自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

這個與國安法的關係是零

男爵府

2020勳章

無知真係好可怕

侯爵府

2020勳章

auhiyo 發表於 20-7-14 00:06
文盲就去學下字啦!睇d唔睇d定係你成日單眼睇野呀?遮住一隻眼就睇唔到野啦?定係你只睇你想睇 ...

大宅

2020勳章

happyeasy 發表於 20-7-14 06:53
雖然我都唔覺得最近的情況與陸路入境有關,但係的確陸路入境人士應該有類似健康碼(檢測報告)才可以入境會 ...

內地往返香港豁免人士包括跨境學童全部有檢測報告嘎,仲要幾日再提交報告申請~注意:唔係所有人有得申請,~商務仲要有人數限制,全部申請通過批準先有得過關,唔係自己大陸拎個報告就俾入嘎~~至於普通從內地入境香港人,都要進行強制家居隔離,呢個係內地全境本地個案為0嘅情況下嘅政策,與日爆幾萬嘅美國返嚟一樣。。。夠嚴格未?中國十幾億人,係美國人口近5倍,如果中國瞞報確診數字,係美國近五倍,又學似你話過關免檢,相信你我早已中招,又點會向內地返港市民發出強制居家檢疫令係0確診。(呢個係政府前段公布數字,依家唔知),但每日新聞公布每個個案均有該人背景,無聽過介紹內地返港,錯請指正)

男爵府

2020勳章

湘 發表於 20-7-13 23:36
好似唔係全部喎,係運貨嘅工人喎,
中港司機來港檢測,然後等十幾個鐘 等結果? 你覺得有可能咩? 香港嘅食 ...

經陸路除了中港司機,還有豁免人士(如商務證持有人,不用測,不用檢。之前嗰幾萬個豁免人士,強制測試只限空服人員及船員,中國商務公務人士又是"免疫", 他們無機會是隱形傳播者嗎? 報導曾指出新冠患者有四成是無徵狀,無燒無咳扎扎跳。他們不外出吃東西?(應該有專用會所). 他們不坐公共交通工具?(應該有私家車)。

不過,而家香港咁危險,甚至被喻為繼武漢後爆得最勁的中國地區,那些豁免的陸路商務公務人士最好驗一驗,就算他們不出閒街,他們同住的家人或工人會出吧?

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

咁都話係因為國家法嘅事!咁,你而家咁講,驚唔驚語言入罪呀?根據你嘅理解,應該驚架喎!

珊瑚宮

2020勳章 大廚勳章

蝦米豬 發表於 20-7-13 23:23
由頭到尾都唔駛,坐飛機的才要,是甚麼原因呢?但澳門是不論職位貧富年齡都要檢測和隔離,不厚此薄彼。

如果 ...

點解咁樣都可以拉落國安法一齊講?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2020勳章 畀面勳章

蝦米豬 發表於 20-7-14 08:17

經陸路除了中港司機,還有豁免人士(如商務證持有人,不用測 ...

究竟你講豁免人士定國安法?

啲文宣喺邊度抄? 歐美返嚟嗰啲家居隔離人士,佢哋又有冇工人同屋企人?

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

擔心下d美國人
菲傭
印巴人先啦
一講到大陸就最大反應

男爵府

2020勳章

happyeasy 發表於 20-7-14 06:53
雖然我都唔覺得最近的情況與陸路入境有關,但係的確陸路入境人士應該有類似健康碼(檢測報告)才可以入境會 ...

中國的核酸測試之前歐美多個國家order咗很多,但紛紛話唔達標退貨。唔係話唔用得,可能是質量"欠佳", 只測到高毒量的人。宜家香港用的是外地較嚴格的試劑(即較有機會捉到隱形傳播者),如果持內地檢測報告,在港卻驗到有,的確不好看,或許這樣政府一直不為這些人驗。

病假紙在香港俾錢的話可以在某些醫務所買到。內地檢測證明不可能沒渠道吧?
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

大宅

蝦米豬 發表於 20-7-14 08:39
中國的核酸測試之前歐美多個國家order咗很多,但紛紛話唔達標退貨。唔係話唔用得,可能是質量"欠佳", 只測 ...

