跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-7-22 16:38
小朋友想返學係正常。我估只有宅男宅女才會唔想返(我仔想返,但又怕死)
...

唔好話細路,大人都想返工,但如果真係要大家SIP去改善疫情的話,犧牲少少都要。
我仔女都想返學,因為真係悶喺屋企好耐,但兩個都驚,怕帶箘後傳俾大人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 04:07
唔好話細路,大人都想返工,但如果真係要大家SIP去改善疫情的話,犧牲少少都要。
我仔女都想返學,因為真 ...

唉,我估都係要慢慢摸索到一個平衡點。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-7-23 12:16
唉,我估都係要慢慢摸索到一個平衡點。

要等到新增確診個案(其實應該係要睇死亡數字同病床/ICU飽和率)唔再日日標升一萬幾千單,之前我地呢度太早開放復業,應該話太多人太早放鬆落嚟,再計埋人口密度,有冇開番堂食,對口罩同社交距離有幾重視等等因素,疫情令人大開眼界,多咗新嘅考慮角度。

剛見到NBC報導,德州有85個兩歲以下小朋友確診,52個係1歲都未夠,呢D嬰兒點染到?所以真係唔好話小朋友就冇事,而呢85個小朋友又會傳俾幾多大人老人家。NBC News

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 04:42
要等到新增確診個案(其實應該係要睇死亡數字同病床/ICU飽和率)唔再日日標升一萬幾千單,之前我地呢度太 ...

我哋仲早過加州,所以亦爆得早過加州。我覺得主要原因都係太多人太早放鬆。一放鬆就會爆,好似香港咁。所以要開的話就要人人不可放鬆

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

d人放鬆咗?不如數吓有幾多曾經緊張過?被逼抗疫嗰d唔計。
你今日backup左未?

伯爵府

好媽媽勳章

眼訓 發表於 20-7-24 10:24
d人放鬆咗?不如數吓有幾多曾經緊張過?被逼抗疫嗰d唔計。

咁被逼抗疫都係會令人緊張嘅。宜家mask order都係逼人緊張啲。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

ivyscyip 發表於 20-7-24 10:42
咁被逼抗疫都係會令人緊張嘅。宜家mask order都係逼人緊張啲。

你逼到佢身體行動,但心裡仲係唔gur呢。d人肯帶,唔少只係唔想煩。變身做Karen俾人拍片,有機會連份工都冇埋。條氣唔順,難保唔會出現Trump 2.0。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 11:00
你逼到佢身體行動,但心裡仲係唔gur呢。d人肯帶,唔少只係唔想煩。變身做Karen俾人拍片,有機會連份工都冇 ...

都幾兩極化,有人由始至終冇緊張過,老公朋友話it is just like a flu! don't act like a fool! 哈!我老公話老友都咁話,你有你去玩到夠,但係我地唔會去見呢位朋友,佢痴線到sip期間開車兩三個鐘同個女去Santa Cruz食雪糕,咩雪糕咁巴閉要揸兩三個鐘去食?朋友不斷去唔同地方食飯,封咗堂食就去另一個有堂食嘅城市,佢話冇人出去仲好,唔駛塞車唔駛等位,話我老公冇膽怕死,我老公回佢自己已經過咗咩都唔care嘅年紀,上有高堂,下有妻兒,惹到病毒死得還好,最怕拖一頭兩個月,死又死唔去,好返又得番半條人命。

另一班就驚到四個月冇出門口,網購又要消毒三日,外賣唔食,自煮嫌辛苦,日日怨

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 11:14
都幾兩極化,有人由始至終冇緊張過,老公朋友話it is just like a flu! don't act like a fool! 哈!我老 ...

呢,遲d疫苗出,班antivaxxer又出來㗎啦。

我有朋友都係冇有怕一群,但就夠大愛。佢地唔覺口罩會幫到好多,亦有適量出去玩。但既然現今政府無能以致今日局面,幾無聊嘅措施都要做咗先,咁可以將呢d疑惑(帶口罩係咪會有幫助)撇除,我地先可以move forward。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 12:26
呢,遲d疫苗出,班antivaxxer又出來㗎啦。

我有朋友都係冇有怕一群,但就夠大愛。佢地唔覺口罩會幫到好多 ...

唔駛遲d, 我已經見到果班反對打疫苗嘅話唔會打,話違反自然,話人有陰謀害死人,話學校唔開係政治考慮,話教師想偷懶。。。但如果返學唔會戴口罩,咁點玩呀?一步都唔肯做,但疫症唔認人喎。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 12:40
唔駛遲d, 我已經見到果班反對打疫苗嘅話唔會打,話違反自然,話人有陰謀害死人,話學校唔開係政治考慮,話 ...

本來係可以無視班友 - 你有你反,學校繼續跟足政府指示做嘢,肝炎麻疹全部打晒先返得學,佢自己jump through hoops去避唔打針嗰d都係佢自己私底下搞。但邊有而家咁多聲氣,仲要顧埋佢感受?

