論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今晚發現工人借財仔,財務公司打電話俾我手機 (估唔到佢會敢俾我手機電話財仔!)同我屋企。
其實上個月我已經借左3,4個月糧畀佢分期還,佢問陪月借左依家又有財仔打上門。
佢依幾日工作表現好啲,我屋企又真係要人手睇細佬,所以繼續忍。。。希望佢出面借錢唔好影響到我哋。

複式洋房

黑面工人晚上12點先沖涼45分鐘,洗手間係正BB房旁,成日嘈醒BB,攪到湊B嗰個無得瞓 (佢唔使湊B ). 我叫佢最遲十一點要沖,要considerate D, 公主面露不悅委屈。其實佢八點後己係自己房,我哋夜晚唔使佢做野,真係唔知佢做乜咁唔為人設想。佢當我地屋企係酒店?

其實係咪common sense? 你哋姐姐有冇咁唔識做?

啱啱又同新姐姐爭放假星期日。本來講兩個輪流放星期六日,新姐姐已經兩個星期無放過,黒面公主估話要自己只放星期日。

疫情下我轉唔到人,希望快啲可以。

男爵府

唔好忍,我自己都選擇咗唔忍。
我都有兩個小朋友,之後我應該半年冇工人用,寧願自己辛苦啲,好過比錢佢仲要揸頸就命,睇人面色。
香港嘅僱主已經將底線拉到最低了。

侯爵府

Ochowny 發表於 20-8-15 21:59
黑面工人晚上12點先沖涼45分鐘,洗手間係正BB房旁,成日嘈醒BB,攪到湊B嗰個無得瞓 (佢唔使湊B ). 我叫佢 ...

新姐姐都係菲?你洗唔洗返工?有冇人可以幫下手?

舊姐姐要即炒唔洗諗,咁搞法會逼走個新姐姐

象牙宮

Ochowny 發表於 20-7-11 09:28
請問有冇媽媽好似我咁,因為有兩個小朋友係屋企,受工人氣苦忍?

近日連我陪月都投訴我姐姐,又懶又駁嘴, ...

叫我地一家出去食?

你唔識煮, 接受收佢氣?
小朋友? 幼兒? 小學?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

Ochowny 發表於 20-8-15 21:59
黑面工人晚上12點先沖涼45分鐘,洗手間係正BB房旁,成日嘈醒BB,攪到湊B嗰個無得瞓 (佢唔使湊B ). 我叫佢 ...

新姐姐都來左就快d炒la! 俾個新姐姐知道你唔係好恰!

你有無問過你大女?其實個工人係咪真係對佢咁好呀?

你仲留佢只會迫走新姐姐

複式洋房

X

複式洋房

回覆 honeybid2 的帖子

Update 下。已經炒左舊姐姐。新嘅兩個好都不得了。一個醒湊b, 一個做家務好. 我中左六合彩。都係嗰句,主要彩數,對佢好,希望兩年平平安安。

大宅

Ochowny 發表於 20-11-4 23:27

Update 下。已經炒左舊姐姐。新嘅兩個好都不得了。一個醒湊b, 一個做家務好. 我中 ...

恭喜你,我個串串共工人剛走

想知你請完約?有無做ref check?

男爵府

Ochowny 發表於 20-11-4 23:27

Update 下。已經炒左舊姐姐。新嘅兩個好都不得了。一個醒湊b, 一個做家務好. 我中 ...

恭喜JM。但工人同老公一樣,都係要一啖砂糖一啖X咁管,唔好淨係一味對佢好

複式洋房

回覆 babybaby69 的帖子

一個斷約,一個完約。無reference check, 經agent video 面試。因為有兩個小朋友,唔係好多揀。憑感覺,純粹運氣。

大宅

Ochowny 發表於 20-7-11 09:28
請問有冇媽媽好似我咁,因為有兩個小朋友係屋企,受工人氣苦忍?

近日連我陪月都投訴我姐姐,又懶又駁嘴, ...

我都唔想用菲,用過兩個,都係好串同計較

我想用印(因為老公中風)但本地印難請,海外印超貴,問過兩間公司都唔做
上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

首頁

尾頁

跳至