自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

以下係我見識過既基督徒,純粹分享,不喜勿插。
我以前有返教會,讀書既時候屋企人曾請求過教會既人教我功課,但佢因為要俾人好印象就應承教我。但所有人走哂佢就露出真面目,對我發脾氣講好多難聽既說話,其實佢唔想又或者忙可以拒絕,好多基督徒要「扮」好人,其實就係虛偽。我返過一份工,partner 係基督徒,佢因為俾錯資料我搞到公司損失金錢,我當時好驚好唔開心,佢係我身邊安慰我話冇事又為我祈禱,當時我信以為真,點知第二日我就俾人炒左,後來我才知道係佢搞既鬼,佢係老細面前「篤」我背脊,將所有錯歸咎我身上,呢d就係基督徒。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

missnmiss 發表於 20-7-11 21:28
最近阿媽信教返左教會,逢星期六、日上午都去上堂,最初都覺得幾好可以俾佢識下朋友,但最近發現個傳道人( ...

我公司的最 虔誠 嘅基督徒
就係最賤格嗰啲
小人,小三,甚至大肚婆 都唔放過嘅老細
我自己本身都係基督徒
我絕對係相信主
但係我對基督徒已經放棄咗很多年

侯爵府

最近阿媽信教返左教會,逢星期六、日上午都去上堂,最初都覺得幾好可以俾佢識下朋友,但最近發現個傳道人( ...

一于去踩場.

男爵府

missnmiss 發表於 20-7-12 00:16
以下係我見識過既基督徒,純粹分享,不喜勿插。
我以前有返教會,讀書既時候屋企人曾請求過教會既人教我功 ...

公司經歷差唔多,我當佢朋友乜都同佢講工作上的唔開心,基督徒小姐呢頭叫我寛恕忍耐要大愛包容又話為我待禱,轉頭插我一身箭,上司之後照我肺,處處針對我,最後我頂唔信resign了

大宅

回覆樓主:

有邊間教會係好?請介紹

大宅

阿媽曾邀請我出席佢間教會既活動,當時我就好留意佢同個傳道人既互動,我覺得佢就好似當自己係老細咁點佢做嘢,佢話乜我阿媽就乖乖地做乜

子爵府

missnmiss 發表於 20-7-12 00:31
阿媽曾邀請我出席佢間教會既活動,當時我就好留意佢同個傳道人既互動,我覺得佢就好似當自己係老細咁點佢做 ...
似係個人問題,利用你媽幫佢做事。。。。建議遠離呢個教會,完全斷絕教會既聯絡,睇下個傳道人點

大宅

KittyMelody1 發表於 20-7-11 23:56
我掟到你呀?你唔對號入座自認惡毒,我點掟到你呀?我已再三強調,我相信唔係所有基督徒都咁差,我亦好希望 ...

佢真係好典型既基督徒,明明講嘢咁惡毒但又唔認惡毒,但又唔抵得俾人話惡毒,宜家俾人踩親條尾巴就話人惡毒⋯究竟邊個惡毒可惡討厭一睇就知。
我唔係話所有基督徒都係差,但10個有8、9個都係咁。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

missnmiss 發表於 20-7-12 00:41
佢真係好典型既基督徒,明明講嘢咁惡毒但又唔認惡毒,但又唔抵得俾人話惡毒,宜家俾人踩親條尾巴就話人惡 ...
但10個有8、9個都係咁《----- 呢句真,但第十個已經頂唔順班老鼠屎,無返教會好耐

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實有信仰唔代表個人品德無問題的
你媽咪返邊個教會堂區係屬邊個教會你可以去問清楚先,樹大有枯枝真係唔奇,同埋係咪正規既了解左先

佛教,天主教,基督教
佢地既意願都係導人向善
正常正規應該唔會咁迫D教徒
BK尼度有以上3大教派既人出口都好起鋼同攻擊性
但咁唔代表佢地既教派係同一立場
信仰同人應該分開
每個人都代表唔到任何一個教派

大宅

大把保險佬 扮基督徒sell 保險 A 字頭個間 你信唔信成間d 員工都係基督徒呀~ 晒氣啦~

男爵府

pillarfung 發表於 20-7-12 00:49
你同嗰位毒婦真係朋友嚟㗎,求主赦免你哋。

其實人地又冇惡言只針對你,相反你開口埋口都話人地毒,你係基督徒,唔係應該學會寬恕人?

子爵府

天佑我們 發表於 20-7-12 00:59
其實有信仰唔代表個人品德無問題的
你媽咪返邊個教會堂區係屬邊個教會你可以去問清楚 ...
好認同,已經有自稱基督徒既惡意挑釁喇,周圍咬人。。。
成日聽話教會已經變質,其實係教會既人變質,神一向都導人向善,但呢班所謂教徒十分一都領悟唔到

大宅

hker 發表於 20-7-11 23:39
因為,我當年不停辱罵神及牧師(大量粗口)。

我去了看佛經。也接觸很多佛學。

閣下之言,深得我心。

別墅

回覆樓主:

我唔鍾意基督教,但我覺得都應該要尊重佢。調番轉,我覺得基督徒都應該要尊重其他教或無神論者。不過我所見嘅係佢地會以自己係基督徒嘅身份就唔會配合其他教派,佢地會覺得無問題,仲要人配合佢地。

前段時間我有唔止一位長輩臨終前信咗主。佢地生前一直都唔信基督教,而佢地嘅仔女就係基督徒。佢地仔女好開心話好感恩神聽到禱告。
或者真係嗰個時刻信咗啦。我唔知實情,不過我真係覺得唔開心。
呢個教畀我嘅感覺係要「拉人入會」。
我就同我老公講定,唔好畀任何人決定我臨終前信咗主,然後就行基督教儀式葬禮。
當然,基督徒都有好多好人,以上只係我嘅諗法。

男爵府

回覆樓主:

我對教會嘅人真係好反感,岩岩呢個po都見到一個,心腸惡毒,不知所謂
對住耶教徒,樓主你講咩都冇用,一話個教唔好就立即話係異端,講到唔關個教事
生活咁多年,見盡基督徒啲惡行,衰到冇人有,但我知一陣又有人出嚟話啲衰人只係扮“基督徒”

大宅

ManHinMaMa 發表於 20-7-12 01:34
我唔鍾意基督教,但我覺得都應該要尊重佢。調番轉,我覺得基督徒都應該要尊重其他教或無神論者。不過我所見 ...

係喎,我身邊都有呢D case
個人覺得好古怪

首頁
45678...11

尾頁

跳至