網上笑話:COVID幾時完?如果Biden贏,2021年一月。如果Trump贏,2025年一月。 << 記住係笑話,唔好太認真。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 12:40
唔駛遲d, 我已經見到果班反對打疫苗嘅話唔會打,話違反自然,話人有陰謀害死人,話學校唔開係政治考慮,話 ...

所以戴口罩都係要逼嘅,no mask no service...it’s that simple!

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 13:04
本來係可以無視班友 - 你有你反,學校繼續跟足政府指示做嘢,肝炎麻疹全部打晒先返得學,佢自己jump throu ...

我明家家有情況同考慮,但我聽過有班自私友話既然其他人打咗疫苗,咁佢地仔女唔打咪一樣安全,真係想講粗口。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-24 13:12
所以戴口罩都係要逼嘅,no mask no service...it’s that simple!

佢地講憲法講人權,吹脹,但我都有唔做你生意唔服務你嘅權利。我最鍾意見到銀行餐館果張poster: we reserve the rights not to serve anyone

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 13:21
佢地講憲法講人權,吹脹,但我都有唔做你生意唔服務你嘅權利。我最鍾意見到銀行餐館果張poster: we reserv ...

Exactly...I respect ur rights until u start to violate mine!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 20-7-24 13:19
我明家家有情況同考慮,但我聽過有班自私友話既然其他人打咗疫苗,咁佢地仔女唔打咪一樣安全,真係想講粗 ...

1. 確實係有d人身體打唔到疫苗。但明明打到都唔打,嗰班真係打唔到嘅就多得你唔少。
2. 疫苗如果100%有效,麻疹一早就消失咗啦。
3. 而家唔知covid vaccine點玩法。到底係打完就完全免疫,or只係減輕病情。終身有效,定要好似flu shot咁定期打?

係咪應該鼓勵班antivaxxer團結d自己自成一角?學Amish咁,咪唔洗嘈囉。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 13:39
1. 確實係有d人身體打唔到疫苗。但明明打到都唔打,嗰班真係打唔到嘅就多得你唔少。
2. 疫苗如果100%有效 ...

有好多奇葩想法,我可以理解佢地,只係佢地唔可以理解呢個世界唔係你想點就可以點。見到有唔同州嘅特殊兒家長告校區,話學校唔開影響佢地仔女,IEP唔可以執行,要求校區支付費用去令佢地仔女可以返學,我都有個特殊兒, 但我好明白學校唔開嘅原因,為咗每個人嘅安全,我都想學校唔開,而我地嘅IEP真係受好大影響,時間縮減,而且online根本冇用,但可以點?告完校區又點,學校開得到咩,開返都唔代表個個同學會返學。我好明特殊兒好要規律,但真實生活係冇可能全世界遷就一個人,點解唔想辦法改變自己仔女,特殊兒唔係冇得教。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我呢度登咗每個town個health department聯絡人嘅email電話出來俾市民舉報。話說早幾日入油站俾錢,見有個衣著似drug addict,聲音沙啞嘅中年白種女煙民冇帶口罩係店內同cashier chit chat。個cashier喺register後面有plexiglass罩住。個女人見我入去就開始龜縮咁wrap up conversation,但都繼續咗30秒先肯走。我心唸奇怪啦,平時睇片係店員同d Karen大打出手㗎嘛,做乜呢兩個咁friend?就試吓個舉報system啦。

Health department回我話:店員有帶口罩有plexiglass,合格。“ As far as the customer, she may have had a medical condition for not wearing a mask which would technically allow her to be in the store not wearing a mask. I know that it creates an uncomfortable situation when someone isn’t wearing a mask, as it is to protect those around you, but unfortunately if someone says they have a medical reason, the store owner cannot ask them what that condition is and has to allow them in the store.”

咁囉。。。

子爵府

我心大心細中,我偏向100% remote. 我吾敢take 個Chance. 送個細路番學,日日會擔心。我地的學校非常密集,班房细細,最少30個kids. Even 輪住番學都吾容易。最慘冇 virtual teaching.

雖然話COVID-19 對細路影響細D,但吾代表冇事。有乜事,真系成世後悔。

其實d細路成日戴住個口罩都好辛苦,鬼咁焗。加上佢地隻手又摸呢度果度。我真糸冇眼睇。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-23 22:19
我呢度登咗每個town個health department聯絡人嘅email電話出來俾市民舉報。話說早幾日入油站俾錢,見有個衣 ...

原本豁免政策係方便一班有需要嘅人,但而家究竟有幾多人濫用?之前喺Starbucks發爛渣果個就係,5年前病歷,同呼吸系統完全冇關嘅所謂醫生証明,真係只要不要臉就咩都得。

我同老公今朝去超市買嘢,落車行咗幾步,佢行番轉頭,因為唔記得戴番個口罩,即刻行番去車度攞。我都要試下自己整布口罩,我同個女塊面比較細(尤其是我女),個口罩遮得唔好,旁邊唔貼,但上下太大,搞到戴住好辛苦,我有時用得耐見頭暈頭痛,所以盡量唔出去太耐。

首頁

尾頁

跳至