夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

lav2011 發表於 20-7-14 11:57
上個月確認左老公有第三者,雖然他到而家仍死口不認有這個人,但跟電話記錄,他常跟另一個女人聯絡,像隔天 ...

我也有相同經歷,但我認為我自己也未過渡到,因為原諒吾係最難,最難係信番佢,要放下何其難⋯
但⋯我每次同自己講,為了自己及仔女,最後一次再俾機會大家了⋯便有動力再建立關係,其實你吾信佢關係也不能改善⋯每段關係有第三者其實正正告訴你夫婦之間有問題發生了,可能你只focus 孩子身上,少了兩夫妻交流及妝扮自己⋯我宜家會每天做運動,同俾時間自己做facial keep 好自己!即使分開了,白己也有market, 其實沒有男人,自己好好過總好過比人不停傷害!佢如果再吾珍惜今次嘅機會,我一定同佢離婚!
希望你也可以好好更愛自己,加油!

珍珠宮

KATELYY 發表於 20-7-16 22:48
事件過了已一年多。。日常就同無事發生過一樣 。
但心入面始終都真係有條刺。。我成日同自己講。。浪子回 ...
我同你嘅心路歷程在這貼文形容有好多相似點。
回樓主:
有條刺。
發惡夢。
不求人對我perfect。
他對我還有做生活隊友,家人,姻親的功用。
他已經是我遇上所有說愛我的人對得我最好的一位。
我不甘心放棄這關係。
最近我才在與他溝通中得到些特破,了解到為何他不要我再提那兩個她。這是在幫助他 emotionally detech from them. 這概念,我是從他那裏學會的。
之後我再回顧,發現我在過去每爆喊一次,就思想上 對他做 emotional detechment 的功夫。 也以他教我的這概念告知他來「回敬」他。
從今以後,我應該把握到我兩關係中的 實底和憑據 來放下,相信過去的拆毀方式不會再犯在我兩的夫妻關係中。我可以安心和他慢慢重建我從前移除的 emotional attachment;繼續和他累積生活上的美好回憶。
但願各位把握到適合自己和配偶經營的夫妻相處之道。當中沒有對錯,只是都是人,就有我們各自的軟弱。在不完美的人生中不斷學著看破,在適當情況放下當放下的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

lav2011 發表於 20-7-14 11:57
上個月確認左老公有第三者,雖然他到而家仍死口不認有這個人,但跟電話記錄,他常跟另一個女人聯絡,像隔天 ...

嗯,好明白你既感受。
諗起老公出軌已經係4年前既事,
我開頭同你一樣,一直耿耿於懷,
雖然佢番左黎啦,斷左纜又點。

你其實自己好矛盾,
你接受唔到件事,但又吾捨得,
你好想證明佢無對第三者落感情
亦都好想佢對你講真話,
究竟點解佢要咁做去傷害你。
所以一直重重覆覆虐待大家。

我只能講就算繼續一齊
大家只不過係同一個監牢到
你監住佢 佢亦被禁固。

當然我老公已經努力修補
但我一直心裡面都有刺
會發惡夢無數次,
會否定自己價值。

時間絕對幫到你好過啲,
至少100%傷心會變成70%
點解要咁虐待自己
都係因為你愛 你唔捨得。

呢件事無岩同錯
只係發生左只可以接受。

複式洋房

zeyeechan 發表於 20-7-22 04:33
嗯,好明白你既感受。
諗起老公出軌已經係4年前既事,
我開頭同你一樣,一直耿耿於懷,

你其實自己好矛盾,
亦都好想佢對你講真話,
究竟點解佢要咁做去傷害你。

我只能講就算繼續一齊
你監住佢 佢亦被禁固。

當然我老公已經努力修補
但我一直心裡面都有刺
會發惡夢無數次,
會否定自己價值。

時間絕對幫到你好過啲,
點解要咁虐待自己

呢件事無岩同錯
只係發生左只可以接受。

我答應我自己
只會比一次機會佢
如果佢再犯,我都放生自己。

無人知你幾時可以原諒
可以放低,可以無咁痛

複式洋房

zeyeechan 發表於 20-7-22 04:34
你其實自己好矛盾,

我只能講就算繼續一齊
你監住佢 佢亦被禁固。
當然我老公已經努力修補
但我一直心裡面都有刺
會發惡夢無數次,
會否定自己價值。
時間絕對幫到你好過啲,
點解要咁虐待自己
呢件事無岩同錯
只係發生左只可以接受。
我答應我自己
只會比一次機會佢
如果佢再犯,我都放生自己。

無人知你幾時可以原諒
可以放低,可以無咁痛
只能講一段關係要去修補
真係靠雙方。
暫時我都係未100%
做到無事,但至少無咁難過,
我諗好多人都會建議離婚
但我鼓勵你 可以努力多一次!

複式洋房

maymay73sakura 發表於 20-7-21 21:17
我也有相同經歷,但我認為我自己也未過渡到,因為原諒吾係最難,最難係信番佢,要放下何其難⋯
但⋯我每次 ...

我都覺得做好自己是唯一可以做,以前我覺得愛佢的方法係照顧好小朋友,現在我明白,做夫妻是真的要保鮮的,無論自身或其他事,所以我都努力學緊,運動在這段時間對我很重要,我一向是不運動的人,今次在做運動中讓我更凊醒。

複式洋房

858D 發表於 20-7-22 02:50
回樓主:
有條刺。

我都明白唔提,是令他想不起之前的關係,先可以忘記。

複式洋房

回覆 lav2011 的帖子

錯既唔係妳,但放過別人等於放過自己。妳唔需要原諒,但要令到自己無事唯有放下。佢今日可以為左妳放棄第三者,他日都可以為左第二個放棄妳。妳要明白無人可以完全控制別人既行為同想法,但妳可以為自己做主。愛自己多啲,咁先係解決既方法。

大宅

vivianho 發表於 20-7-22 09:23
回覆 lav2011 的帖子

錯既唔係妳,但放過別人等於放過自己。妳唔需要原諒,但要令到自己無事唯有放下。佢 ...

