自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

Farfetchhyt 發表於 20-7-11 12:27
賴有咩用,中咗招痛苦係自己,而不是政府

珍珠宮

blackypurin 發表於 20-7-11 13:29
我意思咪就係,放鬆係大家(市民同政府)都覺得情況許可咪大家放鬆返d, 而家有事,大家都估計唔到,咁咪唯 ...

認同

伯爵府

lawwin 發表於 20-7-11 11:42
香港人咁自私只識賴政府防疫做得唔好,
點解會認為政府做得差既防疫工作?
好多國家似新加坡都大爆發緊,

香港人最叻投訴,明明自己錯都係要投訴政府同服務業員工。

wcpcelia    發表於 20-7-12 09:06

侯爵府

回覆樓主:

政府做得差的地方, 我覺得係 一 聽政棍話派包機接病毒入港, 二 冇做好強制隔離, 有咩理由美國來港都可以居家隔離? 三 點解可以機組人員船員之類可以豁免檢疫? 明明佢地最高危!四 明知香港冇地方做強制隔離, 但就不斷放人入香港, 就算佢地係香港人, 都唔一定要俾佢地入境, 可以動用行政命令限制入境人數, 容量多少就放多少人入境囉~乜都話佢地係香港人就有權入境, 現在係非常時期, 當然要有非常政策啦~ ..... 仲有好多, 都費事鬧

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-7-11 11:54
你今次終於出正常post

伯爵府

批評人最容易,政府每做一樣野都有難處, 因為要平衡各方面 ,同意樓主一句話,全世界爆發疫情, 香港已經做得好好。要滴水不漏? 做到好似大陸咁,出入境全封,居家令,所有商舖停止營業,停工停課,唔理經濟,疫情好快會控制到,香港人接唔接受?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

blackypurin 發表於 20-7-11 13:29
我意思咪就係,放鬆係大家(市民同政府)都覺得情況許可咪大家放鬆返d, 而家有事,大家都估計唔到,咁咪唯 ...

我明你講咩,亦 完全同意
總有離別的時候

珍珠宮

湘 發表於 20-7-11 15:08
講得好好
嗰班黃人疫情之下,今日仲去搞過啲咩鬼投票,無聊之極, 陣間傳染咗,又鬧政府
...

最慘佢地黃色群組爆又累街坊

侯爵府

畀面勳章

lawwin 發表於 20-7-11 11:42
香港人咁自私只識賴政府防疫做得唔好,
點解會認為政府做得差既防疫工作?
好多國家似新加坡都大爆發緊,

珍珠宮

2024年龍年勳章

幸福花 發表於 20-7-11 12:07
局長應停書展!但佢又唔停?咁有事都係市民衰?政府唔帶頭!市民點做!明知市民無知!好心限聚令收緊D!仲 ...

政府都唔帶頭做好,而且仲加大放寬外國返港人士,好多人唔需要檢疫已經係一個大漏洞,令到本土感染風險大大提升! 截源頭呢到一定要政府去做啦!仲不停包機去接印巴所謂的港人(見新聞落機好多都係南亞裔面孔)唔係要歧視,但唔該唔好下下都包機接啦!全世界都是港人,點接呀 要返就自己諗辦法返啦!

幸福花    發表於 20-7-12 01:29

伯爵府

KamMui 發表於 20-7-11 13:54
有咩理由d 係外地番黎既人可以係家居隔離,跟住佢d 家人可以係社區就圍走。 如果呢個都唔係政府既漏洞,咁 ...

正如四月點解會放水俾英美回港人士幾日空窗期?我家有人從西班牙番嚟都要14日家居隔離。點解會特別優待英美果班呢,英美當時都爆得好厲害喎!結果咪社區爆發要實施限聚令囉。

我唔清楚,家陣非包機回港嘅印巴人是否家居隔離?印巴又係疫情大國,啲人又唔興戴口罩,家居隔離有效嗎?

