上堂已經好攰,仲要讀讀下有咗, 攰到最尾個sem 頂唔順,有一科靠考天才波,好彩成績都ok, 畢業時老公抱埋呀女參加畢業典禮,好感動。

男爵府

回覆樓主:

讀緊第5年,順利的話今年畢業。
放工搭車時間我會秒速蛤幾個字,未試過上堂蛤眼瞓

男爵府

charmingsam 發表於 20-7-9 22:43
1日咋!已經覺得好攰好攰

係咪學術科目?如果有assignment要考試就休息下先再讀。如果無既、可以keep住輕鬆地上堂、加油

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

waiyuktsoi 發表於 20-7-9 22:32
我女讀3年,放工去讀好辛苦一星期返3晚。上個月課程完結咗,今個星期收咗學校寄嚟通知成績好理想,佢好開 ...

我之前都經歷過,係超辛苦,除左返學仲要温書,做group 嘅嘢,週六日都無咩休息時間,去到中段,同自己講,洗濕左個頭,又去到一半,所以點辛苦都要挨落去,好彩,成績唔錯,但真係少啲毅力都唔得

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

我同事有一個小朋友佢都好似你咁晚上去進修,讀完一個課程又一個課程,我問佢點解中間唔抖一抖再讀,佢話唔敢停,驚洩左度真氣喎!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你好勇敢,為你加油!
堅持住,辛苦是一時,好處是往後

首頁

尾頁

跳至