咁我又無咁嘅猜想窩,之前武漢定湖北都檢測出500個無症狀感染者,而粵港澳政府也打算推出健康碼,只是因為疫情反覆才推遲,如果不相信內地測試就不會用健康碼了

大宅

2020勳章

蝦米豬 發表於 20-7-14 08:17

經陸路除了中港司機,還有豁免人士(如商務證持有人,不用測 ...

你有兩個誤區,①豁免嘅只係強制十四天家居檢疫,並唔係返港後無衛生署醫學監察。②商務人士係香港公司人士在內地有工廠或企業,限一公司最多兩人申請,換言之,豁免係便於香港商人往來內地,並非內地人便於嚟香港。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202005/04/P2020050400335.htm

此處有完整對商務人士規定。

大宅

Happy_hk 發表於 20-7-14 08:05
內地往返香港豁免人士包括跨境學童全部有檢測報告嘎,仲要幾日再提交報告申請~注意:唔係所有人有得申請, ...

我覺得而家係推出健康碼的好時機,有或沒有豁免14天隔離的陸路入境人士都需要健康碼入境,之後有豁免的繼續豁免隔離,需要隔離的繼續家居隔離,試行一段時間後才將所有有健康碼入境的豁免隔離,我覺得這樣可行呀

大宅

中港司機係需要檢測咖,佢地手機會有綠色健康碼,佢地每7日就要"了"鼻哥,

大宅

由頭到尾都唔駛,坐飛機的才要,是甚麼原因呢?但澳門是不論職位貧富年齡都要檢測和隔離,不厚此薄彼。

如果 ...

又關國安法事?你咁無知嘅?

男爵府

2020勳章

如果 ...

無知真係好可怕 X 2

大宅

2020勳章

happyeasy 發表於 20-7-14 08:59
我覺得而家係推出健康碼的好時機,有或沒有豁免14天隔離的陸路入境人士都需要健康碼入境,之後有豁免的繼 ...
依家應該推唔到,本身出入境就係雙向嘅,香港仲咁爆,我係深圳方面都唔會隨便放人入嚟啦。。。肯定要深港大家都清零先可以。。而且依家香港對外國返港人士仲咁松,尤其是美國,幾萬幾萬咁上。關口只有嚴唔會松。

澳門和珠海就可以放開了,因大家清零好長時間,澳門把關又較嚴。。

大宅

Happy_hk 發表於 20-7-14 09:10
依家應該推唔到,本身出入境就係雙向嘅,香港仲咁爆,我係深圳方面都唔會隨便放人入嚟啦。。。肯定要深港大 ...

我覺得試行健康碼而已,需要隔離的繼續隔離,有豁免隔離的就繼續豁免,都係$150-200。為日後放寬做測試,目前也可以保障粵港兩地。如果廣東省現在不允許香港健康碼當然可以理解,但香港是不是可以單方面用內地的健康碼為陸路入境香港的人做篩查?如果可以,何樂而不為

侯爵府

畀面勳章

湘 發表於 20-7-13 23:36
好似唔係全部喎,係運貨嘅工人喎,
中港司機來港檢測,然後等十幾個鐘 等結果? 你覺得有可能咩? 香港嘅食 ...

早前話中港司機需要測試,好似話每七日做一次。

大宅

湘 發表於 20-7-14 06:23
點解成日將個矛頭放喺啲關口度 ,如果係啲中港司機帶病毒入嚟,早就爆得好犀利啦 ,唔好樣樣都中國好冇, ...

樓主講咁多都係想話大陸傳病毒過黎令香港有第3波疫情, 對於外國歐美番香港的港人無提過, 跟住9588又要拉埋國安法講。知啦知啦, 全部都係大陸帶給香港病毒, 我地收到啦, 你可以收工休息下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