夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同我一樣,我全包,我三個仔女,我老公從來冇理過小朋友,除了成績,如果考得唔好,會話我唔識教,但自己又唔教,因為對小朋友冇耐性⋯⋯想叫姐姐做野要我傳話,因為佢冇耐性解釋比姐姐知做乜⋯⋯我試過無數次叫佢幫手,佢耳邊風,仲大條道理話自己負責搵錢和換屋企啲燈⋯⋯
我也真心知道自己做得太多,怪只怪自己嫁了比一個一世只能做仔的男人⋯⋯
我雖然有老公養,但不覺得自己幸福,從母親節,生日都自己買蛋糕比自己已知道⋯⋯主要係為咗小朋友吃蛋糕,否則我冇mood吃。我們一起做同路人吧!

伯爵府

2024年龍年勳章

Aomuimui 發表於 20-7-12 09:24

而家我可以點做?我想執行李去我媽度住,但佢屋企係一個垃 ...

你好慘。
做ftm就話可以由得佢咁樣,自己在小朋友返學時休息;你而家係打兩份工。
你老公太離譜。 買車都唔講,一定有問題。

珍珠宮

回覆樓主:

佢等個女人收工,唔理你趕,亦冇諗過個女夠鐘要食飯,呢個已經係好有問題

珍珠宮

回覆樓主:

我記得以前有個亞姐同我講過,就算自己能做到的事也不要自己一個人包辦做完。

所以家裡的廁紙,米,油無了,一定要向對方講太重了,自己拎唔到,等對方知道你是需要佢的。

這樣你在佢的心裡留一個位置,時常想到你要人幫忙。

珍珠宮

回覆樓主:

現在嘅社會,個個口講男女平等,其實係對女人愈來愈多要求!要主內仲要主外!
就講湊仔,我唔明,爸爸湊有咩問題,好多次我一家出街,爸爸負責換片餵飯,我坐係側邊食野,都俾人話,佢嘅朋友又話,覺得點解係爸爸做,唔係媽媽做,好彩我老公會答,我係爸爸,D小朋友我有份生架!
我成日見D媽媽忙到食唔到飯,亂糟糟咁,D爸爸就玩電話打機,唔通咁就合理?!不過我唔會出聲,因為唔知人地係點分工~
我只係想講,一個家庭,大家有份!

大宅

做個靚太 發表於 20-8-4 08:55
現在嘅社會,個個口講男女平等,其實係對女人愈來愈多要求!要主內仲要主外!
就講湊仔,我唔明,爸爸湊有 ...

多謝大家鼓勵、支持、分享,我發覺自己都有個問題就係見佢做得唔好或者要等一陣先做,自己忍唔住做左佢,無形間就自己攬晒上身⋯⋯所以要學識放手,同比機會佢做,姐妹講得啱,大家係一家人,應該一齊分擔。我哋冷靜討論過,我呢幾年嚟支出多咗佢比返我 ,另外佢會再咩多少少家庭經濟支出,另外小朋友佢負責數常,我負責語文.....至於車佢知道我實反對,所以當神秘禮物咁買,佢係疫情期間買就係想一家人出入安全啲。車同事方面,佢知自己一開頭做衰左,有車好興奮唔介意車唔同同事到屋苑,而家都覺得好浪費時間,見到佢哋唯有話自己未走得,或者要去第二度,等同事知道佢唔想

男爵府

回覆 Aomuimui 的帖子

恭喜你

大宅

waterkittle 發表於 20-8-4 13:25
回覆 Aomuimui 的帖子

恭喜你

其實我同d朋友傾過呢個話題,發現女人係家庭中愈叻會愈辛苦。三個朋友數學唔得,老公就負責晒全家錢銀嘅問題,包括信用卡優惠、邊度特價、稅務、小朋友學習費用、限制老婆用錢......有朋友揾得多過老公,唔放心老公係屋企做既家務、湊bb、煮飯....所以乜嘢都自己做晒,老公只係幫眼睇吓仔女、打機,但佢冇所謂,呢個係價值觀問題,我會眼火爆,所以我頂唔順。

各位姐妹講得岩,女人係要懶d,老公先會幫手做嘢,佢先有價值,有被需要嘅感覺!兩公婆為家庭共同付出,大家先會珍惜個家。我要提醒自己懶d。

大宅

Aomuimui 發表於 20-7-12 09:17
以下可能講得有啲亂,就好似我嘅心情一樣。
我同老公結婚就嚟9年,未有小朋友時冇計較任何野。有左小朋友頭 ...

