想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上年10月尾發現自己有左BB, 當時真係好開心, 因為婚後試左一年有多都未有BB, 點知好快心情就由天堂跌左落地獄, 睇左2個唔同既醫生, 照左N次都發現由始至終都detect 唔到BB心跳, 抽埋血證實胎兒委縮, 12月中要食流胎藥....依家過左半年, BB仲未返黎搵我, 本身長期受念珠菌困擾, 小產後唔知係咪荷爾蒙影響, 搞到成身爆哂大粒瘡, 個身體係甘發炎, 睇醫生, 醫生話我想要BB唔建議睇皮膚科, 想我先搞好念珠菌問題, 真係唔知仲可以點做...好想自然有BB, 睇中醫, 中醫話我體質問題唔可以食滋補野補身... 無失去過, 唔會明白個心有幾痛....可以做既試既都做哂, 點解念珠菌總係揮之不去?

伯爵府

你有婦科病問題,就必需徹底根治好,才有機會懷上健康bb,否則點賣力造人都無用。
除了睇醫生治療,要換過一批新內褲+用潔膚液洗下體。就係你有念珠菌,就係炎症一種,唔可以補身架。

ps.底褲必須用滴露和自己手洗,唔好撈入洗衣機洗。

複式洋房

M.A.C 發表於 20-7-14 17:47
你有婦科病問題,就必需徹底根治好,才有機會懷上健康bb,否則點賣力造人都無用。
除了睇醫生治療,要換過 ...

岩岩尋日去左睇家庭醫生,佢話我身體發炎,係因為長期都訓得唔好,俾太大壓力自己,所以佢開左兩星期舒緩壓力既藥俾我,訓得好左會話會無甘易發炎,希望得啦(emoji)已換過哂底底,用手洗架啦!岩岩終於都黎左M,隔左成40日先黎,真係玩野~

別墅

Mandyloverain 發表於 20-7-14 18:47
岩岩尋日去左睇家庭醫生,佢話我身體發炎,係因為長期都訓得唔好,俾太大壓力自己,所以佢開左兩星期舒緩 ...

你試下買蔓越苺汁

別墅

Mandyloverain 發表於 20-7-10 12:47
上年10月尾發現自己有左BB, 當時真係好開心, 因為婚後試左一年有多都未有BB, 點知好快心情就由天堂跌左落地 ...

念珠菌你搽藥膏? 我好耐之前都有,但搽完而家好番哂

別墅

Mandyloverain 發表於 20-7-10 12:47
上年10月尾發現自己有左BB, 當時真係好開心, 因為婚後試左一年有多都未有BB, 點知好快心情就由天堂跌左落地 ...

我都小x完,等下次再努力~

複式洋房

Itshk1 發表於 20-7-14 20:51
你試下買蔓越苺汁

我食埋蔓越苺精華架啦,都唔得。

複式洋房

super_girl21 發表於 20-7-14 21:08
我都小x完,等下次再努力~

你岩岩先小產左嗎?記得好好保暖,坐下小月,希望大家都身體健康,再努力過!加油(emoji)(emoji)

伯爵府

回覆 Mandyloverain 的帖子

瞓得差,的確是會影響身體抵抗力,容易發炎所以要乖乖食醫生開的藥,另外可以做下運動出下汗,排汗都會對身體好架。
另外食番少少基本維他命,加油呀!
維他命B,C,E之類……
另外女人都可以食月見草油丸,幫助調節女性內必秘,當然等你炎症好返先試月見草油丸啦

複式洋房

M.A.C 發表於 20-7-15 23:08
回覆 Mandyloverain 的帖子

瞓得差,的確是會影響身體抵抗力,容易發炎所以要乖乖食醫生開的藥,另外可以 ...

多謝你呀,其實我已經食緊魚油丸入面都有月見草油架啦,可能真係未遇到佢掛

別墅

回覆樓主:

其實唔洗俾咁大壓力自己,緣份係要黎嘅擋都擋唔住,係未到時候嘅你再點努力都係白費心機

複式洋房

Siuki_ 發表於 20-7-17 13:55
其實唔洗俾咁大壓力自己,緣份係要黎嘅擋都擋唔住,係未到時候嘅你再點努力都係白費心機
...

唉,可能係啦,小產加上俾公司裁員,好多野都唔順甘,我個人無咩目標,搞到自己成日都好灰,覺得自己無用,成日剩係識得放負,有時諗諗吓又會喊,依家搵緊工,原不過唔算好積極搵呀,講真出黎做左十幾年野,點都想搵返同以前差唔多既人工,但又唔想好似以前咁大壓力(以為做PA, admin, account, HR咩都關我事),到我轉左第二份工啦,做下back office開下單,點知又俾人炒左,再搵都唔知搵咩工好,樣樣識少少又唔係專長。

別墅

Mandyloverain 發表於 20-7-17 14:01
唉,可能係啦,小產加上俾公司裁員,好多野都唔順甘,我個人無咩目標,搞到自己成日都好灰,覺得自己無用 ...

咁咪唔好做野住囉,想要bb除左唔好俾壓力自己之外,都仲要養好身體

伯爵府

2018復活節勳章

養好身體自己會易懷上BB. 同埋心情情緒都好影響身體健康架.

個人分享: 我自己4月左右都因為疫情同公司要放無薪假令到身體都出現毛病, 一直沒有濕疹既我, 因為負能量身體開始出濕疹同埋瞓得唔好. 手腳出晒疹真係好開心, 老公都好擔心. 於是眼見自己再咁唔係辦法。就去左睇西醫, 專科都係減少出疹, 不過都係根治不到心情.
於是搵左朋友同老公傾返自己屈住既心事..同埋搵岩SUPPLEMENT食. 的確係有幫助減多體內皮膚炎症.
到而家7月啦, 雖然疫情嚴重了, 自己身體或心情要好好調節. 反而冇之前咁擔心.
同埋都學識利用食療配合飲食去令自己身體抵抗力好左.

伯爵府

2018復活節勳章

Mandyloverain 發表於 20-7-17 14:01
唉,可能係啦,小產加上俾公司裁員,好多野都唔順甘,我個人無咩目標,搞到自己成日都好灰,覺得自己無用 ...

唔好比自己咁大壓力. 搵下平時返工做唔到既野做下..EG畫下畫,寫下美術紙,做下小手工呀..之類去輕鬆下.
再唔係每日抽15分鐘做下運動, 拉下筋養好身體.

水晶宮

念珠菌係好需要抵抗力強先可以打.
另外, 心情都好緊要.

伯爵府

唉!大家共同加油。
生活壓力真係好影響生育。
以前的人成日話好少不育仲非常多生育,除了因為無聊之外,就係少工作壓力囉…男女都好簡單。
所以生仔容易過借火,唔怕差可以生到49就係咁黎。
但我地新一代,男人還好,女人乜都要負責任,好無奈。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

yingying6 發表於 20-7-30 17:40
2年前去左台灣茂盛醫院ivf,放左3次胎成功左,當時36歲都唔敢同同事講自己係去做手術,驚人哋走嚟關心我講 ...

最慘依家想去個旅行散下心都唔得,如果去到台灣,可能我會直接飛台灣睇不育科,總係覺得台灣既醫生同醫療體系比較好同細心,我上網睇台灣ivf成功率都比較高,當然我希望自己唔洗out/ivf 啦,我知道要打好多針,會好唔舒服,希望會有好消息啦!多謝大家鼓勵呀!

首頁

尾頁

跳至