少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

13歲男仔有一部屬於佢自己既手機覺得合適嗎?
ps佢唔肯比父母睇佢手機
佢爸爸覺得無問題,我覺得好有問題

大宅

13歲,應該是中學生了。擁有自己的手機,也算合理,因為中學生,成日要留校、校內校外活動也多,有部電話方便聯絡也好!

至於唔俾我哋睇佢嘅手機,我覺得無問題,因為佢哋也有私隱嘛。只要保持良好溝通,讓他能明辨是非,有特別野就同父母商量...也是成長的一部分呀!

做人父母,要適時放手,孩子才會成長啊

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

-癲噹- 發表於 20-7-13 14:03

2個仔(13,15y old) 各人一部手機
卑手機佢哋之前、講明手機系屬於我、吾系佢哋的、我除時可以收返手機(佢哋各自有出手機錢$2000-3000)大半錢我卑

冇啦啦我吾會睇佢哋手機
佢哋有set手機密碼

有問題發生或大是大非
我就要佢哋解鎖收手機

要孩子明白手機個主動權在父母手
而佢識用冇沉迷、冇過我底線
我可以尊重佢用手機權利

kittypo    發表於 20-8-19 19:15

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

-癲噹- 發表於 20-7-13 14:03
呢個年代,手機已成必需品中學生想有部私人手機都好正常啦

洋房

13歲仔都叫青春期男仔啦
有番啲私隱都好正常姐
正常都無仔女想比呀媽呀爸睇手機架啦

大宅

maymay220hk 發表於 20-7-29 08:21
2個仔(13,15y old) 各人一部手機
卑手機佢哋之前、講明手機系屬於我、吾系佢哋的、我除時可以收返手機(佢 ...

如果一早到晚機不手,不是打機,係咁睇電話,唔知佢做咩,一時行過佢身邊,見到佢快手轉畫面,好似唔俾我知咁,問緊個囡睇咩呢?佢話冇嘢!你話有嘢大發生會檢查手機!你係如何觀察呢?我作為初入青春期的媽媽有多嘢要學習。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Amy12 發表於 20-8-14 07:56
如果一早到晚機不手,不是打機,係咁睇電話,唔知佢做咩,一時行過佢身邊,見到佢快手轉畫面,好似唔俾我 ...

要睇返你同囡本身關係、佢有冇習慣、同你分享生活日常鎖碎事、吾一定系大事大非事情、可能在家長眼中是無聊嘢、呢個先系佢真實生活世界

答冇野亦好正常、想有自己私隱、每個人都會有吾想卑人知事情、 觀察平常對我態度、飲食、作息去衡量……

作為家長要知道孩子開始成長
只要冇過我底線、可以卑佢自己行事、呢一點要好清晰話卑佢知、卑空間孩子學習成長路

別墅

Amy12 發表於 20-8-14 07:56
如果一早到晚機不手,不是打機,係咁睇電話,唔知佢做咩,一時行過佢身邊,見到佢快手轉畫面,好似唔俾我 ...

感受到你對仔女的愛
好想佢學D好野、唔好行差踏錯,甚至系專心學業(包括我)

青少年開始系建立自己,慢慢學習建立系家庭之外的關係同自我形象
唔少父母會發覺開始同仔女有唔同的想法,呢D情況越來越多....

系用手機的時候
可以嘗試同子女協議一D守則
做呢D協議的時候,有兩個大原則大家可以參考參考
1. 守則系大家傾出黎的,大家都認同的
2. 雙方都有責任解釋每項守則背後的理念

簡單意見,大家共勉

大宅

啤梨腰小姐 發表於 20-8-14 21:27
感受到你對仔女的愛
好想佢學D好野、唔好行差踏錯,甚至系專心學業(包括我)

多謝你的意見

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔13歲
升中二 舊年開始要有手機
學校好多信息晌WhatsApp 群組發放
但我只限佢係用作收取信息 睇下
平時佢自己都少睇手機
我講明會睇佢手機 佢暫時願意
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

家家公主 發表於 20-8-15 11:08
我仔13歲
升中二 舊年開始要有手機
學校好多信息晌WhatsApp 群組發放

淨係睇WhatsApp幾好,依家有D小朋友玩埋IG,識D網友,追蹤一D負面語錄專頁,戀愛專頁,我覺好危險!好易學壞

翡翠宮

Amy12 發表於 20-8-16 12:37
淨係睇WhatsApp幾好,依家有D小朋友玩埋IG,識D網友,追蹤一D負面語錄專頁,戀愛專頁,我覺好危險!好易學 ...

係呀
但我同佢講 ig fb 吾係必須
佢都無開戶口 暫時我要佢晌網上做咩都要問下我先 不過佢都習慣左
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

家家公主 發表於 20-8-16 12:40
係呀
但我同佢講 ig fb 吾係必須
佢都無開戶口 暫時我要佢晌網上做咩都要問下我先 不過佢都習慣左

你中一冇用手機嗎?

翡翠宮

Amy12 發表於 20-8-16 12:53
你中一冇用手機嗎?

我中一果陣未有手機

我仔舊年中一開始用手機
只限學校WhatsApp group 收信息

大宅

回覆樓主:

有私隱好正常姐,而且男仔就更無所謂喇。唔沉迷到機不離手就得。

侯爵府

好媽媽勳章

家家公主 發表於 20-8-16 12:55
我中一果陣未有手機

我仔舊年中一開始用手機

想問你仔會唔會打機,我仔都係中二佢有時會偷打,叫唔停時我會收機,但我不想下下都咁樣做,我想佢可以自律D,如係你會點樣同阿仔傾?

翡翠宮

wahhwahh 發表於 20-9-24 08:41
想問你仔會唔會打機,我仔都係中二佢有時會偷打,叫唔停時我會收機,但我不想下下都咁樣做,我想佢可以自 ...

我仔會打機。但只會用電腦打
佢果d打機其實係一啲設計遊戲並不是打打殺殺那種

同佢講 無論大人小朋友都應該做返佢自己應有嘅責任。只要你盡返做學生嘅責任,交足功課考試測驗自律地溫習,你當然可以打機但要適可而止,盡量唔好用手機打,因為對眼睛十分傷害,
媽咪沒收你手機只係吾想你對眼有事。就算你吾係打機而係睇其他網站我都一樣吾想 明吾明?

雖然講咗佢哋未必即時有改善,但咁大個仔起碼要比佢哋知道媽媽對佢嘅心意,幸好我個仔自己暫時都唔會成日睇手機,除咗係學校嘅科目群組必須要睇之外佢都唔會經常睇
咁大個仔解釋比佢聽應該會明白

侯爵府

好媽媽勳章

家家公主 發表於 20-9-24 09:10
我仔會打機。但只會用電腦打
佢果d打機其實係一啲設計遊戲並不是打打殺殺那種

我會再同佢傾下,其實佢明有時知我嬲咗佢,會主動幫我揼骨又嘘寒問暖,只係佢好像小小心瘾見到手機就想去攞,如果我將佢既手機放入我的櫃桶(冇鎖),佢就唔敢攞。
而家不用返學校,上完zoom做完功課,你仔點消磨時間?

翡翠宮

wahhwahh 發表於 20-9-24 11:13
我會再同佢傾下,其實佢明有時知我嬲咗佢,會主動幫我揼骨又嘘寒問暖,只係佢好像小小心瘾見到手機就想去 ...

電腦打機囉

侯爵府

好媽媽勳章

家家公主 發表於 20-9-24 11:39
電腦打機囉

首頁

尾頁

跳至