自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

做咩一連幾頁都係禁止同一人發言及訪問!

特派員  已處理,謝謝 !  發表於 20-7-15 12:09

大宅

wmouifut 發表於 20-7-15 08:14
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****
講過咩呀佢?

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小華子 發表於 20-7-11 21:42
wfh會俾啲香港市民鬧,話唔駛返工但又有糧出。
所以攬炒就係呢班憎人富貴厭人貧嘅人!
...

冇錯,上次政府WFH已經俾班YC話浪費公帑,要扣番嗰班公觔員人工至公道。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

2024年龍年勳章

Giant 發表於 20-7-15 15:46
冇錯,上次政府WFH已經俾班YC話浪費公帑,要扣番嗰班公觔員人工至公道。
...

政府帶頭WFH原意係好事,但佢地跟本唔係WFH,電話又冇飛線,email又唔覆,跟本就係放假

大宅

回覆樓主:

點解有人會覺得WFH係理所當然, 政府係大機構, 好多都係服務性質的工作, 上一次WFH已經攪到好多申請都推遲。WFH的你係米無在辦公時間出街?

琥珀宮

chocolateten5 發表於 20-7-15 15:42
唉, 我仲要日日番工, 好想WFH

你WFH真係可以Work ?

水晶宮

Cting 發表於 20-7-15 15:59
點解有人會覺得WFH係理所當然, 政府係大機構, 好多都係服務性質的工作, 上一次WFH已經攪到好多申請都推遲。 ...

一係學hkbn簽份文件要3秒內聽電話,隨時抽查有無外出,wfh期間唔準外出食飯,放假亦唔準同朋友聚會!

男爵府

POP135HK 發表於 20-7-14 19:16
無可否認個陣公務員wfh,有d 一星期只返一日筍到爆。但同為公務員既我,高峰期個陣係返足5日,彈性上班都無 ...

Agreed. 不是個個公務員wfh也q埋對手、去街甚至仲話去旅行。早期一話wfh 我都執好多report番屋企睇,有飛缐去mobile,亦有check email at home (我不是對public)。我身邊的同事也一樣。其實有很多工種係我今日唔完成,明天也是要我自己完成,件job係唔會消失,亦不能無限延期。有些GR負責filing, wfh真係冇可能,但resumed後係要清番d backlog.
仲有之前wfh, 我們分組一星期兩日,疫情緩和就去番三曰、四日...並不如大家想像。

大宅

cyyiu 發表於 20-7-15 19:20
一係學hkbn簽份文件要3秒內聽電話,隨時抽查有無外出,wfh期間唔準外出食飯,放假亦唔準同朋友聚會!
...

WFH就係叫你在辦公時間內在家工作, 食飯時間外出食飯係你選擇, 非辦公時間無人唔準你同朋友聚會, 但咁使鬼WFH咩, 返工啦

別墅

DebuPegg 發表於 20-7-13 18:56
我公司睇政府頭。

Wfh,我dept真係要9點開電腦 login公司remote system。 有電話有whatsapp要即時覆。

私人公司正常好多,正苦班人有腦香港唔會搞成咁

別墅

batiko 發表於 20-7-13 20:46
康文署有講關閉
其實點解成日關閉d設施?實施人流管制咪得囉!
康文署真係荀工。嗰d圖書館、設施book場政府工d人如何wfh?

大宅

skylarkhk 發表於 20-7-15 23:25
其實點解成日關閉d設施?實施人流管制咪得囉!
康文署真係荀工。嗰d圖書館、設施book場政府工d人如何wfh?:q ...

個d咪就係 平時番8個鍾得2個鍾做野
宜家WFH , 咪每星期番一日做晒成個星期既野lor

水晶宮

cyyiu 發表於 20-7-15 19:20
...

我做倒,唔介意簽,訓覺都可以放個電話係隔離

男爵府

我公司前日又開始分AB team,但我真心寧願日日返office,因為上司要求係屋企一樣要做到佢既要求,上次第一波疫情公司有notebook提供,係屋企都可以check email, 立即做文件做report。

今次太突然通知WFH, notebook公司IT已經安排中,果衰上司明知我屋企部電腦好舊好慢(因2部notebook2個小朋友要online補課用),呢2日不斷催我做好未。

大佬呀,我連公司email 都 check 唔到,所有data及文件都要login公司server先睇到,重要係咁發我老脾,完全唔體諒我已經儘能力砌好d資料俾佢。我哋低級既係一定要公司release 加密密碼俾我地先可以login。$@#卜,比佢煩左足我一日!

首頁

尾頁

跳至