婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解d99咁鐘意飯局?就算出面食唔到, 都要買外賣上屋企食?宜家疫情嚴重, 我一定say no, 少幾次聚餐會死咩!

男爵府

Shelley44 發表於 20-7-11 09:46
同99解釋過不過佢冇理都冇講原因。就是冇取消。
我諗係咪應該食埋今次。
...

其實拒絕99嘅野,只要你老公認同,拒絕不需要藉口啦,最怕你老公都讚成99就大鑊同冇得諗囉……

複式洋房

而家冇得出去食鬆一口氣。
不過大家好聰明。都仲係有個每個禮拜既最少六人奶奶屋企飯局。
我諗住會話我番工個頭有確診唔去。

大宅

Shelley44 發表於 20-7-11 09:46
同99解釋過不過佢冇理都冇講原因。就是冇取消。
我諗係咪應該食埋今次。
...

唔去咯,我99都叫我哋去同姐夫慶祝生日,但平時又話唔鍾意姐夫,我老公話考慮下,之後無事發生了

民房

回覆樓主:

我99剛剛打電話黎要求飲茶,6299一定要同我一家3口連埋叔仔兩公婆飲茶,我即時拒絕左

子爵府

我係大姑媽 發表於 20-7-19 10:01
我99剛剛打電話黎要求飲茶,6299一定要同我一家3口連埋叔仔兩公婆飲茶,我即時拒絕左
...

飲茶都係一枱最多四個,點坐到咁多人?

今日行過酒樓,好多人排隊外賣點心。

民房

sinohk33 發表於 20-7-19 11:25
飲茶都係一枱最多四個,點坐到咁多人?

今日行過酒樓,好多人排隊外賣點心。

我淨係俾左個答案俾C6,至於點解釋就交俾C6負責

複式洋房

回覆樓主:

99今朝確診左!故事發展睇戲一樣。
之前就係C6孝順仔會去。佢雖然想我去不過唔會迫我。我成日鬧佢唔怕死。佢覺得我係傻。依家佢阿媽真係中左。
之前8 人飯局其他7人今日去左check. 不過全部暫時都冇病徵。
希望有啲專家出嚟上下電視(佢哋鍾意睇無線)叫停啲長輩。
如果唔係好似我99,呢頭叫人小心啲唔好出咁多街,嗰頭問過兩日食飯想食乜餸。

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都煩緊,星期六奶奶生日,要返去佢屋企食飯,連埋姑奶1家,我地共8人,姑奶住奶奶同區隔離村,但我地要搭1程車返去
我問老公可唔可以唔返去,飯可以遲d食,老公串我話咁我阿媽唔生日得唔得,我真係好嬲

複式洋房

wing324 發表於 20-7-21 21:11
我都煩緊,星期六奶奶生日,要返去佢屋企食飯,連埋姑奶1家,我地共8人,姑奶住奶奶同區隔離村,但我地要搭 ...

我明。我嬲過好多次。依家真係瀨咗嘢。99確診我地全部去check.

複式洋房

回覆樓主:

袁國勇可唔可以出面勸下啲 99。

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Shelley44 發表於 20-7-21 21:16
我明。我嬲過好多次。依家真係瀨咗嘢。99確診我地全部去check.

咁啱呢幾日我地呢區同奶奶個區都有確診個案,我再同老公講,我同小朋友唔會返去。要返老公自己返,唔明奶奶姑奶1家咩心態,生日係咪真係大哂?佢地住得近咪自己慶祝,我地仲要搭車高風險,佢地都1把年紀,中左真係好大獲,我都同我朋友呻,堅持要去的話,不幸中左就以後都唔洗再食生日飯

伯爵府

Shelley44 發表於 20-7-21 21:17
袁國勇可唔可以出面勸下啲 99。

你99去過邊?冇啦啦中左?

複式洋房

wing324 發表於 20-7-21 21:20
咁啱呢幾日我地呢區同奶奶個區都有確診個案,我再同老公講,我同小朋友唔會返去。要返老公自己返,唔明奶 ...

呢啲6299 生日飯我之前已經搵命博咁食左。我之前試過扮喉嚨痛扮好似中左招咁。不過佢地好似唔驚。走得甩兩三次。不過用唔得多,舅父講笑咁問做咩‘成日’唔出黎(事實個個禮拜都有出)明顯99有同佢講過。
我發現發脾氣冇用。我唯有狂send 啲新聞呀,專家文呀,俾c6睇等佢有一日驚....同自己企硬唔去。
依家99 中左我好好奇佢之後仲會唔會係咁。

複式洋房

wing324 發表於 20-7-21 21:20
你99去過邊?冇啦啦中左?

真係冇啦啦。唔知邊度黎。

公爵府

牛年勳章

wing324 發表於 20-7-21 21:11
我都煩緊,星期六奶奶生日,要返去佢屋企食飯,連埋姑奶1家,我地共8人,姑奶住奶奶同區隔離村,但我地要搭 ...

比我會答:你媽餐飯一定要正日食架咩?遲d食唔得架咩?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

Carol999 發表於 20-7-22 11:28
比我會答:你媽餐飯一定要正日食架咩?遲d食唔得架咩?

我有同我老公講,遲d補食返得唔得,佢就串我問我媽唔過生日得唔得,仲話覺得我係覺得佢屋企人污糟d我屋企人乾淨d咁話
我咪同佢講返,疫情之後我屋企人話上黎我都唔比,d飯局都取消哂,何以見得我屋企人乾淨d , 佢冇聲出,到尋晚都仲講緊星期六返去,我話我同小朋友唔會返,你自己返

複式洋房

我岩岩明白左黃藍係絕對唔會明白對方。依家明白多樣,怕死同唔怕死都係絕對唔會明白對方。
99 確診左。62 同工人去左隔離。都仲可以叫c6 上去佢地屋企同去佢哋舖頭幫手而c6又唔會覺得有問題。話完都係咁。我仲好似係自私嗰個。其實最自私佢地。我阿媽家姐嗰啲都係已經好耐冇見。同好彩冇去見。

複式洋房

如果你check完報告冇事不如返娘家住一排,避一避佢地啦

大宅

回覆樓主:

話有朋友或同事確診,自己好高危

首頁

尾頁

跳至