0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新手爸一名阿B 出左世十日
佢食人奶時好唔合作,食下停咁,兩邊加埋食十五分鐘就訓。同埋太太的乳頭咬到好痛。

但泵奶喂就可以食到三安,比埋身食喂的量多,太太都舒服d。

到底大家喂人奶會係點安排泵奶和埋身喂?

複式洋房

holawholaw 發表於 20-7-9 21:34
佢食人奶時好唔合作,食下停咁,兩邊加埋食十五分鐘就訓。同埋太太的乳頭咬到好 ...

開頭叫太太揼定2-3餐奶, bb肚餓就用樽食, 你餵bb飲奶果陣就叫太太揼奶做儲備

複式洋房

佢食人奶時好唔合作,食下停咁,兩邊加埋食十五分鐘就訓。同埋太太的乳頭咬到好 ...

搽乳頭膏,或者用人奶搽

大宅

埋身好d,對bb同對上奶都有幫助!一係埋一邊泵一邊,下餐調轉睇下有冇好d?

複式洋房

你哋用樽的奶量有幾多?
我試過用四安去喂,但掃風時嘔奶,
對十幾日大的bb來講太多?

大宅

回覆 holawholaw 的帖子

我囡囡而家三星期大,最近一星期食到100-120ml,之前十幾日大都係食80-90ml一餐咋

大宅

我係全泵媽

別墅

holawholaw 發表於 20-7-10 11:47
你哋用樽的奶量有幾多?

有冇每30ml掃下風再食

別墅

你哋用樽的奶量有幾多?

哩張係醫院比參考下,但要留意圖示係以奶粉作每日7餐餵,人奶用樽餵就要每日8餐餵!

別墅

回覆樓主:

我開頭同妳太太情況一樣BB食食下就瞓搞到收水太快要追磅,因為個仔出世重4.44kg,依家一路全泵比個仔飲,今日24日人仔重量4.8kg,佢3個鐘一次飲110ml~120ml飲8餐!

別墅

回覆樓主:

我自己就一日泵4次每次泵到280ml ,埋身只係喺夜晚1餐埋身餵完補樽餵50ml見佢唔夠先再補!

禁止訪問

男爵府

我初時exclusively pumping, 依家全埋身:如果啜得媽媽痛又唔夠飽,BB可能有痴脷筋呀,快d搵兒科醫生睇,最好出牙前剪左佢,唔使用麻醉藥,冇血流

男爵府

你哋用樽的奶量有幾多?

頭十日得B食60ml expressed milk

男爵府

fannyyu114 發表於 20-7-11 19:45
我自己就一日泵4次每次泵到280ml ,埋身只係喺夜晚1餐埋身餵完補樽餵50ml見佢唔夠先再補!
...

好勁每次有280ml, 想請教你有咩心得,有冇話食咩可增奶?

複式洋房

埋身餵對Bb其他發展有好多好處,但最緊要媽媽舒服,可以帶埋BB去見母乳指導,可能調較下餵奶姿勢會有改善

複式洋房

我係全泵媽,第一胎就係比太大壓力自己唔知,生完第二胎之後開始谷奶見到個泵我爆喊同有恐懼感,所以最緊要媽媽舒服唔好有壓力,媽媽唔想埋身就泵出黎用奶樽餵囉,勤力泵都可以keep住有供應,餵人奶主要係想比到抗體阿b姐,有得比就得,唔好規限埋身定泵啦

別墅

holemone 發表於 20-8-28 06:52
好勁每次有280ml, 想請教你有咩心得,有冇話食咩可增奶?

我覺得如果要泵奶比BB飲,除左用手擠唔洗講,要用泵奶器真係要揀適合自己嘅奶泵先得,始終個個吸力都唔同,至於食物方面都係均衡飲食,埋身餵或泵奶後都必要補充水份媽媽奶同維生素,對自己同BB都好

首頁

尾頁

跳至