男人對於家頭細務無咩感覺,次次一齊去超級市場買野,都係我負責列一個清單。佢連屋企有無廁紙,佢應該唔會知。所以自然呢d野就會跌左落女人身上。
然後,小朋友要學d咩,佢更加唔會有idea 要學d咩。
不過,買車前都唔講聲,好唔尊重wor. 你地一齊9年都係咁既生活模式好難變。好次我每朝早都負責整早餐比佢食,佢慣左,你叫佢出去食,佢唔肯嫁。
我覺得你有時可以同d姊妹去下旅行,掉低佢一個禮拜,等佢試下無你係身邊既感覺。

複式洋房

我同老公結婚就嚟9年,未有小朋友時冇計較任何野。有左小朋友頭 ...

男人一定無女人咁上心

子爵府

樓主, 你並不孤單。我無工人, 自己照顧兩個小朋友, 家務, 換燈膽, 通渠, 交雜費, 甚至我老公公司野我都要做。 換黎一句, 人地兩公婆搵錢幾好.等d細路上咗小學, 我係佢哋番學時間做part time 就係為咗唔想比佢覺得我無野做. 但永遠我同佢講過野, 佢即時已經忘記唔上心, 朋友說話就銘記在心, 佢記得比家用個陣就比, 唔記得個陣我就不停追, 唔追又點交雜費同開支. 生日結婚週年我已經幾年無再提, 對佢無晒安全感, 而家除咗關於小朋友嘅野我都唔想再同佢講野, 因為講完都係無意思. 可惜係我無搵錢能力帶住兩個小朋友可以點. 我覺得湊佢仲辛苦過湊我兩個小朋友.

侯爵府

其實好似train 下屬咁,佢嘅出現原意係support 你,減輕你工作,幫你解決問題,咁就要先諗下佢要點先做到,教育佢,放手佢做,錯就改,改到佢能夠獨立完成為止,過程可以係鬧,氹,只要你一比佢依賴你,d 野就去返你度。
女同事事件,我會笑笑口話:唔好意思啊,今次車唔到你喇,屋企有d 事,下次吖
跟住就叫老公買飯,㩒錢,自己返去set 機,準備交收。
無野係做唔到,迫到埋身就識做。
我從來唔會買早餐,洗碗,洗衫,所以佢會買,會洗,我唔做佢就自然做。

複式洋房

買車唔同你講一定唔得
我不會接受,會同老公開拖, 今次你接受左佢,你唔同佢傾呢個話題,就有下一次另一樣東西
佢問你介唔介意車同事果陣,你就應該答介意
記住你係女主人,你有任何權利,你弱,其他人就強

你唔可以做晒屋企咁多野,一定要分出黎叫佢負責返
一個人在屋企無乜責任既時候自然就不會在家

唔好縱容任何一個人,包括仔女
每個人係呢個屋企一定要有job位, 咁樣佢地先會覺得係"家"
如果對"家"無貢獻,呢個人唔會睇重呢個'家'
好多時係因為付出了很多才不想失去

唔係全部女性都付出最多,只係普通都係女性

禁止訪問

男爵府

積極的人 發表於 20-7-12 12:20
總之啲男人係唔會睇到你付出,而家我乜都俾晒我老公做,睇吓佢重有冇時間,啲仔女佢唔理,家務唔理,我都 ...

我都好想好似jm 妳咁咩都放手唔理,我老公係個D就40 歳仲可以瞓到下晝4點幾,有幸朝早10 點幾起身可以叫個妹買早餐比佢食個D,我個朝開門見到姑仔拎份早餐上黎真係呆一呆.

伯爵府

mln 發表於 20-8-4 00:59
我記得以前有個亞姐同我講過,就算自己能做到的事也不要自己一個人包辦做完。

所以家裡的廁紙,米,油無了 ...

講得無錯,所以有時明明自己做到都要扮做唔到,表現出好需要佢幫手,等佢覺得佢好重要同有家庭地位

子爵府

在於我來講唔係!
我老公負責搵錢、清潔、搬重物、維修、洗衫、摺衫!
而我通常只負責煮飯

大宅

angelist 發表於 20-8-14 01:34
樓主, 你並不孤單。我無工人, 自己照顧兩個小朋友, 家務, 換燈膽, 通渠, 交雜費, 甚至我老公公司野 ...

完全明白你感受,我同你情況都有點相似,又係個老公乜都唔做,陪小朋友玩? 咪坐係隔離睇住叫做陪囉

疫情期間,等星期日佢放假睇小朋友,我先落街買一星期餸及日用品,但問返小朋友,爸爸同你玩咩呀?佢答: 爸爸同我玩左一陣,就去左訓教啦

大宅

Aomuimui 發表於 20-7-12 10:58

謝謝(emoji)

同路人
我同你應該好岩傾
同是天涯
一對仔女
雙職媽
身心俱疲

大宅

mln 發表於 20-8-4 00:59

所以家裡的廁紙,米,油無了 ...

絕對認同, 仲要適時扮蠢, 男人先會覺得被需要。

首頁

尾頁

跳至