我知道老公出軋巳一年,回望這一年,簡直係惡夢,佢雖然知錯,回歸家庭,但我只要想起,佢諗過放棄個家,放棄仔囡和我,我就冇辦法釋懷。
但係呢兩日,我諗通咗啲嘢,好似呢位姊妹話齋,你無辦法控制人哋嘅思想感情,你唯一可以做嘅,就係放開,關注你自己同仔女,就算佢再有第二個,你都只能夠接受,世界好大,不要再focus 係佢地身上,多啲扮靚,多啲睇書,學多啲唔同嘅嘢,唔好浪費生命

大宅

858D 發表於 20-7-22 02:50
回樓主:
有條刺。

只有降低期望,自己沒有遇到一個專一愛你的人,他只是生活隊友和孩子父親,情感上不依附他便可以逐漸抽離

大宅

lav2011 發表於 20-7-22 08:14
我都覺得做好自己是唯一可以做,以前我覺得愛佢的方法係照顧好小朋友,現在我明白,做夫妻是真的要保鮮的 ...

過去以為照顧好孩子和家庭是愛佢的方法,原來他不會懂和領略,他只會顧及身體和視覺需要,我們必須錫自己,多些運動打扮揮霍,多一點貪慕虛榮才是

複式洋房

回覆 積極的人 的帖子

我同妳一樣,呢幾年嚟都放番時間在自己同小朋友身上。正所謂一次不忠百次不用,由第一次知道後已經心死,後尾發現原來一直無斷,最後一尾話係因為第三者唔願放手。呢啲牛唔飲水既道理,我當然唔會信。
最後我等左兩年去處理件事,我自己有能力照顧小朋友,所以唔想成日連同佢食飯都諗起佢張咀對我講過咩大話,接觸過第三者身體任何部位。
現在同小朋友一齊生活,唔洗再為過去難為自己,又唔駛幫人湊「仔」,活得比以前輕鬆自在。

珍珠宮

IBMom 發表於 20-7-22 11:59
只有降低期望,自己沒有遇到一個專一愛你的人,他只是生活隊友和孩子父親,情感上不依附他便可以逐漸抽離
...
就是如此。我內心比從前抽離了一大節,我近日若沒有告訴他,他也絲毫不發覺,而且一開始知到時還不信我。不知是我比較懂氹佢,還是佢比較懂氹我。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

IBMom 發表於 20-7-22 12:06
過去以為照顧好孩子和家庭是愛佢的方法,原來他不會懂和領略,他只會顧及身體和視覺需要,我們必須錫自己 ...

我以前都係咁諗,覺得自己好白痴

複式洋房

vivianho 發表於 20-7-22 12:27
回覆 積極的人 的帖子

我同妳一樣,呢幾年嚟都放番時間在自己同小朋友身上。正所謂一次不忠百次不用,由第 ...

你係咪揀左分開?我想向分開呢個方向去行,我試咗半年時間去修補,但發現冇咗嘅信任係好難重建,自己不停咁諗佢幾時會出現另一個,對佢講嘅嘢有所保留,自己每日提心吊膽,好辛苦咁過日子

複式洋房

回覆 bohtihc 的帖子

係呀,都已經年幾喇,由最初唔習慣到現在覺得自己好彩當初有咁既決定。我都曾經有妳所講既感受,初初成日喊、失眠、無胃口、擔心再發生。但其實一個人要變心,就算無第三者一樣會變。
最初唔敢分開係驚會影響到小朋友,最後發現其實自己成日唔開心對佢地先係最大影響。拖左一段時間先做到決定都係因為小朋友,現在發現分開左反而大家仲開心。因為我已經對佢再無任何期待,亦唔需要再擔心受騙,感覺舒服好多。小朋友之前都感受到我既失落會問我發生咩事,現在心情好番好多,小朋友都感受得到,所以無後悔當初既決定。

複式洋房

vivianho 發表於 20-7-22 18:16

係呀,都已經年幾喇,由最初唔習慣到現在覺得自己好彩當初有咁既決定。我都曾經有妳 ...

可以pm你嗎?

別墅

lav2011 發表於 20-7-16 23:35
同意,但真係要控制得到,我而家學下其他嘢希望可以散下心,順路增值自己
...

支持。頭家係自己嘅。用自己嘅方法,同老公一齊挽救。

複式洋房

vivianho 發表於 20-7-22 18:16

係呀,都已經年幾喇,由最初唔習慣到現在覺得自己好彩當初有咁既決定。我都曾經有妳 ...

Add oil. 其實我開頭都情緒都有啲失控,我同仔女工人出街,自己不自覺流眼淚,連我仔都悄悄同嫲嫲説媽媽那天哭,雖然他只有3歲,但那一刻真係控制唔到。

大宅

積極的人 發表於 20-7-22 13:12
我以前都係咁諗,覺得自己好白痴

如果雙方選擇還在一起,就要將拍拖初婚時天長地久的想法棄掉,不要再活在過去自己單方面想白痴的世界內,過去純情專一的他是不在了,今天是對著一個要重新認識和評估的人

首頁

尾頁

跳至