3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友四歲了,但仲係得25磅,睇晒都冇小朋友輕得咁交關,以前好緊張煮呢樣煮果樣又中醫,己經放鬆左一段時間冇理冇磅重了。
最近磅返都係冇咩增長,長期食燉肉汁有用嗎?佢食量少但好活躍,一出街就走黎走去咁, 最大問題係唔食野同埋鼻敏感(已經有一段時間日日流鼻水了)
請問有冇辦法?

別墅

想問下仲有無飲奶架?或者食野食得多唔多架? 我自己覺得好輕/好瘦都唔緊要既,最緊要健康,如果仲有飲奶既話(鮮奶或奶粉都好),就盡量早晚一杯啦 ~
我小朋友佢都偏瘦,但我會俾佢早晚飲美素金裝既奶粉,補充下所需營養!

大宅

Sillymonkey 發表於 20-7-10 19:18
想問下仲有無飲奶架?或者食野食得多唔多架? 我自己覺得好輕/好瘦都唔緊要既,最緊要健康,如果仲有飲奶既 ...

佢早晚都有飲奶架,我飲能恩,因為兩歲開始有少少濕疹,不過轉左都係差唔多,食野好少,仲要每餐都成個鐘,早餐唔食野,一醒左就叫飲奶。試過唔飲奶都只食幾粒通粉,咁我又寧願佢飲奶了。仲想介下奶唔知會唔會好啲胃口好啲,但又揾唔到代替品

侯爵府

2020勳章

chanchanling 發表於 20-7-14 18:29
佢早晚都有飲奶架,我飲能恩,因為兩歲開始有少少濕疹,不過轉左都係差唔多,食野好少,仲要每餐都成個鐘 ...

同我女一樣,早晚奶(illuma),一醒就飲奶唔使食早餐,午餐晚餐都唔算食得多而且好揀擇,一半自己食一半要餵都要個幾鐘。。。我接受咗我女係唔鍾意食嘢,好揀擇(我當佢味覺好敏感),同個胃食好少都得。。。

大宅

chanchanling 發表於 20-7-10 15:56
小朋友四歲了,但仲係得25磅,睇晒都冇小朋友輕得咁交關,以前好緊張煮呢樣煮果樣又中醫,己經放鬆左一段時 ...

我女都係咁,唔多肯食飯,就算肯都係白飯,好瘦

複式洋房

chanchanling 發表於 20-7-10 15:56
小朋友四歲了,但仲係得25磅,睇晒都冇小朋友輕得咁交關,以前好緊張煮呢樣煮果樣又中醫,己經放鬆左一段時 ...

我小朋友都偏瘦架,都係唔肯食野,食得好慢,我俾奶粉佢飲(皇家美素佳兒)。

大宅

回覆樓主:

4歲25磅真係好輕磅,每餐食量如何? 中午同晚飯各有1碗嗎?我仔3歲半時42.8磅。最近午飯無胃口,得返40磅左右
你最好午,晚飯比佢食1碗飯,加適量小食或水果

洋房

我自己就覺得最緊要身體健康

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

阿女未夠 4 歲
25 線以下
婆婆話食得玩得就算
夾硬增磅反而會病

複式洋房

高矮肥瘦都無乜所謂 身體健康就得

男爵府

2020勳章

我個仔22個月已經28磅....

食下牛油果加雞旦或三文魚

大宅

chanchanling 發表於 20-7-14 18:29
佢早晚都有飲奶架,我飲能恩,因為兩歲開始有少少濕疹,不過轉左都係差唔多,食野好少,仲要每餐都成個鐘 ...

夜晚嗰餐奶有冇影響食主食 如果冇影響到就無所謂 應該關吸收能力事 如果平時飲食均衡 身體又健康 無需擔心

大宅

我細仔都係喺佢自己生長線上嘅一個奀仔,四歲時27磅啦。
佢有乳糖不耐,飲奶會脹氣,所以飲奶少,醫生都話應該飲多D奶,但冇辦法。
我哋盡量提供多D食物種類畀佢少量多餐,希望培養佢對食物嘅興趣,唔逼佢一次食太多嘢,如果唔係佢會驚左食嘢。希望假以時日,佢鐘意食嘢,食多D,會重多D。

大宅

funseller 發表於 20-8-17 02:20
我細仔都係喺佢自己生長線上嘅一個奀仔,四歲時27磅啦。
佢有乳糖不耐,飲奶會脹氣,所以飲奶少,醫生都話 ...

我想問下你點想有有乳糖不耐症架,我女食量少, 但鐘意飲奶, 有時遲食飯訓前又要飲奶飲完之後都話飽到肚都痛,我之後都沖少啲, 飲完奶刷牙時會ur 氣, 所以我有時懷疑係咪胃氣多。想介奶但好難,早上試下唔飲奶食通粉同包,食得幾啖,咁飲7安奶好似仲多

男爵府

2020勳章

chanchanling 發表於 20-9-10 10:52
我想問下你點想有有乳糖不耐症架,我女食量少, 但鐘意飲奶, 有時遲食飯訓前又要飲奶飲完之後都話飽到肚 ...

我覺得反而唔好比日奶佢飲,日頭由佢肚餓,唔比奶飲就易餓,餓就食固體野囉,最好食飯囉,蛋,肉,菜,生果,都要有,去到晚飯后,真係覺得佢食得少,或少少奶癮先沖奶,早上唔好比佢飲,佢飲左好就一定飽啲,食固體會唔多囉…

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

25磅確係輕磅,佢係正常高度但好瘦定係整體都細粒?

如果佢肯飲奶但唔食其他食物,唔好一刀切CUT奶,或者試吓整啲食物係有奶加落去,例如麥皮奶、燉蛋、用奶煮白汁配通粉、烏東或意粉之類,等佢一步步試吓其他食物,等佢吸收多啲唔同食物嘅營養。

另外再做多啲運動,而家疫情有起色,遲啲可以出去走動多啲。

伯爵府

2020勳章

Cut奶
我一飲奶都會個胃好唔舒服,覺得滯住滯住,跟住無胃口食嘢

只要均衡飲食,由固體食物已經吸收到足夠營養

覺得小朋友食固體食得少,靠補奶只係惡性循環

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我細女都係,佢鍾意食嘅都係唔健康嘅,健康嘅食物就食好小,胃口好細,都有飲奶,低生長線小小,盡量同佢多運動,運動完就會餓
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

回覆樓主:

多謝各位既意見, 希望慢慢改變到

洋房

無病無痛,大小都無關係。平時開心快樂, 吃喝正常, 其實無咩好擔心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