自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

之前覺得個仔太細又冇必要, 所以唔駛咁早學打字, 而家佢12歲, 舊年佢唔肯認真學打字, 而家佢仲係用手指篤篤下但打得好快, 咁樣仲要唔要佢學正統打字手勢?

大家既仔女幾大識打字? 係咪正統手勢打字?

thanks.

翡翠宮

回覆樓主:

我自己會盡量用晒十隻手指,但無正式學過。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 20-7-10 20:41
之前覺得個仔太細又冇必要, 所以唔駛咁早學打字, 而家佢12歲, 舊年佢唔肯認真學打字, 而家佢仲係用手指篤篤 ...

我教個女打英文同速成,學一陣佢已跟返佢自己個套打

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

之前覺得個仔太細又冇必要, 所以唔駛咁早學打字, 而家佢12歲, 舊年佢唔肯認真學打字, 而家佢仲係用手指篤篤 ...

我有教呀仔正统手勢,打中/英文都會比較快,高小時已經買隻倉頡嘅碟比佢玩,初初學一排就冇再學,上到中三,佢發覺要打中文嘅機會多了,又拎番隻碟出嚟玩下記下,而家打倉頡已經快過我。我覺得一定要學,對將來工作都有用。

珍珠宮

好似有games教

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果將來用打字來揾食,才要正式手勢,例如做秘書,入職要考打字速度。

否則,一般做文件打字, 覆email, 唔駛正統,因為唔要求速度。每分鐘用2隻手指篤到10個字都夠用啦 ,因為用腦邊諗邊打,其實唔駛好快。

珍珠宮

回覆樓主:

小學IT堂唔係要學咩?要考試添,我仔都12歲,雖然慢,但都叫可以用正規手勢打英文,速成都識啲。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小學已經學左啦!! 如果有上網, 早就學會了.

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

qq媽媽咪 發表於 20-7-10 21:03
我教個女打英文同速成,學一陣佢已跟返佢自己個套打

我大仔而家就係咁, 佢做功課又同人chat, 而家打字算快. 長遠佢跟自己果套打字方式唔係大問題, 但我始終覺得用番十隻手指打字好d, 睇下今個暑假改唔改到佢d 手勢.

二仔就黎10歲, 幾個月前俾佢玩玩下咁學打字, 我諗呢個暑假都係要佢學好打字, 費時第日又要改手勢.

首頁

尾頁

跳至