又正如其他jm講,太多豁免人士,佢地一樣冇免疫能力㗎,漏洞百出。

又今日美國新增個案超過7萬,香港政府是否繼續俾美國飛機落地香港呢?美國入境人士是否只是家居隔離?

17年前淘大花園爆sars都會安排全部居民送去麥理浩夫人渡假村強制隔離,何解今日啲官員任由明泉樓居民四散逃離?

冇咁大個頭,唔好戴咁大頂帽。隔離設施唔夠(?駿洋邨聞說會關閉喎)咪減少啲包機,控制吓啲嚴重疫區人士入境數量囉,呢啲係政府層面才有權力做㗎嘛,小市民冇野可以做到。

如果社區冇病毒,全民唔戴口罩都唔會有新症,放寬根本冇問題。但如果政府把關鬆懈甩漏放病毒入境,小市民如我提出批評係理所當然!

珍珠宮

2024年龍年勳章

jolps 發表於 20-7-11 15:46
政府做得差的地方, 我覺得係 一 聽政棍話派包機接病毒入港, 二 冇做好強制隔離, 有咩理由美國來港都可以居 ...

你講得好啱 正是我所諗的

珍珠宮

2024年龍年勳章

ASUS_JT 發表於 20-7-11 16:29
正如四月點解會放水俾英美回港人士幾日空窗期?我家有人從西班牙番嚟都要14日家居隔離。點解會特別優待英 ...

侯爵府

bebeyi 發表於 20-7-11 12:38
仲有跨境學童

政府最錯唔係唔識

廣東省好耐冇新增個案,識深圳啲人話最好唔好通關住,一陣有咩又賴佢哋。

男爵府

ASUS_JT 發表於 20-7-11 16:29
正如四月點解會放水俾英美回港人士幾日空窗期?我家有人從西班牙番嚟都要14日家居隔離。點解會特別優待英 ...

贊同

子爵府

bebeyi 發表於 20-7-11 13:13
咁你又唔話吓迪迪尼同海馬公園嗰啲?

迪迪尼有控制人數,而且有社交距離

大宅

回覆樓主:

邊d"香港人" 先?唔好騎劫全香港呀!昆蟲同人類係兩樣嘢嚟㗎!

wcpcelia    發表於 20-7-11 20:54
kckammy    發表於 20-7-11 18:36

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 lawwin 的帖子

我都理解香港政府工作嘅困難,亦覺香港相對其它地區做得唔算差,但亦只能講可圈可點。有可肯定嘅地方亦有好多需改進嘅~~建議樓主標題修改下用詞,因為覆蓋打擊面太大,唔係容易引起誤會。
本身對抗疫情就係幾方面分唔開,政府決策+民眾配合力度~~
睇返決策對海外返港人士的確不如對內地初發疫情嚴格。內地仲要當時已經封死武漢,香港都已第一級戒備。就算依家,內地返港發出居家檢疫令,到我了解時係0確診。但美國依家確診咁高,都仲放松過嗰時~~的確唔啱,但昨日已見對機組人員對菲傭有嚴格要求,已經改進中。不過,再好決策係要有強而有力嘅政府先實行到,亦要有高速嘅執行力同民眾服從性。香港好難,好多地方都好難,美國直情做唔到,必須承認全世界亦只有中國內地能夠做到~~~所以,我能理解香港嘅無奈,一個隔離中心都要俾人惡意焚毀,部分醫護只因政治就要罷工嘅地方,仲能夠講咩嘢呢?某D人只考慮自己,冇顧全大局,冇自律性。我只能做好自己,保護自己唔俾傳染,向自身呢度截斷傳染俾人嘅機會~~就係對香港最好嘅回饋同幫助。。。。

water2002    發表於 20-7-19 14:33

大宅

出個post黎取暖

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

題目,一針見血

首頁
45678...11

尾頁

跳至